Lahodné brokolicovo-sýrové placičky, které sní i ti největší odpůrci brokolice

Zeleninové placičky na bílém talíři A_Lein / Shutterstock.com

Vyzkoušejte brokolicovo-sýrové placičky, které si oblíbí i ti, kteří brokolici obvykle nemají rádi. Tento jednoduchý a rychlý recept je výživnou a chutnou variantou jídla, jež potěší jak dospělé, tak děti. Kombinace brokolice plné vitamínů a minerálů s parmazánem a česnekem vytváří skvělé jídlo na rychlý oběd, večeři nebo zdravou svačinu. Skvěle chutná horké přímo z pánve, případně později studené s pikantním jogurtovým dipem, který si snadno připravíte doma.

Přečtěte si také

Jsou všechna másla v obchodech stejně kvalitní? Nenaleťte na triky výrobců

Proč pravidelně jíst brokolici?

Brokolice je v kuchyni oblíbená pro svou univerzálnost a nutriční hodnotu. Skvěle se hodí do salátů, polévek a hlavních jídel díky své jemné chuti, která se snadno kombinuje s bylinkami a sýry. Je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty, což z ní dělá ideální složku pro zdravou stravu.

V našem receptu na brokolicovo-parmazánové placičky se kombinuje s parmazánem a česnekem, což ve výsledku zaručuje nejen skvělou chuť, ale i výživové hodnoty.

Jak brokolicovo-sýrové placičky připravit?

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 1 ks brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
  • mletý černý pepř
Brokolicové placičky na vidličce A_Lein / Shutterstock.com

Postup přípravy

Brokolici si můžete připravit dvěma způsoby: Tradičně na sporáku nebo pohodlně v mikrovlnné troubě.

Příprava brokolice na sporáku:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Přidejte brokolicové růžičky a vařte 2 minuty.
  3. Brokolici sceďte a nechte vychladnout na teplotu, kdy ji lze snadno zpracovat.
  4. Nakrájejte růžičky na malé kousky.

Příprava brokolice v mikrovlnce:

  1. Vložte brokolici do misky vhodné do mikrovlnky a přidejte 1 lžíci vody.
  2. Vařte v mikrovlnce 2 minuty. Pokud je potřeba, přidejte ještě 1 minutu, ale zkuste, zda je brokolice měkká už po 2 minutách.
  3. Nechte vychladnout a nakrájejte na malé kousky.

Příprava placiček:

  1. Ve velké míse smíchejte nakrájenou brokolici s ostatními ingrediencemi (kromě oleje). Dobře promíchejte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu.
  3. Pomocí lžíce tvořte na pánvi z těsta placky. Smažte 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
  4. Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto. Nepřeplňujte pánev, smažte po dávkách, pokud je potřeba, přidejte olej.
  5. Servírujte teplé nebo skladujte v lednici a ohřívejte. V lednici vydrží až 3 dny.

Tip na dip k placičkám

Ochutnejte placičky v celé jejich kráse tím, že je budete namáčet do lahodného jogurtového dipu. Ten si můžete buď jednoduše zakoupit již připravený v supermarketu, nebo jej bez námahy vytvořit doma. Stačí vám jen jogurt, špetka soli, trocha pepře a šťáva z limetky. Tento dip dodá vašim placičkám tu pravou chuť.

Užitečné tipy redakce

  • Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat nasekané bylinky jako petržel či pažitku.
  • Pokud chcete placičky bez lepku, použijte mandlovou mouku.
  • Pro děti můžete placičky podávat s oblíbenou omáčkou či dipem.

Zdroj: Kupi, National Library of Medicine