Lahodná a snadná zmrzlina z levandule a borůvek. A bez zmrzlinovače!

Kopečky světle fialové zmrzliny na talíři HalynaRom / Shutterstock.com

Připravte si letní osvěžení bez nutnosti speciálního vybavení! Tato jedinečná borůvkovo-levandulová zmrzlina je jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně chutná. Spojení svěžích borůvek a aromatické levandule vytváří harmonii chutí, která si získá srdce celé rodiny. Krémová konzistence zmrzliny a fialová barva vás uchvátí a stanou se oblíbeným dezertem nejen v horkých dnech.

Přečtěte si také

Pozor na houby, které kupujete u cesty nebo na trhu: Tato rizika nesmíte přehlédnout

Zmrzlina z borůvek a levandule bez zmrzlinovače

  • Počet porcí: 10
  • Doba přípravy: 15 minut (plus čas na mražení)
  • Doba vaření: 10 minut

Ingredience

Na barevný základ:

  • 2 šálky čerstvých borůvek, lehce rozmačkaných
  • 1/4 šálku čerstvých (i sušených) levandulových květů
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 šálku krystalového cukru

Na zmrzlinu:

  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
Kopečky smetanové zmrzliny s borůvkovo-levandulovým krémem veggie only / Shutterstock.com

Postup přípravy

Příprava barevného základu:

  1. V hrnci smíchejte všechny ingredience na barevný základ a vařte na středním ohni. Často míchejte, dokud borůvky nepustí šťávu a směs nezhoustne (asi 10 minut).
  2. Poté sundejte z plotny a nechte úplně vychladnout. Pokud preferujete jemnější konzistenci, můžete omáčku propasírovat přes jemné sítko, aby se odstranily borůvkové slupky.

Příprava zmrzliny:

  1. Jakmile omáčka s barevným základem vychladne, vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem do středně pevných špiček. Poté jemně vmíchejte slazené kondenzované mléko.
  2. Přidejte borůvkovou omáčku a buď důkladně promíchejte, nebo vytvořte jemné pruhy pro zajímavější vzhled.

Mražení:

  1. Hotovou směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně 12 hodin.
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Ale samozřejmě! Podle tohoto návodu to zvládne úplně každý. Zmrzku nemusíte v mrazáku promíchávat a hotovou ji máte během 10 minut. Tato zmrzlina je navíc tak dobrá, že se budou všichni až za ušima olizovat!

Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády

Tipy cukrářů

  • Vyberte kvalitní ingredience: Použití čerstvých borůvek a kvalitní smetany ke šlehání výrazně ovlivní výslednou chuť zmrzliny.
  • Experimentujte s příchutěmi: Místo levandule můžete zkusit stejný postup přípravy zmrzliny, jen ji nahraďte jiným aromatickým bylinným květem, například růží.
  • Pro snadnější mražení: Použijte ploché nádoby, aby se zmrzlina mrazila rychleji a rovnoměrněji.

Zdroj: Kupi