Retro školní svačiny aneb Vzpomínky na chutě dětství

Chlapec sedí na lavičce a dává si do batohu krabičku Elena Medoks / Shutterstock.com

V dobách ČSSR, kdy byl výběr potravin oproti dnešku omezený, se rodiče snažili připravovat svačiny, které byly nejen chutné, ale také výživné, aby jejich děti měly dostatek energie na náročný školní den. Pojďte si s námi nostalgicky zavzpomínat na školní léta.

Přečtěte si také

Spodní prádlo i pyžamo byste měli prát mnohem častěji, než si myslíte. Podprsenku už obden

Namazaný chleba v ubrousku

Pečivo je i dnes jednou z nejklasičtějších svačin. Zatímco v současnosti vítězí obložené sendviče, před lety vedly hlavně pomazánky všeho druhu. Oblíbená byla třeba rybičková, jejíž závan byl cítit snad ze všech tříd.

Další klasikou byla pomazánka budapešťská, pažitková nebo uherská. Na chléb se samozřejmě mazal i „taveňák“, šunková pěna, paštika nebo lučina. Pokud si děti příliš nepotrpěly na slané, mohly dostat krajíc s marmeládou či medovým máslem. Chleba se obvykle balíval do ubrousku či papírového pytlíku.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Drožďová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.

Drožďová pomazánka

Mléko v sáčku a Jovo koktejl

Součástí zdravé výživy pro děti byly vždy i mléčné výrobky, o jejichž dodání se mnohdy staraly samy školy. V dobách socialismu se do škol dodávalo mléko (často i ochucené) ve čtvrtlitrových sáčcích, jemuž se přezdívalo igelitové vemeno, nebo ve skleněných lahvích. Během hlavní přestávky paní učitelky obešly všechny žáky a dohlédly na to, že mléko vypili.

Mimo klasické mléko byl populární a dětmi oblíbenější Jovo koktejl s jahodovou příchutí – jednalo se o kysaný nápoj.

Holčička drží v ruce sklenici s mlékem a ukazuje palec nahoru InesBazdar / Shutterstock.com

Denní dávka ovoce

Je dobře známo, že nejen děti potřebují denně sníst alespoň nějaké to ovoce. Jelikož dříve se čerstvé ovoce nejedlo úplně každý den, nahrazovalo se přesnídávkami nebo třeba kompotem či domácími marmeládami, které se mazaly na chleba. Nejoblíbenější byla jahodová, meruňková či rybízová.

Kromě ovoce a mléčných výrobků se v některých letech dbalo na zdraví dětí i povinným doplňkem stravy na imunitu, a to rybím tukem!

Něco sladkého

Něco sladkého na zub děti vždy potěší, proto i za minulého režimu byly oblíbené nejrůznější šátečky, loupáky, koláče nebo koblihy. Favority ovšem byly malé tuby, z nichž si děti mohly pochoutku vymačkat přímo do pusy. Šlo o smetanovou Jesenku a mléčný Piknik nebo Pikao, které jsou populární dodnes.

Stejně tak si oblibu udržel Termix či Pribináček a ochucené jogurty – tehdy se podávaly s vrstvou džemu.

V komentářích nám prozraďte, na jaké svačiny si vzpomínáte vy.

Zdroj: Kupi