Podvodné telefonáty, phishing a m-platby: Nejčastější finanční podvody, na které by si měli dát pozor nejen senioři

Žena se šokovaně dívá do chytrého telefonu a v druhé ruce drží platební kartu. fizkes / Shutterstock.com

Záludné SMS zprávy, lákavé e-maily a podivné telefonáty jsou v dnešní době čím dál častější. Lidé už mají často problém podvod rozpoznat, takže se mohou snadněji nachytat a přijít o peníze nebo soukromé údaje. Jaké finanční podvody patří mezi nejčastější?

Přečtěte si také

Vůně luxusního bydlení: Svíčky zavřete do šuplíku, voňavé a zdravé ovzduší doma vytvoříte jinak

Podvodné telefonáty

Telefonát od údajného bankéře, investičního poradce a nebo třeba i policisty v člověku moc nedůvěry nevzbudí – spíše naopak. Když vám telefonuje reálný člověk s cílem pomoci vám, budete mu s největší pravděpodobností věřit. Podvodníci už jsou však dnes mnohem vychytralejší a umí napodobit dokonce i hlas vašeho příbuzného a často ví vaše číslo bankovního účtu či adresu. Tomuto typu podvodu se říká vishing.

Musíte svou pozornost tedy zaměřit na detaily, které vám napoví, že byste měli hovor okamžitě ukončit. Ať už by vám telefonoval podvodník vydávající se za pracovníka banky a nebo jakéhokoliv jiného odborníka, mějte na paměti, že skutečný odborník by po vás po telefonu nikdy nechtěl žádné citlivé údaje – například vaše přihlašovací údaje, hesla, údaje z bankovní karty nebo potvrzovací SMS. Proto nikdy po telefonu nic nesdělujte a případně si do banky či jiné instituce raději zajděte osobně. Na tento způsob podvodů jsou velmi náchylní senioři, které nemusí vůbec napadnout, že by jim v tomto případě mohlo hrozit jakékoliv nebezpečí.

Ruka držící smartphone s varováním před vishingem Jirsak / Shutterstock.com

Podvodné e-maily (phishing)

Dnes už mnohé podvodné e-maily mailové schránky samy filtrují, někdy se ale i přesto podvodný e-mail dostane přímo do vašich doručených zpráv. Hackeři se v tomto případě snaží buď získat vaše soukromé údaje, nebo vás nenápadně vybízí ke stažení škodlivého softwaru, který zaviruje váš počítač či telefon. Nejčastěji se vydávají za známou společnost nebo obchodníka – například vaše banka, přepravní služba nebo obchod nabízející štědré kupóny na nákup. Může se jednat vlastně o cokoliv, protože podvodníci přicházejí neustále s novými nápady, které nejsou lidem tolik podezřelé.

Například vám může dorazit e-mail od vaší banky, která vás vybízí ke kliknutí na odkaz, kterým něco ověříte. V tomto případě opět platí zejména obezřetnost. Nejdříve si e-mail pozorně přečtěte a dívejte se, jestli nenajdete nějakou gramatickou či jinou chybu, zkontrolujte také e-mail odesílatele (místo například [email protected] může být překlep – fjirma@nazevfirmy.cz). Hlavně se ale zaměřte na informace, které po vás daný odesílatel chce. Neměl by se z vás snažit dostat jakékoliv osobní informace či nutit na něco klikat.

Muž telefonuje před svým laptopem a v ruce drží platební kartu. Fran Rodriguez Fotografia / Shutterstock.com

Podvodné m-platby

Mnoho lidí dnes platí kartou na internetu už téměř denně. To je pro podvodníky ideální příležitost pro okrádání lidí online. M-platby jsou podobné platby jako ty, které provádíme bankovní kartou, ale tyto se provádí prostřednictvím kreditu nebo paušálu u mobilního operátora. Taková platba se většinou potvrdí pouze kódem, který vám dorazí formou SMS. Proto se vám někdy může stát, že z vás bude chtít podvodník získat vaše telefonní číslo. Pokud mu ho napíšete, přijde vám ještě SMS s potvrzovacím kódem. Pokud tento kód podvodníkovi sdělíte, potvrdí se platba a vy přijdete o peníze.

Proto nikdy nikomu cizímu nesdělujte své telefonní číslo a ani žádné potvrzovací kódy, které by měly být využívány pouze pro vaše osobní účely a nákupy. Mějte na paměti, že tato zpráva může přijít i od vašeho známého nebo jiného reálného člověka, protože podvodníci umí tyto zprávy rozesílat i prostřednictvím běžných lidí.

Zdroje: Kybertest, Hyperverge