Cukrové mýdlo: Pomocník v boji proti mastnotě a špíně v kuchyni i koupelně, který si vyrobíte sami doma

Žena umývá houbičkou nerezový sporák Victoria OM / Shutterstock.com

Hledáte účinný způsob, jak se vypořádat s mastnotou a nečistotami ve vaší domácnosti? Zapomeňte na chemické čisticí prostředky a vyzkoušejte cukrové mýdlo. Tento přírodní prostředek je nejen efektivní, ale také šetrný k vašemu zdraví a životnímu prostředí.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Co je cukrové mýdlo?

Navzdory svému názvu cukrové mýdlo není sladkostí, ale účinným čisticím prostředkem. Jeho základní složky, uhličitan sodný a fosforečnan sodný, jsou známé pro své vynikající odmašťovací účinky. Cukrové mýdlo si získává oblibu díky své schopnosti účinně odstraňovat mastnotu a nečistoty z různých povrchů.

Jak si cukrové mýdlo vyrobit?

Suroviny

  • ½ hrnku uhličitanu sodného (soda na prádlo)
  • ½ hrnku boritanu sodného (borax)
  • ½ hrnku saponátu na nádobí

Postup

  1. Smíchejte uhličitan sodný s boraxem a saponátem na nádobí v uzavíratelné nádobě.
  2. Směs dobře uzavřete, aby si zachovala své účinné vlastnosti a nebyla vystavena vzduchu.
Žena v gumových rukavicích žluté barvy čistí zeleným hadříkem bílé kachličky v koupelně vedle baterie VH-studio / Shutterstock.com

Použití v domácnosti

Pro efektivní čištění smíchejte 150 ml cukrového mýdla s 5 litry teplé vody. Pokud potřebujete odstranit silnější vrstvy mastnoty, můžete přidat větší množství mýdla. Při aplikaci používejte jemnou houbičku nebo hadřík a po čištění vždy povrchy důkladně opláchněte.

V kuchyni, kde se mastnota a špína objevují rychle, cukrové mýdlo díky uhličitanu sodnému skvěle funguje jako odmašťovač a usnadňuje úklid. Stejně tak v koupelně, kde pomáhá s odstraňováním skvrn a mýdlových usazenin z kachliček a dlažby, a tak dodává povrchům nový lesk.

Povrchy nevhodné pro cukrové mýdlo

Přestože je cukrové mýdlo výborným pomocníkem, není vhodné pro všechny typy povrchů. Vyhněte se jeho použití na neupraveném dřevě, které by mohlo nabobtnat, a na hliníku či měkkých kovech, protože by mohly oxidovat. Před použitím mýdla na větší ploše je vždy dobré jej nejprve vyzkoušet na malém, nenápadném místě.

Zdroj: Kupi, Aktuality.sk