Tohle jsme milovali: Brambůrky s uzeným a křenem, Vlnky i Orion Sandwich. Kde koupit podobné?

Žena vybírá v obchodě gpointstudio / Shuttertsock.com

Již několik let se nevyrábí, přesto je mnozí z nás nemohou dostat z hlavy a s láskou na ně vzpomínají. I cukrovinky a slané snacky, které začaly z trhu mizet až v tomto století, se pomalu stávají retro záležitostí. Zavzpomínejte s námi na skutečné legendy. Některé z nich se dokonce začaly na trhu napodobovat a i dnes se dají koupit jejich alternativy. Které to jsou?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Vlnky

Představují asi nejčastěji diskutovanou „ztrátu“ mlsalů, kteří je stihli do roku 2011 ochutnat. Právě v tomto roce totiž byla ukončena jejich výroba a prodej. A proč byly tak ikonické a populární? Své fanoušky si našly nejen díky tlusté vrstvě krému a příchutím (včetně nejoblíbenější čokoládové nebo griliášové), ale také pro svůj unikátní tvar. Ten se jim nakonec stal osudným. Speciální pečicí formy na oplatky se totiž nevyužívaly pro žádné jiné sladkosti, a proto se časem přestaly výrobci vyplácet.

  • Věděli jste, že v roce 2015 dokonce vznikla na internetu petice volající po navrácení Vlnek na trh? Společnost Mondelēz tehdy fanouškům vzkázala, že děkuje za jejich zájem, o navrácení cukrovinky však neuvažuje.

Diskíto hvězdičky

Kulaté sušenky s čokoládovou nebo bílou mléčnou náplní ve tvaru hvězdičky uprostřed. Dříve se tato populární cukrovinka ve žlutém nebo oranžovém obalu prodávala pod značkou Orion, nezmizela ovšem úplně. Výroba totiž zůstala pod stejnou společností, pouze se nyní prodávají pod značkou Milka a názvem Choco Mini Stars.

Tradiční i Super Bohemia Chips

Tradiční české brambůrky v tradičních českých příchutích. To byly Bohemia Chips s ilustracemi Josefa Lady na obale a příchutěmi jako Uzené s křenem, Hovězí na cibulce nebo Pečené kuře. Silné plátky brambor krásně křupaly a ještě lépe chutnaly. Není proto divu, že i tyto nezapomenutelné lupínky mají na internetu vlastní fankluby, které s nadějí (a s podpisem petice) doufají v jejich opětovný prodej.

  • Tip: Pokud vám brambůrky s příchutí uzeného s křenem chybí, dají se koupit například od značky Originální hospodské.

Populární byla ve své době i řada Bohemia Frity nebo Bohemia Super, z nichž nejde zapomenout například na paprikovo-rajčatové křupky Penne nebo Cornitos se solí a pepřem.

Mrkvové chipsy
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mrkvové chipsy

Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.

Mrkvové chipsy
Domácí brambůrky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí brambůrky

Kdo by nemiloval brambůrky? Bramborové chipsy jsou kousky brambor nakrájemné na tenké plátky, osmažené dozlatova, lehce dochucené solí. Připravit si je můžete i doma a hotové je budete mít během chvilky. Podávat je můžete jako přílohu nebo jen tak s kečupem.

Domácí brambůrky

Aero čokoláda nebo Orion Sandwich

Pod značkou Orion zmizely z pultů již celé zástupy čokoládových sladkostí (od nedávných rumových pralinek přes kočičí jazýčky, plněné čokoládové trubičky Creme, Ledovky Toffo až po višňovou tyčinku Višinku).

K nejčastěji vzpomínaným však bezesporu patří bublinkové čokolády Aero, které byly dostupné i v méně obvyklé mátové variantě, nebo Sandwiche tvořící plátek křupavé čokolády mezi dvěma sušenkami.

  • Tip: Dostali jste nyní na některou ze zmíněných sladkostí chuť? Bublinkové čokolády najdete v obchodech pod značkou Milka Bubbly. Sendviče jako takové už neseženete, chuťově k nim ale mají blízko třeba Máslové sušenky s mléčnou čokoládou od značek Billa, ARO, Milka nebo Sondey z Lidlu.

Co dalšího nám chybí?

Z bonbonů si určitě ještě vzpomenete na arašídové Atlasky, ledové Bon Pari nebo drobné Antiperle.

K nelibosti některých z pultů obchodů navždy odpluly i oblíbené Brumík Lodičky, které byly dostupné v jahodové a meruňkové příchuti. A prázdné místo po sobě v regálech zanechaly také cereální sušenky MilkyWay Minute s jogurtovými, ovocnými nebo čokoládovými náplněmi uprostřed.

Zdroje: Kupi, Facebook, Reddit, X