Toužíte po něčem sladkém a osvěžujícím v parných letních dnech? Pak jsou pro vás tyto nepečené kokosové řezy tou pravou volbou. Jejich příprava je hračka a výsledek si získá srdce každého milovníka sladkostí. Křupavý sušenkový základ v kombinaci s luxusní kokosovou náplní a lahodnou čokoládovou polevou je naprostá letní pecka!
Kokos jako všestranný pomocník v kuchyni
Kokos, exotický plod kokosové palmy, si získal srdce milovníků sladkého díky své jedinečné chuti a všestrannosti. Strouhaná kokosová dužina je základem mnoha dezertů, kokosové mléko je ideální pro krémové pudingy a smoothie, kokosový olej se využívá při výrobě čokolády a polev, kokosový cukr dodává dezertům karamelový nádech a má nižší glykemický index. Kokosové chipsy a likér přidávají dezertům šmrnc. Kokos si tedy zaslouží místo v každé kuchyni, ať už v tradičních nebo moderních receptech.
Nepečené kokosové řezy
- Počet porcí: 16
- Doba přípravy: 35 minut + chlazení
Ingredience
Na základ
- 150 g kakaových sušenek
- 70 g másla
Náplň
- 500 ml mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 200 g krupicového cukru
- 100 g krupice
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 g másla
Poleva
- 50 ml smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml másla
Arina P Habich / Shutterstock.com
Postup
- Kakaové sušenky rozdrtíme na jemný prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs důkladně upěchujeme na dno čtvercové formy (22 x 22 cm) a necháme vychladit v lednici.
- V suché pánvi zlehka opražíme strouhaný kokos, dokud nezačne vonět. Poté ho přesypeme do misky, aby se nepřepaloval.
- V hrnci zahřejeme mléko, smetanu a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přisypeme krupici a za neustálého míchání uvaříme hustou kaši. Vmícháme do ní opražený kokos a na kousky nakrájené studené máslo.
- Kokosovou náplň navrstvíme na vychlazený základ a necháme v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny.
- V rendlíku zahřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a máslo. Mícháme, dokud nevznikne hladká lesklá poleva.
- Polevu nalijeme na kokosovou vrstvu a uhladíme. Necháme v lednici zatuhnout, ideálně přes noc.
- Vychlazený zákusek nakrájíme na čtverce a podáváme jako osvěžující dezert.
Low carb tvarohové kokosky
Pojďte si s námi připravit zdravé low carb tvarohové kokosky, které vás ohromí svou chutí. Recept je rychlý a velmi jednoduchý, takže si ho jistě oblíbíte. A pokud chcete a trochu toho cukru snesete, můžete si je ozdobit čokoládou.
Low carb tvarohové kokosky
Margotková buchta
Margotková buchta je krásně vláčná, nadýchaná a chutná vážně skvěle. Její příprava je velmi jednoduchá a buchta se perfektně hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jen tak k odpolední kávě. A zaručeně zachutná malým i velkým mlsounům.
Margotková buchta
Tipy cukrářů
- Pro změnu chuti můžete použít i jiné druhy sušenek na základ.
- Opražení kokosu před přidáním do náplně dodá řezům intenzivnější chuť, ale není to nutností.
- Řezy skladujte v lednici v uzavřené plastové krabičce, vydrží tak déle čerstvé a vychlazené.
Zdroj: Kupi