Máte doma zbytky vařené rýže a přemýšlíte, jak je kreativně využít? Zkuste z nich připravit lahodné smažené rýžové kuličky plněné sýrem! Tento jednoduchý recept promění obyčejnou rýži, která vám zbyla z oběda v dokonale křupavou dobrotu.
Křupavé rýžové kuličky se sýrem – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 2 1/2 hrnku vařené rýže
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana nebo bazalky
- 100 g mozzarelly nakrájené na kostičky (nebo jiný sýr dle chuti)
Na obalení:
- 2 rozšlehaná vejce
- 1 hrnek strouhanky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- rostlinný olej na smažení
GK1982 / Shutterstock.com
Postup přípravy
- V míse smíchejte vařenou rýži, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a sušené bylinky. Důkladně promíchejte.
- Z rýžové směsi odeberte přibližně lžíci a vytvarujte placičku. Doprostřed umístěte kostičku sýra a opatrně placičku uzavřete tak, aby vznikla kulička se sýrem uvnitř.
- Připravte si tři misky: Jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou. Kuličky postupně obalujte – nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
- V hrnci nebo pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Obalené kuličky smažte na středním plameni dozlatova ze všech stran (cca 2–3 minuty).
- Hotové kuličky nechte okapat na papírové utěrce a servírujte teplé, ideálně s oblíbeným dipem.
Masové kuličky podle IKEA
Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!
Masové kuličky podle IKEA
Bramborové krokety se špenátovou náplní
Podlouhlé bramborové krokety se špenátovou náplní musíte vyzkoušet. Tahle smažená příloha se hodí nejen k masu, ale i k dušené zelenině. Vychutnat si je však můžete i jen tak samotné.
Bramborové krokety se špenátovou náplní
Tipy redakce
- Experimentujte s různými druhy sýrů uvnitř kuliček – vyzkoušejte třeba goudu, čedar nebo hermelín.
- Pro výraznější chuť přidejte do rýžové směsi nakrájenou šunku, slaninu či sušená rajčata.
- Kuličky můžete připravit dopředu a před podáváním jen krátce osmažit nebo ohřát v troubě.
- Pokud chcete zdravější variantu, zkuste kuličky upéct v troubě namísto smažení.
Zdroj: Kupi