Micelární voda: Jemná a účinná péče o pleť bez nutnosti oplachování

Žena si vybírá kosmetiku v obchodě Deman / Shutterstock.com

Micelární voda se rychle stala nepostradatelným prvkem moderní péče o pleť díky své schopnosti jemně a efektivně zbavit pokožku nečistot a make-upu. Její jedinečnost spočívá v kombinaci čisticích a hydratačních účinků, které vyhovují všem typům pleti. Co přesně micelární voda nabízí, jak ji používat správně a musí se skutečně oplachovat?

Přečtěte si také

Chcete přečkat zimu bez nemocí? Začněte imunitu posilovat už teď. Musíte udělat víc, než jen doplnit Céčko

Co je micelární voda a jak funguje?

Micelární voda, původem z Francie, dobyla svět díky své revoluční čisticí technologii založené na micelách – drobných molekulárních strukturách, které přitahují a odstraňují nečistoty, oleje a make-up. Micely fungují jako magnety: Jedna strana přitahuje vodou rozpustné nečistoty, druhá oleje, což umožňuje šetrné čištění bez nutnosti hrubého tření.

Tento produkt neobsahuje ani alkohol, ani dráždivé chemikálie, takže je perfektní i pro citlivou pokožku. Micelární voda nejenže čistí, ale zároveň pleť hydratuje, což je klíčové pro udržení její přirozené rovnováhy.

Jaký je rozdíl mezi micelární vodou a tonikem?

Zatímco tonikum je určeno převážně k obnovení pH po čištění, micelární voda plní několik funkcí současně. Slouží jako čisticí prostředek, odličovač i tonikum v jednom. Některá tonika mohou obsahovat látky, jako jsou alfa nebo beta hydroxykyseliny, které podporují anti-aging nebo redukci akné. Micelární voda však vsází na čistotu a jemnost bez potřeby dalších přísad.

Odstraňuje micelární voda make-up?

Micelární voda je úžasným pomocníkem při odstraňování většiny druhů make-upu. Jemné čisticí složky si poradí i s voděodolnou kosmetikou. U velmi odolného make-upu, jako je profesionální či divadelní líčení, ji doporučujeme doplnit speciálním odličovacím přípravkem.

Nanášení micelární vody na tamponek před umyvadlem DiBeauty / Shutterstock.com

Další výhody micelární vody

  1. Jemné čištění bez ztráty přirozeného ochranného filmu: Na rozdíl od tradičních čisticích prostředků, které mohou pokožku zbavit přirozených olejů, micelární voda čistí šetrně, aniž by pleť vysušovala nebo zanechávala pocit napětí.
  2. Prevence akné: Pro mastnou nebo aknózní pleť je micelární voda vynikající volbou. Neucpává póry, což pomáhá předcházet vzniku pupínků a dalších nedokonalostí.
  3. Vhodnost pro všechny typy pleti: Micelární voda je univerzální a vhodná pro všechny typy pleti, včetně té nejcitlivější. Ideální pro osoby s kožními problémy, jako je rosacea či atopický ekzém.

Jak správně používat micelární vodu?

Použití micelární vody je velmi jednoduché. Stačí nanést malé množství na vatový tampon a jemně otřít celý obličej, včetně očí a rtů. Pro důkladnější čištění můžete použít mikrovláknový hadřík, který pomůže odstranit i ty nejjemnější nečistoty a zbytky make-upu. Tento postup je ideální pro ranní i večerní péči o pleť.

Žena si čistí pleť vatovým tamponkem Dragon Images / Shutterstock.com

Musí se micelární voda oplachovat?

Ženy často neví, zda je micelární vodu nutné oplachovat. Zeptali jsme se proto dermatoložky Jany Foltýnové. Správně zvolená micelární voda pleť nevysušuje, tudíž není důvod ji oplachovat. Je však nutné investovat do kvalitních značek, jako je Bioderma, Nivea, Uriaqe a další, které se dají sehnat v lékárnách. Setkala jsem se s levnými výrobky, které se dají koupit v drogeriích a tam bylo vyloženě napsáno na obalu výrobku, aby se po použití umyla pleť čistou vodou. Tyto produkty stály pár desítek korun a já bych je na svou pleť nepoužila,“ varuje dermatoložka.

Micelární voda je navržena tak, aby zůstala na pleti a i po aplikaci poskytovala hydrataci a ochranu pokožky. Její jemné složení pleť nezatěžuje ani nedráždí, což ji činí ideální pro každodenní péči.

Kdy byste měli volit jiný čisticí prostředek?

„Micelární voda je univerzální, ale ne všemocná. Pokud se potýkáte s nadměrnou mastnotou, výrazným akné nebo hlubokými vráskami, zvažte její kombinaci s produkty cílenými na tyto specifické potřeby vaší pleti a hlavně navštivte dermatologa, který vám poradí nejlépe,“ radí Jana Foltýnová.

Zdroj: NIVEA, Cleveland clinic, Jana Foltýnová