Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Ruce držící nabíječku s dobíjecími bateriemi TTL Deez / Shutterstock.com

Nabíjecí baterie jsou populární volbou pro spotřebitele, kteří chtějí ušetřit peníze a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. Ale je jejich používání vždy výhodné? Pojďme se podívat na plusy a mínusy dobíjecích baterií, na různé typy nabíječek a na to, kde je lze pořídit nejlevněji.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Co jsou nabíjecí baterie?

Nabíjecí baterie neboli akumulátory jsou takové typy baterií, které lze opakovaně nabíjet a využít je na stovky nabíjecích cyklů – současné technologie už jich umožňují více než 1000. Oproti alkalickým bateriím tak mají delší využitelnost, čímž samozřejmě šetří životní prostředí.

Proč používat nabíjecí baterie?

Ačkoli nabíjecí baterie stojí více než ty jednorázové, z dlouhodobého hlediska se vám finančně vyplatí. Jednou z hlavních výhod nabíjecích baterií je tedy úspora peněz, jelikož se dají využít opakovaně na stovky cyklů nabití, a vy tak nemusíte neustále dokupovat nové baterky.

Významnou výhodou je samozřejmě i ekologický aspekt, jelikož opakovaným užíváním nabíjecích baterií snižujete vyprodukované množství odpadu. Protože se baterií neprodá tolik, spotřebuje se na jejich výrobu méně energie i dalších zdrojů při výrobě. Zároveň se snižuje i množství nezrecyklovaných baterií, které chemikáliemi kontaminují vodu i půdu.

  • Tip: Jednorázové ani nabíjecí baterie nevyhazujte do koše ani popelnice. Odneste je na sběrné místo nebo do obchodu s elektronikou, kde baterie prodávají.
Několik baterií vedle sebe Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

Jaké jsou nevýhody nabíjecích baterií?

Navzdory všem výhodám mají nabíjecí baterie i pár mínusů. Při větší spotřebě nemají až takovou výdrž jako jednorázové baterie. Dále je nutné myslet na to, že kapacita baterie postupně klesá a jejich výkon se časem snižuje. Nevýhodou může být i potřeba mít k dispozici nabíječku na baterky.

Jaké nabíječky na baterie existují?

Jak jsme již zmínili, pro nabíjecí baterie je potřeba mít i nabíječku – ta může být speciální pro daný typ baterie, nebo univerzální. Někdy je najdete v balení se zakoupenými bateriemi, ale jindy ji musíte koupit zvlášť. Na trhu existuje hned několik různých druhů nabíječek.

  • Inteligentní nabíječky: „Inteligence“ těchto nabíječek spočívá v tom, že poznají, kdy mají ukončit proces nabíjení, když se baterie již blíží plné kapacitě. Nabíjení je s nimi obvykle rychlejší (1–5 hodin), ovšem cena se může vyšplhat k vyšším částkám.
  • Nabíječky s časovačem: Stejně jako inteligentní nabíječky se ty s časovačem postarají o to, aby se baterie nepřebíjely, ovšem musíte sami nastavit čas ukončení nabíjení. Díky tomu jsou levnější než inteligentní nabíječky.
  • Klasické nabíječky: Na klasické nabíječce nevidíte, jestli jsou baterie nabité, ani nezabrání v přebíjení baterií. Velkou výhodou je ale nízká pořizovací cena.
Balení čtyř baterií Lidl

Kde a za kolik koupit nabíjecí baterie?

Ceny dobíjecích baterií a nabíječek se liší podle značky, kapacity a typu potřebné nabíječky. Nabíjecí baterie se obvykle pohybují v cenovém rozmezí od 100 do 400 Kč za sadu (2–4 baterie), zatímco nabíječky mohou stát od 200 Kč za základní model až po 1000 Kč a více za pokročilejší inteligentní nabíječky. Kde koupit levné nabíjecí baterky?

  • Lidl – čtyři nabíjecí baterie za 169,90 Kč / osm baterií za 189,90 Kč
  • Action – čtyři nabíjecí baterie za 93,90–116,90 Kč
  • Jysk – čtyři nabíjecí baterie za 125–200 Kč
  • Ikea – čtyři nabíjecí baterie za 99–199 Kč
  • Alza – čtyři nabíjecí baterie od 169 Kč

Obchody většinou nabízejí více variant, cena se vždy odvíjí od druhu baterií a jejich kapacity.

Zdroje: Emos, Heureka, dTest, Kupi