Padělky značkových produktů: Atraktivní alternativa, nebo past na spotřebitele?

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/hanoi-vietnam-29-november-2016-fashion-542246743 Vietnam stock photos / Shutterstock.com

Kupování padělků může na první pohled vypadat jako atraktivní alternativa k drahým značkovým výrobkům. Přináší však i řadu nevýhod. Co si o tom myslí Češi?

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Co jsou „fejky“?

Padělky, jinak také „fejky“ (podle anglického „fake“ – falešný), jsou napodobeniny značkových výrobků, které se snaží co nejvěrněji přiblížit vzhledu originálů, avšak za zlomek ceny a kvality.

Nejčastěji se s nimi setkáváme v oblasti módy, kdy jsou kopírovány kabelky, boty či oblečení luxusních značek. Napodobeniny ovšem najdete i jinde, třeba v elektronice nebo kosmetice.

Spousta levných napodobenin značkového zboží na jednom místě Brendan Howard / Shutterstock.com

Jaké výhody má kupování padělků?

Přestože kupování padělků má mnoho negativ, existují i určité výhody, které lákají spotřebitele k nákupu těchto výrobků. Tou nejzásadnější je bez pochyb nízká cena – fejky bývají několikanásobně levnější než originály a zákazníci si tak mohou užít pocit luxusu za nízkou cenu. Napodobeniny je také mnohem snazší koupit. Nemusíte se za nimi vypravit do nákupních ulic, stačí zavítat na tržnici nebo oblíbený asijský e-shop s levným zbožím.

Proč padělky nekupovat?

Padělky jsou především kvůli své ceně lákavé, jejich koupě ale přináší mnoho nevýhod, na které by zákazníci neměli zapomínat. Patří mezi ně:

  • Nízká kvalita – aby výrobky mohly být prodávány za nízkou cenu, je nutné, aby byly vyrobeny z levných, a tudíž nekvalitních materiálů. Pokud si třeba fejkovou kabelku přece jen koupíte, myslete na to, že se pravděpodobně brzy opotřebuje, její vzhled se zhorší a dost možná se i úplně rozpadne.
  • Neetičnost – prodej padělaných výrobků je považován za klamavou obchodní praktiku a při jejich výrobě dochází k nelegálním výrobním procesům. Za jejich koupi vám postih nehrozí, ale je dobré brát v potaz, co tím podporujete.
  • Žádná záruka – jakmile se vám padělaný výrobek rozbije, nemáte možnost nechat si jej u výrobce opravit, jako by to bylo možné v luxusních obchodních domech.
  • Zdravotní rizika – nezapomínejte ani na to, že padělané výrobky neprocházejí žádnými bezpečnostními testy, tudíž může jejich použití vést ke zdravotním problémům. To se týká především kosmetiky nebo elektroniky.

Jak se fejkům vyhnout?

Pokud se bojíte, že se necháte nachytat a padělaný výrobek koupíte, zaměřte se na to, abyste jej kupovali jen od ověřených prodejců nebo přímo od značky. Dále zbystřete, pokud je cena až podezřele nízká, a nezapomeňte si prohlédnout kvalitu zpracování.

Kabelky visící na stojanu pouličního stánku Settawat Udom / Shutterstock.com

Co si o tom myslí Češi? Kupují fejky?

Na nakupování padělků se mezi Čechy názory různí. Přesvědčili jsme se o tom sami, když jsme se uživatelů Kupi na Facebooku zeptali, zda fejky nakupují.

Kupování padělků si našlo své příznivce, především kvůli ceně:

„A ty padělky jsou leckdy kvalitnější než originál! Dobře, s paděláním nesouhlasím, ale kdyby originály byly cenově dostupné, padělky by nebyly třeba,“ píše třeba Eva K.

Hana R. se podivuje nad tím, proč by se fejky měly považovat za problematické, když v cizině jsou běžně dostupné: „Já nechápu, proč s tím pořád tak nadělají? Přijedete do Řecka, Turecka, Bulharska (osobní zkušenost) a tam toho jsou plná tržiště i kamenné obchody.“

Jiní uživatelé se naopak podělili o své negativní zkušenosti s padělky, především se týkaly špatné kvality.

„Vydrží to pět vyprání a pak to může jít do popelnic,“ píše třeba Jana F.

Marcela C. sdílela svůj příběh s falešnými hodinkami, které jí způsobily zdravotní problémy: „Kdysi jsem si koupila hodinky na Ali (AliExpress – pozn. red.) za 500 Kč a vydržely 3 měsíce a ještě se mi udělala vyrážka a černala mi kůže. Teď mám kvalitní a vydrží nárazy i vodu, jsou masivní a bez zdravotních potíží, takže padělky nekupuji… Prostě nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci.“

Několik lidí se také shodlo na tom, že jim nejde o značky – ať už originální, nebo falešné – ale o kvalitní oblečení, které vydrží.

Zdroj: Kupi