Sezóna burčáku 2024 začala! Poradíme, kde ho koupíte a za kolik se letos prodává

Dvě skleničky s červeným a bílým burčákem, okolo hrozny Natasha Breen / Shutterstock.com

Burčák je nápoj pouze z českých hroznů. Letošní sklizeň hroznů je silně ovlivněna jarními mrazy, i proto bude burčáku méně. Ale nemusíte se bát, že byste o něj přišli. Sezóna burčáku začíná 1. srpna a potrvá až do 30. listopadu. Poradíme vám, jaký burčák je nejlepší, a kde a za kolik je možné si ho zakoupit.

Přečtěte si také

Kaufland a Lidl v boji proti plýtvání. Řetězce zavádí nové stojany pro zlevněné zboží

Jak poznat kvalitní burčák

Základním poznávacím znakem burčáku je kalnost. Burčák by měl mít nepatrnou usazeninu na stěnách či na dně lahve. Barva bílého burčáku by měla být mléčná až světle žlutá. V případě tmavšího odstínu se může jednat o přidání jablečného moštu nebo příliš prokvašený nápoj. Chuť burčáku by měla být sladká a podle toho se dá odhadnout i jeho kvalita. Hroznové víno se vyznačuje vyšší cukernatostí, která se projeví v chuti burčáku.

Pozor na podíl alkoholu! Burčák je často silnější než pivo, obsahuje mezi 1 až 7 procenty alkoholu.

Dvě sklenky bílého burčáku Vltava / Shutterstock.com

Kde koupit a za kolik?

Kde jinde ochutnat burčák, než na Moravě. Většinou se setkáte s bílým burčákem, který má světle žlutou barvu. Oblíbený je červený burčák, bývá vzácnější, neboť modré hrozny dozrávají později. Burčák z rané moštové odrůdy Siegerrebe mohou zájemci zakoupit například ve Vinařství Lahofer v Dobšicích, cena za litr je 100 Kč.

Prodej burčáku hlásí také Vinné sklepy Valtice, a to pouze o víkendech za cenu 90 Kč / litr.

Vinařství Víno Hruška z Blatničky začíná s prodejem burčáku 29. srpna. V nabídce bude mít odrůdu Irsai Oliver, Muškát moravský a Müller Thurgau, následovat bude růžový burčák odrůdy Svatovavřinecké a také červený burčák z odrůdy Zweigeltrebe.

Pokud nejste z Moravy, nezoufejte! I ve vašem městě je spousta vinoték, které mají úzkou spolupráci s moravskými vinaři a burčák si často nechávají dovézt.

Spojte ochutnávku burčáku s kulturním programem

Navštívit můžete podzimní Vinné slavnosti na hradu Šternberku. Kromě burčáku můžete ochutnat další skvělá moravská vína, dobré jídlo, čeká vás bohatý kulturní program, včetně hudby. Další možností je burčákobraní v Bruntálu, které se koná 14. září a těšit se můžete samozřejmě na burčák, hudební program a také nádherný jarmark.

TIP redaktorky! Vydejte se na putování za burčákem po Modrých Horách

Můžete jít pěšky nebo na kole a poznat různé vinohrady a sklepy s chutí burčáku. Start je 7. září ve Velkých Pavlovicích a součástí startovacího balíčku za 500 Kč je mapka, do které sbíráte razítka. Na každém razítkovacím místě se můžete občerstvit a dostanete navíc 0,5 dcl burčáku k ochutnání. Dále skleničku, nosičku na krk, kupón na jídlo a pití v hodnotě 100 Kč, los do slosování o hodnotné ceny a pamětní list. Program bude doprovázet cimbálová muzika.

Džbánek, vinná sklenička a PET lahev naplněné bílým burčákem alenacepl / Shutterstock.com

Ceny burčáku se drží stejné jako loni

V loňském roce se cena bílého burčáku pohybovala kolem 90 Kč / litr a červeného burčáku 110 Kč / litr. Letos tomu je podobně, ve Středočeském kraji se ceny bílého burčáku ve vinotékách pohybují okolo 80 Kč / litr.

Jak skladovat burčák

Jak je známo, burčák stále pracuje. K procesu kvašení dochází i po jeho zakoupení v lahvi. Vedlejším produktem je oxid uhličitý, a proto pokud je lahev příliš těsně utažená, může vám explodovat v autě, tašce nebo ledničce a vzniklé škody včetně typického zápachu opravdu uklízet nechcete. Základním pravidlem je nedotáhnutý uzávěr lahve, díky kterému bude oxid uhličitý volně odcházet z lahve a zabrání burčákové zkáze.

A nakonec také nezapomeňte, že s burčákem se neťuká. Přesto pozvedněte sklenku a připijte si burčákem na zdraví!

Zdroje: Kupi, Burčákové slavnosti, Lahofer, Vinné sklepy Valtice, a.s., Víno Hruška, Jídlo a radost