Chutný a zdravý cuketový nákyp inspirovaný Itálií

Nakrájené kousky cuketového nákypu ozdobené bazalkou Barbora Volfová

Léto je v plném proudu a zahrádky se prohýbají pod tíhou cuket. Co s nimi? Zavařování, marmelády, sladké dezerty, polévky. Možností je mnoho, ale co takhle zkusit něco nového? Cuketový nákyp je jedním z pokrmů, který lze připravit na mnoho různých způsobů, a přitom nikdy neztratí svou jedinečnou chuť. Tento recept je nejen lahodný, ale také výživný a zdravý. Dnes si ukážeme, jak připravit vynikající nákyp, který si zamiluje celá rodina. Pojďme se do toho pustit.

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Klasický letní pokrm s italským nádechem

Horké měsíce si žádají svěží jídla plná sezónní zeleniny. A co by mohlo být lepší než cuketový nákyp s italským nádechem? Tento pokrm spojuje jednoduchost letní kuchyně s chutěmi, které vás přenesou přímo do středomořských oblastí. Kombinace italských sýrů se sušenými rajčaty a voňavými bylinkami vás vtáhnou přímo k moři.

Nákyp se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k letním grilovacím specialitám. Ať už ho podáváte k obědu na zahradě nebo k večeři, jeho chutě vás zaručeně nadchnou.

Tipy pro servírování

Cuketový nákyp je nejlepší podávat teplý, krátce po vyjmutí z trouby. Výborný bude i vychlazený a v lednici vám vydrží až 3 dny. Skvěle chutná s čerstvým zeleninovým salátem nebo se svěžím jogurtovým dipem s bylinkami.

Cuketový nákyp na dřevěném prkénku, kolem rajčata a jarní cibulka Barbora Volfová

Recept na cuketový nákyp se sýrem a sušenými rajčaty

  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 45 minut
  • Počet porcí: 9

Ingredience:

  • 600 g cukety
  • 4 vejce
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g eidamu 30%
  • 3 jarní cibulky
  • 30 g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 40 g slunečnicových semínek
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

Na posypání:

  • 20 g parmazánu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme a necháme chvíli odpočinout, aby pustila přebytečnou vodu. Poté ji důkladně vymačkáme.
  2. Jarní cibulku, sušená rajčata a plátkový eidam nakrájíme nadrobno. V míse vyšleháme vejce s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
  3. Do směsi vmícháme nastrouhanou mozzarellu, nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, sýr, slunečnicová semínka, mouku, ovesné vločky a vymačkanou cuketu.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do ní připravenou cuketovou směs a posypeme nastrouhaným parmazánem. Pečeme asi 45 minut, dokud povrch nákypu nezezlátne.
  6. Upečený cuketový nákyp necháme krátce vychladnout a poté ho nakrájíme.
  7. Servírujeme se zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.
Cukeťák se sýrem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Cukeťák se sýrem

Hledáte způsob, jak využít letní úrodu cuket? Náš recept na cukeťák se sýrem je přesně to, co potřebujete! Tento šťavnatý a chutný pokrm kombinuje jemnou cuketu s eidamem, česnekem a směsí voňavých bylinek. Cukeťák je ideální volba pro letní oběd, večeři nebo jako originální pohoštění na zahradní párty. Tento recept navíc zvládnou i začátečníci v kuchyni.

Cukeťák se sýrem

Tip: Cuketový nákyp můžeme upéct i ve formě na muffiny. Získáme tak chutné a praktické jednohubky či svačinu na cesty.

Zdroj: Kupi