Domácí zelený burger z grilu, který nejen skvěle vypadá, ale ještě lépe chutná

Burger se zelenou bulkou, zeleným masem a červeným zelím na černém tácku Magdanatka / Shutterstock.com

Zapomeňte na fádní fastfoodové klasiky. Zelený burger je kulinářský skvost, který spojuje tradiční chutě s moderní estetikou a který si snadno připravíte i doma. Tento pokrm není jen pastvou pro oči, ale i skutečným gurmánským zážitkem. Vyzkoušejte náš netradiční recept, který rozzáří váš jídelníček.

Přečtěte si také

Do Česka míří německý řetězec Woolworth. Konkurence pro Pepco, Action i Kik

Příběh zeleného zázraku

Náš zelený burger není pouhým jídlem – je to umělecké dílo na talíři! Nevěříte? Tak si ho s námi připravte. Tento recept spojuje to nejlepší z přírody s inovativními kulinářskými postupy, ale zvládne ho s trochou trpělivosti a snahy i úplný začátečník v kuchyni.

Spirulina tomuto hambáči propůjčuje nejen jedinečnou barvu, ale i pořádnou dávku živin. Špenát těstu dodá svěžest a jemnost.

Jak si připravit zelený burger

Tento burger si zamilují nejen masožravci, ale i ti, kteří hledají nové způsoby, jak oživit svůj jídelníček.

  • 10–12 porcí
  • 2 hodiny na přípravu

Ingredience

Zelené housky

  • 420 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 6 g spiruliny
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • rozšlehané vejce na potření
  • černý sezam na posypání

Maso

  • 1 kg mletého hovězího
  • 2 lžíce nasekaného libečku
  • sůl a pepř dle chuti
  • spirulina dle potřeby

Hodit se budou také plátky slaniny, klíčky nebo jedlé květy pro ozdobení při servírování.

Zelené maso do burgerů s kořením na břidlicovém tácku Maria Shipakina / Shutterstock.com

Postup

Housky

  1. Smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a spirulinu.
  2. Rozmixujte špenát s mlékem a vodou. Přidejte máslo a vejce, krátce promixujte.
  3. Postupně přidávejte zelenou směs do suchých ingrediencí.
  4. Nechte těsto hodinu kynout.
  5. Po vykynutí těsto prohněťte, vytvarujte kuličky a nechte je 30–45 minut odpočinout.
  6. Potřete vejcem, posypte sezamem a pečte při 170 °C asi 18 minut.

Maso

  1. Smíchejte mleté maso s libečkem, solí a pepřem. Spiruliny přidejte tolik podle toho, jak moc zelené chcete mít maso. Vytvarujte burgery.
  2. Maso grilujte tak dlouho, aby střed zůstal růžový.

Housky rozřízněte, položte na ně plátek osmažené slaniny, maso a pro ještě výraznější barevný efekt můžete burgery doplnit listy zeleného baby špenátu, přidat čerstvě nastrouhané fialové zelí a jedlé květy s klíčky řeřichy či jiných bylinek.

Burger se zelenou bulkou, plátky uzeného lososa a zeleninou Anna Shepulova / Shutterstock.com

Tipy z redakce

  • Spirulinu seženete ve specializovaných prodejnách zdravé výživy nebo v e-shopech. Skvěle se hodí nejen do pečiva, ale i do smoothies a jiných pokrmů.
  • Nebojte se experimentovat s různými druhy sýrů, omáček a dalších doplňků – zelený burger si rozumí s mnoha chuťovými kombinacemi a použít můžete místo masa také plátky avokáda nebo uzeného lososa.

Zdroj: Kupi