Vyzkoušejte sílu přírody: Bylinky, které pomáhají ulevit od bolestí břicha

Žena pracuje s různými nařezanými bylinkami. Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Bolest břicha dokáže pořádně zkazit den. Ještě horší je to v případě, kdy vás bolí opakovaně. Nemusíte neustále užívat léky a doplňky stravy, protože účinnou pomoc najdete i v přírodě. Jaké bylinky pomáhají od bolestí a nevolnosti ulevit?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Bolesti břicha čas od času trápí asi každého z nás. Mohou se objevit po konzumaci nezdravého jídla, při intoleranci na určité potraviny a občas se objeví jen tak znenadání. Podívejte se na bylinky, které mají léčivou sílu a mohou vám přinést potřebnou úlevu.

Zázvor

Ačkoliv má zázvor velmi silnou chuť i vůni a mohlo by se zdát, že tělu spíše přitíží, ve skutečnosti pomáhá proti nadýmání a zažívacím potížím, a dokonce snižuje nevolnosti a zvracení u těhotných žen. Pokud vás trápí bolesti břicha dlouhodobě, můžete si zázvor přidávat i do jídla (například sušený) a nebo ho pít jako čaj. Můžete si připravit také zdravé zázvorové shoty, které pomáhají snížit zánět v těle a podporují imunitu.

Zázvorový čaj ve skleněném hrnku Jr images / Shutterstock.com

Jak si připravit zázvorový čaj? Není nic jednoduššího. Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na kousky, které zalijete horkou vodou. Pokud chcete mít čaj opravdu silný, zázvor můžete nastrouhat. Zázvor nechte louhovat přibližně 5 minut, dochutit ho můžete třeba medem. Ale pozor, chuť zázvorového čaje je opravdu hodně štiplavá!

Na častou nevolnost si můžete pořídit kvalitní zázvorové bonbony či žvýkačky, které také pomohou. Dáte si je jednoduše do tašky a budete je mít k dispozici kdykoliv během dne.

Bazalka

Bazalka je oblíbené dochucovadlo, které nesmí chybět na pizze nebo v salátu caprese. Tato bylinka ale zdaleka není jen voňavý doplněk jídla. Obsahuje cenné látky, které pomáhají snižovat plynatost, její listy navíc obsahují kyselinu linolovou, která má protizánětlivé účinky.

Kurkuma

Kurkuma má spoustu pozitivních účinků na zdraví, za které vděčíme obsažené léčivé složce jménem kurkumin. Ta podporuje trávení, a to zejména díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům. Kurkuma se používá jako léčebný prostředek na trávení dokonce i v ajurvédské medicíně.

Nakrájený kořen kurkumy a mletý kurkumový prášek v misce New Africa / Shutterstock.com

Máta peprná

Máta peprná se používá do nápojů, žvýkaček i zubních past, skrývá v sobě však mnohem víc než jen svěží aroma. Zejména čaj z máty peprné se používá při žaludečních potížích a na podporu trávení. Její účinky sahají mnohem dál, máta pomáhá také od průjmu, bolestí hlavy a podráždění kůže. Velká výhoda spočívá v tom, že ji nemusíte sušit, stačí zalít čerstvé lístky máty horkou vodou a blahodárný čaj je na světě. Proto nezapomeňte mátu pěstovat na zahradě nebo klidně doma v květináči.

Zdroje: Medical News Today, National Center for Complementary and Integrative Heatlh, Healthline, NCBI, Mount Sinai