Kojenecká voda ve skle od Kofoly: Zákazníci změnu vítají, ale přichází i kritika

Skleněné lahve s růžovou etiketou Kofola

Společnost Kofola myslí udržitelně v souladu s planetou, a proto přichází s novinkou – kojeneckou vodou Rajec ve vratných skleněných lahvích. Zeptali jsme se zákazníků, co si o této novince myslí. Mnozí ji vítají, ale někteří z nového nápadu nadšením příliš nesrší.

Přečtěte si také

Kaufland a Lidl v boji proti plýtvání. Řetězce zavádí nové stojany pro zlevněné zboží

Kojenecká voda ve skle

Kojeneckou vodu Rajec nyní koupíte ve skleněných a zároveň vratných lahvích Cirkulka. Jedná se o letní novinku značky Kofola, která má na prvních místech hodnotového žebříčku přírodu, což je také důvodem změny. Vratné sklo totiž ze všech materiálů nejméně zatěžuje přírodu. Kofola tak vychází vstříc nejen ochráncům přírody, ale i zákazníkům, kteří chtějí pro sebe a své nejmenší to nejlepší.

„Značku Rajec jsme uvedli na trh už v roce 2004. Kojeneckou vodu jsme začali stáčet v Rajecké dolině v roce 2012. Nejprve do velkých 1,5 l PET lahví, později i do malých 0,33 l PET lahví se speciálním uzávěrem pro naše nejmenší. Maminky nás však pravidelně žádaly i o skleněné lahve. Využili jsme proto výrobní možnosti, které máme v Rajecké dolině, a od léta 2024 nabízíme kojeneckou vodu i v litrové vratné skleněné lahvi,“ vysvětluje Tereza Chládková, manažerka pro značku Rajec.

Skvělé je, že si zákazníci mohou vybrat mezi tím, co preferují, a zvolit dle svých možností jak PET lahev, tak i sklo.

Voda v plastu, nebo ve skle?

Voda v PET lahvích je nejdostupnější a pořídíte ji doslova v každé samoobsluze. Její nevýhodou ale může být negativní dopad na zdraví. Pitná voda, která je skladována v plastových lahvích, může obsahovat škodlivé látky, které jsou do vody uvolňovány právě z plastu. Navíc je k recyklaci určeno jen pár desítek procent plastů, jedná se tedy o neekologickou variantu.

Kofola hledá ekologické cesty, a proto přišla právě s touto vratnou skleněnou novinkou. Voda ve skle zůstává nezměněna a ochráněna před jakýmikoliv škodlivými látkami. Kojenecká voda Rajec je kontrolována a podléhá nejpřísnějším kritériím. Je neperlivá, nízce mineralizovaná a nijak uměle upravovaná. Takovou vodu se lidé nemusí bát nabídnout i svým nejmenším.

Nalévání vody do skleničky ze džbánu New Africa / Shutterstock.com

Zákazníci změnu vítají, ale přichází i kritika

„Z této změny jsem úplně nadšená. Máme celá rodina velkou spotřebu kojenecké vody, ale už dlouho mi leží v hlavě myšlenka škodlivosti vody v PET lahvích. Tohle je super řešení, díky kterému negativní myšlenky ohledně dopadu na zdraví mých dětí mohu vypustit. Záleží mi také na přírodě, takže tuto změnu vítám s otevřenou náručí,“ vyjadřuje svůj názor maminka Ivana.

Vše, co je ve skle, je těžké. Já nemám auto a jako důchodce ani sílu. Vodu si doma převařuji, což mě samozřejmě stojí vyšší spotřebu energie a také peníze. Pro někoho dobré, pro mě zbytečné. Jinak to za mě ani není žádná novinka, protože kojeneckou nezávadnou vodu ve skle mají i jiné značky,“ říká čtenářka Dana.

„Mám moc ráda vodu od značky Rajec a jsem ráda, že přišli s novinkou. Voda ve skle na doma, v plastu na výlet, kdy se člověk nechce vláčet s ničím těžkým. Sice se mluví o škodlivosti vody v plastu, ale já říkám všeho s mírou. Budu využívat obě možnosti,“ zakončuje diskuzi Kristýna.

Kojenecká voda ve skle na trhu

Pro některé zákazníky novinka, pro jiné standard. Kojenecká voda ve skle totiž na trhu již je. Nabízí ji například Aquila, která ji prodává v jednolitrových lahvích. Další značkou je Aqua Anna, která dodává 0,75litrové lahve, které jsou dostupné i v online supermarketech.

Zdroje: Renovality, Kofola, respondenti redakce, NIH