Chutný a zdravý cuketový nákyp inspirovaný Itálií

Nakrájené kousky cuketového nákypu ozdobené bazalkou Barbora Volfová

Léto je v plném proudu a zahrádky se prohýbají pod tíhou cuket. Co s nimi? Zavařování, marmelády, sladké dezerty, polévky. Možností je mnoho, ale co takhle zkusit něco nového? Cuketový nákyp je jedním z pokrmů, který lze připravit na mnoho různých způsobů, a přitom nikdy neztratí svou jedinečnou chuť. Tento recept je nejen lahodný, ale také výživný a zdravý. Dnes si ukážeme, jak připravit vynikající nákyp, který si zamiluje celá rodina. Pojďme se do toho pustit.

Přečtěte si také

Jak zpracovat libeček? Naložte ho do oleje nebo zkuste nepřekonatelné domácí maggi

Klasický letní pokrm s italským nádechem

Horké měsíce si žádají svěží jídla plná sezónní zeleniny. A co by mohlo být lepší než cuketový nákyp s italským nádechem? Tento pokrm spojuje jednoduchost letní kuchyně s chutěmi, které vás přenesou přímo do středomořských oblastí. Kombinace italských sýrů se sušenými rajčaty a voňavými bylinkami vás vtáhnou přímo k moři.

Nákyp se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k letním grilovacím specialitám. Ať už ho podáváte k obědu na zahradě nebo k večeři, jeho chutě vás zaručeně nadchnou.

Tipy pro servírování

Cuketový nákyp je nejlepší podávat teplý, krátce po vyjmutí z trouby. Výborný bude i vychlazený a v lednici vám vydrží až 3 dny. Skvěle chutná s čerstvým zeleninovým salátem nebo se svěžím jogurtovým dipem s bylinkami.

Cuketový nákyp na dřevěném prkénku, kolem rajčata a jarní cibulka Barbora Volfová

Recept na cuketový nákyp se sýrem a sušenými rajčaty

  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 45 minut
  • Počet porcí: 9

Ingredience:

  • 600 g cukety
  • 4 vejce
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g eidamu 30%
  • 3 jarní cibulky
  • 30 g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 40 g slunečnicových semínek
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

Na posypání:

  • 20 g parmazánu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme a necháme chvíli odpočinout, aby pustila přebytečnou vodu. Poté ji důkladně vymačkáme.
  2. Jarní cibulku, sušená rajčata a plátkový eidam nakrájíme nadrobno. V míse vyšleháme vejce s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
  3. Do směsi vmícháme nastrouhanou mozzarellu, nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, sýr, slunečnicová semínka, mouku, ovesné vločky a vymačkanou cuketu.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do ní připravenou cuketovou směs a posypeme nastrouhaným parmazánem. Pečeme asi 45 minut, dokud povrch nákypu nezezlátne.
  6. Upečený cuketový nákyp necháme krátce vychladnout a poté ho nakrájíme.
  7. Servírujeme se zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.
Cukeťák se sýrem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Cukeťák se sýrem

Hledáte způsob, jak využít letní úrodu cuket? Náš recept na cukeťák se sýrem je přesně to, co potřebujete! Tento šťavnatý a chutný pokrm kombinuje jemnou cuketu s eidamem, česnekem a směsí voňavých bylinek. Cukeťák je ideální volba pro letní oběd, večeři nebo jako originální pohoštění na zahradní párty. Tento recept navíc zvládnou i začátečníci v kuchyni.

Cukeťák se sýrem

Tip: Cuketový nákyp můžeme upéct i ve formě na muffiny. Získáme tak chutné a praktické jednohubky či svačinu na cesty.

Zdroj: Kupi