Jak prát černobílé, pruhované nebo vzorované oblečení, aby tmavší části neobarvily ty světlé?

Kupa prádla před pračkou Rozhnovskaya Tanya / Shutterstock.com

Třídění jednobarevného prádla je poměrně snadným úkolem. Jak ale prát kousky, které na sobě mají více barev (a ještě k tomu kontrastních), aby se v pračce nezapraly a světlejší části neobarvily? Mrkněte na několik našich tipů, jak nejlépe postupovat při praní pruhovaných a jiných vzorovaných oděvů a jak se vyhnout barevné katastrofě.

Přečtěte si také

Kaufland a Lidl v boji proti plýtvání. Řetězce zavádí nové stojany pro zlevněné zboží

Otestujte (a stabilizujte) barvy

V první řadě je důležité zmínit, že u kvalitnějších pruhovaných a vzorovaných kousků výrobci s barevnými přechody počítají a tmavší části by neměly obarvit ty světlejší. I přesto je dobré před vhozením do pračky vše otestovat vypráním v ruce.

Někdo také radí nejprve namočit daný kousek oděvu do studené vody s pár lžícemi bílého octa – ten totiž pomůže stabilizovat barevnost tkanin.

Žena čte lístek na oblečení New Africa / Shutterstock.com

Jak prát pruhované a vícebarevné oblečení?

Ačkoliv by se jako nejlepší mohlo zdát přeprání zvlášť v ruce, takový postup může být ošemetný. Barvy totiž nejvíce pouští v teplé vodě, proto by se pruhované kousky měly prát na max. 40 °C, ideálně na 20–30 °C. Takovou teplotu vody však může být v umyvadle těžké odhadnout, protože lidé mají tendenci napouštět spíše teplejší než studenější. Buďto si tedy vezměte na pomoc teploměr do vody nebo zvolte praní v pračce.

K tmavému, nebo světlému prádlu?

Všeobecně se doporučuje prát vícebarevný textil podle převažující barvy, při rovnoměrném zastoupení proužků raději se světlým prádlem (za předpokladu, že jste u „agresivnějších“ červeno-bílých a podobných pouštění předem ověřili ručním namočením).

  • Tip: Při praní se vždy řiďte symboly na štítku. Výrobci na vaše dilema možná mysleli a připsali užitečné rady, jak daný kousek šatníku čistit.

Abyste potom zachovali barevnost všech částí materiálu, nejlepším kompromisem jsou prací gely s funkcí stabilizace a obnovy barev, které působí na světlá i tmavá místa. Určitě nepoužívejte prací prostředky určené jen na bílé prádlo (to perte samostatně vždy zvlášť) – obsahují totiž bělící částice, za které by vám barevné části oblečení nepoděkovaly.

  • Ke světlejšímu prádlu přihoďte i barevné halenky nebo spodní prádlo s bílými krajkami. Ty jsou náchylnější k zašednutí a při zvolení správného pracího prostředku neutrpí žádná barevná část.
Ruka dává do pračky ubrousek na praní FotoHelin / Shutterstock.com

Spolehněte se na ubrousky

Nezapomeňte do pračky přihodit i tzv. ubrousky na praní proti zabarvení prádla. Ušetří vás spousty obav i nešťastných výsledků. Jsou speciálně upraveny tak, aby jako magnet zachytávaly ve vodě uvolněné částečky barev a špíny.

V drogeriích, supermarketech a na internetu hledejte například ubrousky značky K2r Colour Catcher, Iberia, Dr. Beckmann, Vanish nebo Well Done. Prodávají je i pod svými značkami Lidl (Formil), dm drogerie (Denkmit), Teta (Q-power) nebo Rossmann (domol).

Jak napravit zaprané oblečení?

Pokud se zabarvení oblečení přece jenom nevyhnete, zachránit ho můžete pomocí některého z prodávaných odbarvovačů na omylem obarvené prádlo. Případně vyzkoušejte roztok teplé vody s nastrouhaným žlučovým mýdlem a manganistanem draselným, do kterého textil namočte na cca 2 hodiny a poté znovu vyperte v pračce.

Nikdy však nedávejte omylem obarvené prádlo do sušičky, nechtěné fleky akorát stabilizujete a už se jich nezbavíte.

Zdroje: Kupi, Archipelago Living, Kair