Jak zhubnout pivní břicho? Nejdůležitější je zdravá strava a pohyb

Muž s břichem drží pivo a druhou rukou břicho Fuss Sergey / Shutterstock.com

Pivní břicho trápí zejména muže, ale mohou ho mít i ženy. Bohužel, nejen že břišní převis nevypadá hezky, ale je také zdraví nebezpečný. Zvyšuje riziko cukrovky, srdečních chorob a dalších závažných onemocnění. Zjistěte, co způsobuje pivní břicho a jak se ho zbavit!

Přečtěte si také

Jak odstranit žluté skvrny ze záchodu? Vyzkoušejte levné triky i zázraky z drogerie

Je pivní břicho jenom z piva?

„Pivní břicho neznamená, že je z piva. Pokud má člověk větší a vypouklé břicho, jedná se celkově o špatnou životosprávu v rámci potravy. Často k tomu přispívají pokrmy a nápoje s vysokým podílem sacharidů, což je kromě Coca-Coly, Fanty, různých energy drinků právě také pivo. Pivní břicho může mít i někdo, kdo pivo nepije. Způsobuje ho přijímání nadměrného množství nekvalitních potravin, které pak tvoří celkovou nadváhu a obezitu,“ sdělil pro redakci Kupi fitness trenér Patrik Petráček z Rebels Gymu v Hořicích.

Další roli hraje také pomalý metabolismus, stres a nedostatek fyzické aktivity. Jak již bylo zmíněno, ani pivo není bez chyby, jelikož je kalorické a má významný vliv na večerní mlsání nezdravých svačinek typu slané brambůrky, topinka nebo pizza.

Tlustý muž sedí na sedačce, pije pivo a jí brambůrky Andrey_Popov / Shutterstock.com

Dá se pivní břicho zhubnout a jak?

Neexistuje kouzelný lektvar, který byste vypili a pivní břicho by zmizelo. Stejně jako v ostatních případech hubnutí, i zde funguje nejznámější pravidlo – měli byste spálit více kalorií, než přijmete. Zní to jednoduše, ale lehké to není. „Zhubnout se dá samozřejmě správně nastaveným jídelníčkem, který se dá ještě podpořit pohybem. Určitě je ale extrémně těžké shodit břicho jen pohybem, bez úpravy stravovacích návyků,“ dodává fitness trenér.

Je potřeba zdůraznit, že nejvíce nebezpečný je viscerální tuk, který se nachází hluboko v dutině břišní, kde obklopuje vaše orgánu. Viscerální tuk je spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, metabolického syndromu a celkové úmrtnosti. Už jen z tohoto důvodu je vhodné vyhnout se nadměrnému pití alkoholu, který má velkou spojitost mezi kaloriemi a břišním tukem.

Je rozdíl u žen a mužů?

Mužům se tuk usazuje více v oblasti kolem břicha, proto mají muži tzv. pivní břicha větší. Ženy mají sklony k tomu, že se jim usazuje tuk i na bocích. Co se ale týče odstraňování tuku z těla, jedná se u obou pohlaví o stejný proces. Je důležité myslet na to, že tuk se z těla odstraňuje plošně, tudíž nikdy nelze shodit tuk jenom z břicha nebo boků, ale vždy člověk shazuje tuk z celého těla zároveň. Velkou roli v usazování tuku na určitých partiích mají také hormony a genetika,“ vysvětluje Patrik Petráček.

Pivní břicha jsou výraznější u starších lidí, protože ve vyšším věku potřeba kalorií klesá. S určitými zdravotními neduhy klesá i pohybová aktivita a přibírání na váze je kvůli tomu snazší. Sklony k pivnímu břichu mají taktéž kuřáci. Všeobecně je nejlepší aerobní cvičení. Vyzkoušet můžete běh, plavání, cyklistiku nebo jakýkoliv jiný druh cvičení, který vám pomůže udržet váhu snadněji než samotná dieta.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Banánovo-avokádové smoothie s matchou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Dopřejte si banánovo-avokádové smoothie s matchou, které vás dokonale zasytí a nabije energií. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ideální tedy ve dnech, kdy spěcháte.

Banánovo-avokádové smoothie s matchou
  • TIP! Pokud chcete opravdu zhubnout, vyplatí se investovat do osobního fitness trenéra, který vám sestaví tréninkový plán na míru, včetně jídelníčku, a bude na vás dohlížet. Trénink se může doplnit i o cvičení sedů lehů, kliků nebo jiných cviků, které zpevní tělo a posílí břišní svaly. Zapomenout byste neměli na strečink, které by měl být součástí každého tréninku.

Díky spojení zdravé stravy a pravidelného pohybu můžete překonat své pivní břicho. Pokud se vám podaří shodit přebytečná kila, můžete se pak zaměřit na budování a posílení břišních svalů. Hodně štěstí!

Zdroje: Kupi, WebMD, Patrik Petráček