Domácí jablečný koláč: Tradiční recept, na kterém se můžete kreativně vyřádit

Jablečný koláč s plátky jablek navrchu, vedle červená jablka Wagnerrsilva / Shutterstock.com

Jablečný koláč je tradiční sladkost, která nikdy neomrzí. Jeho základem je křehké těsto a šťavnatá jablka, která v kombinaci s meruňkovým džemem a nádechem alkoholu dodávají tomuto dezertu nezaměnitelnou chuť. Příprava je zcela jednoduchá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Navíc se při skládání jablíček můžete vyřádit i kreativně, což ocení třeba i vaše děti, které mohou při přípravě asistovat.

Přečtěte si také

Osmany Laffita vybírá módu i jídlo s láskou ke kvalitě. Zelený banán je prý lepší než brambůrky

Koláč původem z Francie

I když je tento koláč původem z Francie, stal se oblíbeným po celém světě. Můžete si ho dopřát nejen v luxusních cukrárnách, ale hravě ho zvládnete připravit i doma. Díky dostupným ingrediencím a snadné přípravě se hodí jak ke slavnostním příležitostem, tak k běžným dnům, kdy máte doma dostatek jablek a honí vás mlsná.

Příprava domácího jablečného koláče

  • Počet porcí: 8
  • Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut

Ingredience

Na těsto

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla (pokojové teploty, plus trochu na vymazání)
  • 1 žloutek
  • 2–3 polévkové lžíce studené vody

Na náplň

  • 5 jablek
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 50 g másla (nakrájeného na tenké plátky)
  • 6 čajových lžiček meruňkového džemu
  • 2 polévkové lžíce třešňovice, amareta nebo jiného aromatického alkoholu
Koláč zdobený jablky vyskládanými do růžiček tastyfood / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Na pracovní ploše smíchejte mouky a sůl. Do středu této směsi vložte máslo nakrájené na malé kousky, přidejte žloutek a propracujte prsty nebo vidličkou do konzistence drobenky.
  2. Postupně přidávejte vodu a spojte směs do kompaktního těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Koláčovou formu vymažte máslem.
  4. Jablka nakrájejte na tenké, úhledné plátky. Ty, co se vám nepovedou, rozkrájejte na malé kousíčky a budeme je později potřebovat také.
  5. Nyní rozválejte těsto mezi pečicím papírem, nebude se tak lepit a krásně se vyválí na stejnoměrnou placku (tento trik máme od cukrářů a skutečně funguje).
  6. Vyložte formu těstem, propíchejte vidličkou a pokryjte kousíčky nakrájených „nepovedených jablek“. Úhledné plátky jablka esteticky uspořádejte na povrch třeba do vějířku. Nebo si zde můžete vyhrát a poskládat hned několik malých růžiček, fantazii se meze nekladou.
  7. Posypte cukrem a přidejte plátky másla. Pečte 45 minut.
  8. Na posledních 5 minut přepněte na gril, aby jablíčka získala krásně křupavé okraje.
  9. Rozpusťte džem s alkoholem na mírném ohni a potřete směsí hotový koláč. Nechte vychladnout a posypte cukrem před podáváním.

Zdroj: Kupi