Bramborová sopka s lahodnou omáčkou: Tohle jídlo si zamilují i ti nejnáročnější malí strávníci

Bramborová kaše naplněná smetanovou směsí se žampiony NewFabrika / Shutterstock.com

Hledáte rychlý a lahodný recept pro celou rodinu? Vyzkoušejte naši žampionovou omáčku s kuřecími nudličkami a bramborovou kaší! Toto jídlo je dokonalou kombinací jemné, krémové omáčky plné žampionů, šťavnatého kuřecího masa a hladké bramborové kaše. Skvělá volba pro rychlé večeře, kdy potřebujete něco nenáročného na přípravu a vydatného. Příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Navíc můžete recept snadno přizpůsobit svým chutím – přidat více zeleniny nebo experimentovat s kořením. Pojďme na to!

Přečtěte si také

Vyrobte si domací prací prášek i aviváž! Jsou levnější, bez zbytečné chemie a pro člověka zdravější

Zaujměte originálním servírováním

Žampionová omáčka s kuřecím masem je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame. Toto jídlo v sobě spojuje bohatou chuť hub, jemnost smetany a výraznost kuřecího masa. Originální sevírování do bramborové kaše pak celé jídlo krásně oživuje a vytváří dokonalou harmonii chutí a textur.

Tento recept je skvělý pro ty, kteří chtějí na stůl přinést něco tradičního, ale přitom trochu jiného. Je to také výborná volba pro začínající kuchaře, protože jednotlivé kroky jsou jednoduché a snadno zvládnutelné. Navíc je toto jídlo velmi univerzální – můžete ho servírovat jako běžný rodinný oběd nebo při slavnostnějších příležitostech, protože zaujme svým nevšedním vzhledem.

Příprava bramborové sopky se žampionovou omáčkou

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou
  • 500 g čerstvých žampionů
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 kg brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla na kaši
Bramborová kaše v hrnci, ke které člověk přilévá mléko. Arina P Habich / Shutterstock.com

Postup

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osolte.
  2. V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli do zlatova.
  3. Přidejte nakrájené žampiony a smažte, dokud nepustí vodu a nezměknou.
  4. Vmíchejte mouku a krátce orestujte.
  5. Přilijte smetanu, přidejte prolisovaný česnek a tymián. Vařte asi 5 minut.
  6. Přidejte kuřecí nudličky a vařte dalších 10 minut, dokud maso nezměkne.
  7. Mezitím uvařte brambory ve slané vodě doměkka.
  8. Slijte je, přidejte máslo a mléko a rozšťouchejte na hladkou kaši.
  9. Dochuťte omáčku solí a pepřem dle potřeby.

Servírování

Na talíř dejte kopeček bramborové kaše, lžící zajeďte doprostřed a udělejte v kaši důlek. Takto nám vznikne pomyslný kráter, ze kterého lžící sjeďte dolů na talíř, uděláte tak cestičku, kudy poteče pomyslná láva ze sopky. Žampionovou omáčku s kuřecím masem nalijte do kráteru bramborové kaše a nechte stéct na talířek. Přidat můžete bylinky, cherry rajčátka, kyselý okurek, fantazii a chutím se meze nekladou.

Brokolicové placičky se sýrem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Brokolicové placičky se sýrem

Brokolicové placičky jsou super tip pro všechny, kterým docházejí nápady na jídla pro děti. Oběd budete mít hotový do 45 minut a do snadné přípravy můžete zapojit i své potomky.

Brokolicové placičky se sýrem
Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka

Tipy šéfkuchaře

  • Pro intenzivnější houbovou chuť můžete použít mix různých druhů hub.
  • Pokud chcete omáčku ještě krémovější, přidejte na konci vaření lžíci másla.
  • Bramborovou kaši můžete vylepšit trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
  • Pro vegetariánskou verzi vynechte kuřecí maso a nahraďte ho tofu nebo více zeleninou.
  • Zbylou omáčku můžete druhý den použít jako základ pro výbornou polévku – stačí přidat trochu vývaru a rozmixovat.

Zdroj: Kupi