Kornouty pro prvňáčky: Zbytečnost převzatá ze zahraničí, nebo sladká podpora? A kde je u nás sehnat?

Maminka s dětmi, které si nesou kornouty Kzenon / Shutterstock.com

V některých regionech se kornouty nosí i u nás, jinde je rodiče považují za zbytečnost. Dětem přitom mohou první školní den výrazně usnadnit a zpříjemnit. Zvláště, když nemusí být jen cukrovou bombou. Podívali jsme se, kde různé kornouty pro své prvňáčky seženete, a poradíme, čím je naplnit.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

Kde se vzala tradice kornoutů?

Jedná se o původně německý (saský) zvyk z 19. století. Vycházel z pověry, že na školní zahradě roste strom „kornoutovník“ a jakmile na něm sladké kornouty dozrají, je pro děti čas jít do školy.

Zejména v Německu se tradice dodnes dodržuje se vším všudy a učitelé věší kornouty nebo papírové pytlíky plné sladkostí pro své prvňáčky na stromy, odkud jim je trhají. Jinde se převzala pouze symbolika a obrovské kornouty, za kterými jsou malé děti mnohdy sotva vidět, dávají novým školákům rodiče doma.

Holčička se usmívá a drží v ruce kornout Savicic / Shutterstock.com

Pořídit dětem kornout, nebo ne?

Všeobecně velmi záleží na preferenci rodičů, případně školy. I v Česku se někde stávají kornouty první školní den již samozřejmostí, jinde jsou spíše kuriozitou. Populární jsou hlavně proto, že dětem první školní den plný nejistoty a stresu zpříjemňují nebo ukazují, že na ně rodiče myslí.

Pokud máte navíc strach, že bude vaše dítko v nové třídě jedno z mála bez kornoutu, zatímco ostatní spolužáci si ho přinesou, pak pro jistotu jeden pořiďte nebo vyrobte. Může být klidně menší a jen symbolický. Případně se naopak s dítětem domluvte, že se může o své sladkosti s ostatními podělit – usnadníte mu tím navazování prvních přátelských kontaktů v novém prostředí.

Kde kornouty koupit?

U nás jsou k dostání převážně prázdné (papírové či plastové) určené k naplnění, například od značek Herlitz a Sevt. Prodávají je papírnictví (kamenná i internetová), větší knihkupectví a hypermarkety.

Letos je v různých velikostech nabízí i třeba Globus, vybrané prodejny Terno a online Košík.cz, vlastní papírovou verzi za výhodnou cenu má i Rohlík.cz. Již naplněný letos koupíte například od firmy Mixit.

Papírový kornout Rohlik.cz

Vyrobte dětem kornout doma

Velmi snadno ale takový kornout vyrobíte i doma. Budete potřebovat pouze větší karton, ze kterého smotáte kulatý kužel nebo poskládáte šestihranný jehlan a silnější pruh krepového papíru, který přilepíte po obvodu k hornímu okraji a po naplnění zavážete stužkou. Pro dozdobení použijte barvy, barevné papíry, samolepky apod.

Čím naplnit kornouty?

Klasikou je samozřejmě pořádná porce sladkostí. Od bonbonů, lízátek a tyčinek přes čokoládky nebo oplatky. Náplň ale můžete pojmout i zdravěji a dovnitř dětem ukrýt sušené a čerstvé ovoce, oříšky, cereální tyčinky nebo domácí ovesné sušenky a podobně.

  • Tip: Máte poblíž prodejnu nebo stánek, ve kterém lze koupit sušené plody a cukrovinky na váhu? Většina z nich nabízí možnost nakombinovat si libovolné vrstvy surovin do dárkových celofánových kornoutů. Ty poté jednoduše (podle správně zvolené velikosti) vložíte do školního kornoutu a o bohatou náplň budete mít postaráno.

Případně část sladkostí v kornoutu nahraďte hračkami, samolepkami, pastelkami, malým plyšákem (který může posloužit i jako talisman pro štěstí) nebo jinými drobnostmi, které osobně udělají vašim prvňáčkům největší radost.

Zdroje: Školní svět, Jíme jinak, Kupi