Vaříme ze zbytků: Křupavé rýžové kuličky se sýrem aneb Chutný způsob, jak využít zbylou rýži

Smažené kuličky na černém talíři GK1982 / Shutterstock.com

Máte doma zbytky vařené rýže a přemýšlíte, jak je kreativně využít? Zkuste z nich připravit lahodné smažené rýžové kuličky plněné sýrem! Tento jednoduchý recept promění obyčejnou rýži, která vám zbyla z oběda v dokonale křupavou dobrotu.

Přečtěte si také

Mrkvové housky, které vás dostanou na první křupnutí

Křupavé rýžové kuličky se sýrem – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 2 1/2 hrnku vařené rýže
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného oregana nebo bazalky
  • 100 g mozzarelly nakrájené na kostičky (nebo jiný sýr dle chuti)

Na obalení:

  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1/2 hrnku hladké mouky

  • rostlinný olej na smažení
Smažené kuličky na černém talíři GK1982 / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte vařenou rýži, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a sušené bylinky. Důkladně promíchejte.
  2. Z rýžové směsi odeberte přibližně lžíci a vytvarujte placičku. Doprostřed umístěte kostičku sýra a opatrně placičku uzavřete tak, aby vznikla kulička se sýrem uvnitř.
  3. Připravte si tři misky: Jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou. Kuličky postupně obalujte – nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
  4. V hrnci nebo pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Obalené kuličky smažte na středním plameni dozlatova ze všech stran (cca 2–3 minuty).
  5. Hotové kuličky nechte okapat na papírové utěrce a servírujte teplé, ideálně s oblíbeným dipem.
Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Bramborové krokety se špenátovou náplní
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Bramborové krokety se špenátovou náplní

Podlouhlé bramborové krokety se špenátovou náplní musíte vyzkoušet. Tahle smažená příloha se hodí nejen k masu, ale i k dušené zelenině. Vychutnat si je však můžete i jen tak samotné.

Bramborové krokety se špenátovou náplní

Tipy redakce

  • Experimentujte s různými druhy sýrů uvnitř kuliček – vyzkoušejte třeba goudu, čedar nebo hermelín.
  • Pro výraznější chuť přidejte do rýžové směsi nakrájenou šunku, slaninu či sušená rajčata.
  • Kuličky můžete připravit dopředu a před podáváním jen krátce osmažit nebo ohřát v troubě.
  • Pokud chcete zdravější variantu, zkuste kuličky upéct v troubě namísto smažení.

Zdroj: Kupi