Připravte si letní osvěžení bez nutnosti speciálního vybavení! Tato jedinečná borůvkovo-levandulová zmrzlina je jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně chutná. Spojení svěžích borůvek a aromatické levandule vytváří harmonii chutí, která si získá srdce celé rodiny. Krémová konzistence zmrzliny a fialová barva vás uchvátí a stanou se oblíbeným dezertem nejen v horkých dnech.
Zmrzlina z borůvek a levandule bez zmrzlinovače
- Počet porcí: 10
- Doba přípravy: 15 minut (plus čas na mražení)
- Doba vaření: 10 minut
Ingredience
Na barevný základ:
- 2 šálky čerstvých borůvek, lehce rozmačkaných
- 1/4 šálku čerstvých (i sušených) levandulových květů
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3/4 šálku krystalového cukru
Na zmrzlinu:
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
veggie only / Shutterstock.com
Postup přípravy
Příprava barevného základu:
- V hrnci smíchejte všechny ingredience na barevný základ a vařte na středním ohni. Často míchejte, dokud borůvky nepustí šťávu a směs nezhoustne (asi 10 minut).
- Poté sundejte z plotny a nechte úplně vychladnout. Pokud preferujete jemnější konzistenci, můžete omáčku propasírovat přes jemné sítko, aby se odstranily borůvkové slupky.
Příprava zmrzliny:
- Jakmile omáčka s barevným základem vychladne, vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem do středně pevných špiček. Poté jemně vmíchejte slazené kondenzované mléko.
- Přidejte borůvkovou omáčku a buď důkladně promíchejte, nebo vytvořte jemné pruhy pro zajímavější vzhled.
Mražení:
- Hotovou směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně 12 hodin.
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Ale samozřejmě! Podle tohoto návodu to zvládne úplně každý. Zmrzku nemusíte v mrazáku promíchávat a hotovou ji máte během 10 minut. Tato zmrzlina je navíc tak dobrá, že se budou všichni až za ušima olizovat!
Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády
Tipy cukrářů
- Vyberte kvalitní ingredience: Použití čerstvých borůvek a kvalitní smetany ke šlehání výrazně ovlivní výslednou chuť zmrzliny.
- Experimentujte s příchutěmi: Místo levandule můžete zkusit stejný postup přípravy zmrzliny, jen ji nahraďte jiným aromatickým bylinným květem, například růží.
- Pro snadnější mražení: Použijte ploché nádoby, aby se zmrzlina mrazila rychleji a rovnoměrněji.
Zdroj: Kupi