Aïda: Růžová kavárenská legenda z Vídně míří na Slovensko

Pohled na růžový interiér kavárny Aïda. Aïda

Slovensko se stane dalším domovem pro ikonickou vídeňskou kavárenskou síť Aïda. Tato značka, známá svým charakteristickým růžovým interiérem a bohatou tradicí, otevře svou první pobočku v Bratislavě v září 2024. Přinese tak na Slovensko kousek rakouské kavárenské kultury a nabídne autentické dezerty a špičkovou kávu.

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Historie a tradice Aïda

Aïda, zavedená značka s více než stoletou tradicí, je v Rakousku a Německu dobře známá. Její kořeny sahají do roku 1913, kdy ji založil severočeský přistěhovalec Josef Prousek ve Vídni. Prousek, vášnivý milovník opery, uvažoval o názvu Tosca, ale nakonec se rozhodl pro Aïda. Právě zde byl instalován první italský stroj na espresso, což z Aïda činí průkopníka v kavárenském průmyslu.

První pobočka v Bratislavě

První slovenská pobočka se otevře v nákupním centru Nivy Mall v Bratislavě a rozkládat se bude na ploše 130 metrů čtverečních. Nabídne posezení pro sto zákazníků v elegantním růžovém interiéru, který je pro Aïda typický. Každý, kdo si potrpí na kvalitní kávu a lahodné sladkosti, se může těšit na autentické rakouské pochoutky, které budou denně dováženy z výrobního závodu ve Floridsdorfu ve Vídni.

Dýňové latte macchiato s medovým kořením
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Dýňové latte macchiato s medovým kořením

Dýňové latte macchiato s medovým kořením vás nádherně zahřeje a navodí podzimní atmosféru. Podle našeho videoreceptu ho navíc zvládnete opravdu hravě, tak neváhejte a pojďte ho vyzkoušet.

Dýňové latte macchiato s medovým kořením
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

Partnerství s Dahleh Cafe s.r.o.

Klíčovým krokem pro expanzi Aïda na Slovensko bylo partnerství s bratislavskou společností Dahleh Cafe s.r.o. „Ve společnosti Dahleh Cafe jsme našli silného partnera, který bude provozovat pobočku Aïda v Bratislavě a další na Slovensku v našem duchu a tradici a s důrazem na detail,“ uvedl pro World coffee portal Dominik Prousek, výkonný ředitel Aïda.

Plány do budoucnosti

Do roku 2027 plánuje společnost Dahleh Cafe otevřít na Slovensku celkem pět poboček. I když zatím není jasné, zda se nové kavárny objeví i mimo hlavní město, ambice expandovat po celém Slovensku je zřejmá. Slovenský kavárenský trh je dynamický a zahrnuje přibližně 140 značkových kaváren, včetně řetězců jako McCafé a Tchibo Kaffee Bar.

Zdroj: Worldcoffeeportal