Vyplatí se drahý vysavač Dyson, nebo stačí levnější Xiaomi, Samsung, Sencor či vysavač z Lidlu?

Vysavač Dyson Dyson

Úklidoví pomocníci značky Dyson mají auru mercedesů na poli tyčových vysavačů. Oprávněně, nebo jde jenom o marketing? Posvítíme si na aktuálně nejoblíbenější model Dyson V15s Detect Submarine, který stojí přes 20 000 Kč, a srovnáme ho s dalšími oblíbenými „tyčáky“ od značek Xiaomi, Samsung nebo Sencor. Nechybí ani levný vysavač z Lidlu.

Přečtěte si také

Chia semínka: Ultra zdravá potravina, která vám při špatném užívání dokáže pěkně zavařit

Kde se vzal Dyson a proč má takové renomé?

Zakladatelem této značky je James Dyson, britský inženýr, který se nespokojil s tradičními vysavači trpícími ztrátou sacího výkonu. V roce 1993 představil svůj první cyklonový vysavač bez sáčku, který díky své inovativní technologii dokázal udržet stálý výkon při vysávání.

Tento průlom rychle přinesl značce Dyson celosvětové uznání a položil základy pro její další růst. Dyson se proslavil nejen revolučním cyklonovým systémem, ale také neustálým zlepšováním svých produktů. Nové modely pravidelně přicházejí s technologickými vylepšeními, která posouvají hranice toho, co mohou vysavače nabídnout. Například laserové podsvícení odhalují veškeré nečistoty na podlaze, kónické kartáče zachytávají vlasy a zvířecí chlupy a nejmodernější modely vás o průběhu vysávání informují na dotykovém displeji.

Dalším důvodem, proč si Dyson získal tak silnou pozici na trhu, je jeho důraz na kvalitu, design a uživatelský zážitek. Dyson se však neomezuje pouze na funkčnost, díky svému modernímu a stylovému vzhledu se jeho vysavače staly i symbolem prestiže.

Nejoblíbenější je Dyson V15s Detect Submarine

Stejně jako hodnocení čehokoliv jiného, tak také hodnocení tyčových vysavačů je otázkou subjektivního názoru. Nicméně pro účely našeho srovnání jsme se zaměřili na nejlépe hodnocené tyčové vysavače podle srovnávače Heureka a na Zboží.cz.

Prvenství podle hodnocení zákazníků drží Dyson se svým modelem V15 Detect Submarine, jehož cena se pohybuje od 20 757 Kč výše. „Překvapil mě svým skvělým výkonem. Bezvadně vysaje koberce. Nejprve jsem koberce vysála svým dosavadním vysavačem a poté Dysonem a bylo neuvěřitelné, kolik toho Dyson ještě zvládl vysát. Za velkou výhodu považuji, že se do kartáče na koberce nezamotavaji vlasy,“ píše na Heurece zákaznice Péťa.

Vysavač Dyson  V15s Detect Submarine Dyson

Za tuto ne zrovna nízkou částku dostanete multifunkční tyčový vysavač, který umí také mokré čištění. Motorizovaný válec zachycuje tekutiny, nečistoty i odolné skvrny. K jeho dalším přednostem patří vysoký výkon 660 W, výdrž 60 minut na jedno nabití, velký barevný displej s ukazatelem, co jste už vysáli, velká nádobka 0,76 l, a integrovaný světelný paprsek, díky němuž na zemi uvidíte vlasy i ta nejjemnější smítka.

Filtrace vysavače zachytí 99 % částic a alergenů nad velikost 0,3 mikronu. Potěší bezdotykové vyprazdňování, omyvatelné kartáče nebo odkapávací miska, která je součástí balení. A co ostatní oblíbené modely od konkurence?

Alternativy od Xiaomi, Samsung nebo Sencor

Ze srovnání na Heurece jsme vyřadili obyčejné tyčové vysavače, které svými funkcemi a vzhledem ani zdaleka nekonkurují Dysonu.

Sencor

Potenciálním konkurentem Dysonu může být Sencor SVC 0725BK s cenou od 6 899 Kč. Kromě solidního výkonu 400 W a výdrže 50 minut láká na funkci vytírání nebo vysávání chlupů po zvířatech i z těžko dostupných míst. Potěší displej s indikátorem nabití, nádobka o objemu 0,58 l a spousta nástavců. „Koupila jsem hlavně na vysávání psích chlupů z gauče a koberce. Tuhle funkci splňuje vysavač velmi dobře. Jako bonus jsem brala i mop a doplňkové nástavce,“ píše anonymní zákaznice. Sencor si pochvalují i další recenzenti.

Vysávání černým vysavačem Sencor Sencor

Samsung

Model od Samsungu s názvem Jet 65 Pet s cenovkou od 6 299 Kč napovídá, že také on zvládne vysát chlupy po domácích mazlíčcích. Oproti oběma vysavačům výše má nižší výkon 410 W, vydrží jen 40 minut a co je velký rozdíl – nemá funkci mopu, slouží pouze k suchému čištění, a nenajdete zde osvětlení podlahy ani displej.

Xiaomi

Zajímavou alternativou je rovněž výborně hodnocený vysavač Xiaomi Vacuum Cleaner G10 Plus za cenu od 5 489 Kč. Oproti Dysonu výše má nižší výkon 425 W, menší nádobku na smetí o objemu 600 ml a na jedno nabití vydrží jen 45 minut. Jinak se rovněž pyšní stylovým designem, antibakteriální technologií, osvětlením podlahy, funkcí mopu, tedy vytíráním pomocí válců, nebo velkým displejem. „Výkon je super, samozřejmě na nejvyšší stupeň rychleji spotřebovává baterii, ale není to nic až tak hrozného. Kartáče fungují perfektně, a to i na koberec s delším chlupem,“ hodnotí zákazník Venedril.

Lidl vítězí v nízké ceně, ale jinak nemá šanci

Nebyli bychom to my, redakce Kupi, abychom ze zvědavosti nemrkli také na nabídku vysavačů z Lidlu.

Také zde najdete několik tyčových vysavačů, přičemž kritéria výkonu a stylu splňuje model Dreame U20 za 4 899 Kč. Nízké ceně odpovídají také specifikace produktu – vysavač má spíše průměrný výkon 370 W, ale zase na jedno nabití vydrží stejně jako Dyson 60 minut. Potěší osvětlení podlahy, různé adaptéry nebo nízká hmotnost 3,3 kg. Jen pro srovnání, Dyson výše má sací výkon 240 aW, vysavač z Lidlu jen 190 aW.

Bílý vysavač vysává chlupy Datart

Ve srovnání těchto 5 stylových vysavačů, které jsme vybrali podle nejvyšší oblíbenosti na Heurece a Zboží.cz (plus Lidl), se potvrzuje, že Dyson je opravdu někde jinde. Svými parametry, funkcemi a zpracováním, ale také cenou. Záleží jen na vás, jestli si vysávání a vytírání chcete zpříjemnit používáním nejmodernější technologie a pak o tom vyprávět přátelům, nebo se spokojíte třeba i s horším výsledkem, ale za dostupnější cenu.

Zdroje: Kupi, Dyson, Heureka, Lidl, Zboží, Sencor, Xiaomi, Samsung