IKEA spouští bazar nábytku. Budou ho mezi sebou prodávat zákazníci

Nápis IKEA a před ním eskalátory Stanislavskyi / Shutterstock.com

IKEA v zahraničí přichází s nápadem vytvořit online tržiště, kde si mohou lidé navzájem mezi sebou prodávat použitý nábytek. U nás tato služba zatím nefunguje, ale máme něco jiného – v Česku IKEA od zákazníků použitý nábytek odkupuje sama. Jak to funguje?

Přečtěte si také

Z plastových lahví pro děti se v myčce uvolňují nebezpečné látky. K dostání jsou i v Česku

Zákazníci mezi sebou mohou prodávat nábytek

Společnost IKEA se v posledních letech snaží neustále rozvíjet, a proto oznámila, že brzy zahájí tzv. „pre-owned“ tržiště, kde bude probíhat prodej použitého nábytku z dílny IKEA. Nábytek by mezi sebou prodávali zákazníci. Nová platforma bude testována v Madridu a Oslu s tím, že pokud bude mít úspěch, postupně se platforma rozšíří do celého světa.

Společnost dobře ví, že zákazníci mezi sebou použitý nábytek často prodávají na různých online tržištích nebo i na sociálních sítích. Právě na mnoha takových tržištích se prodává i nábytek z IKEA, což by znamenalo, že pokud takové tržiště vytvoří přímo IKEA, může tak konkurovat dalším tržištím, jako je například eBay.

Žena nakupuje v IKEA ikea.com

„Jsme v IKEA na místě, kde můžeme dělat pokročilejší a skvělé věci. Ve společnosti panuje neuvěřitelná důvěra ve vývoj v oblasti digitálních technologií,“ sdělil listu Financial Times Jesper Brodin, výkonný ředitel společnosti IKEA. Společnost se tedy bude snažit této možnosti využít. Online bazar nábytku by byl údajně zdarma, ale časem by IKEA podle slov Brodina mohla zavést symbolický poplatek.

V Česku nábytek od zákazníků odkupuje IKEA sama

U nás aktuálně funguje služba, kdy IKEA od svých zákazníků použitý nábytek vykupuje a poté ho prodává ve svých obchodních domech ve speciálním oddělením se zlevněným zbožím. Toto oddělené je ale v Česku poměrně malé a pravděpodobně tuto službu až tolik zákazníků nevyužívá.

Služba funguje tak, že zákazník na stránkách IKEA bezplatně vyplní formulář a nahraje fotky nábytku, který chce prodat. IKEA jej zhodnotí a udělá nabídku ceny. Pokud bude zákazník s cenou souhlasit, dopraví nábytek do jednoho z obchodních domů IKEA a tam obdrží dohodnutou částku ve formě dárkové karty. Zákazník tedy dostane dohodnutou částku, kterou musí opět utratit v IKEA. Zákazníci, kteří se naopak rozhodnou si nějaký použitý kus nábytku pořídit, mají nárok na standardní 2letou záruku.

Zdroj: Financial Times, IKEA