„Za chvíli budeme platit i za to, že dýcháme.“ Co si Češi myslí o plánované dani na slazené nápoje?

Chlapec pije oranžový nápoj Gagarin Iurii / Shutterstock.com

Odborníci volají po spotřební dani ze slazených nápojů. Chtějí tím přispět ke snížení počtu obézních lidí v populaci. Co si ale o takovém kroku myslí sami zákazníci? Zeptali jsme se vás na sociálních sítích nebo osobně, zda podle vás pomůže vyšší daň na slazené nápoje opravdu snížit míru obezity v Česku. A zde jsou odpovědi.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Tabák nebo alkohol také ohrožuje dál

Mnozí Češi vidí ve zvýšení daně na slazené nápoje paralelu ke stále se zvyšujícím cenovkám tabákových výrobků nebo alkoholu. Ti, kteří je rizikově užívají v nadměrném množství, si je stejně vždy koupí. Pouze na úkor toho omezí jiné (mnohdy důležitější) výdaje.

„To určitě pomůže... Zrovna tak, jako pomáhá zdražování tabákových výrobků a alkoholu, taky díky tomu už téměř nikdo nepije a nekouří, protože vždycky je důležité mít nejdřív na zeleninu, maso a žitné pečivo a teprve potom na chlast a cigára… rozhodně to nikde není obráceně,“ neodpustila si ironický komentář Jana.

„Nepomůže nic. Copak u cigaret to pomohlo? Jen tahání peněz z lidí.“ (Zbyněk)

„Ti, co pijou sladký pití namísto vody celý život, s tím jen tak ze dne na den neseknou. Akorát jim zbyde ještě míň peněz na to opravdu potřebný, sdělil pro Kupi Jiří.

Slazené nápoje v obchodě Abdul Razak Latif / Shutterstock.com

Problémem nejsou jen slazené nápoje

Dalším často zmiňovaným tématem je v této souvislosti komplexnost celého problému, kdy je ke snížení výskytu obezity nutné omezit celou řadu dalších potravin a nezdravých návyků.

Řešit pouze slazené nápoje je kapka v moři. Proč neřešit zdraví jako celek? Pohyb, plnohodnotné potraviny, vitamíny, voda, spánek.“ (Antonín)

„Pokud zdraží fast food, pizza, hranolky a ostatní smažené jídlo v restauracích, cukrovinky, uzeniny,... A tak můžu pokračovat donekonečna, pak možná ano. Ne, tohle fakt ne... Kdo tohle vymýšlí? (Radka)

Směšné, sladkosti je kolem nás takové množství, že nějaké limonády to neovlivní...“ (Petr)

Spíše by měly zlevnit zdravé potraviny

Někteří Češi rovněž zastávají názor, že řešením by bylo spíše zvýhodnění zdravých potravin, které jsou v obchodech často mnohem dražší než jejich nezdravé alternativy. Takový krok by usnadnil cestu ke zdravějšímu životnímu stylu nejen rodinám ve finanční tísni, ale například i seniorům, studentům či dětem s omezeným kapesným.

„Pokud by u nás byli skuteční odborníci, volali by zejména po zlevnění – tedy snížení daně či nulovou daň – u tzv. zdravých potravin. Základní potraviny by měly být levné, pak by se lidé nemuseli cpát vším tím, co je levnější, a po čem se tloustne. Zdražovat umí každý hlupák.“ (Milena)

Ať zlevní zdravé potraviny a čistou vodu. Tohle akorát obejdou chemií.“ (Michal)

„I kdyby si ti lidé v nouzi teda ty limonády nekoupili, pořád nebudou mít na celý zbytek zdravých potravin a s váhou jim to nepomůže. To stejný děti… kdo je pohlídá, aby si z kapesnýho tu limču nekoupili a místo ní si vzali něco míň sladkýho, co bude ve výsledku určitě ještě navíc dražší?“ svěřila se nám se svým pohledem Aneta.

Děti si limonádu stejně koupí

„No tak si prostě ty děcka nekoupí chipsy a pití, ale jen to pití. Nebo jim rodiče začnou dávat více peněz na utrácení. Kdo chce, vždycky si cestu najde.“ (Miroslav)

„Kdo to bude chtít pít, tak je mu to jedno. Záleží na rodičích, jaké návyky učí děti.“ (Dagmar)

„Prostě na tom vydělá zas jen vláda, která okrádá spotřebitele. Protože kdo je závislý na sladkém pití, bude si ho kupovat dál a s cenou se smíří. Ono to taky souvisí s nějakou finanční gramotností, kterou ti obézní lidé často postrádají,“ uvedl pro Kupi Jaromír.

Nohy tlustého člověka na váze Valente Romero / Shutterstock.com

Cukry v nápojích nahradí sladidla

V neposlední řadě lidé ve svých komentářích poukazují na to, že výrobci požadavek sníženého množství cukru v nápojích objedou nadměrným přidáváním umělých sladidel, která taktéž mohou být pro lidské zdraví škodlivá. Zvláště při každodenní konzumaci.

„Zdaněním cukrů v limonádách lidi začnou víc pít umělinový hnus a z toho bude víc rakoviny. Problém bude taky to, že renomované značky, které aspoň část pití sladily přírodním cukrem nebo jeho deriváty, takže si člověk při troše hledání snadno našel značkové pití slazené přírodním sladidlem – cukrem, budou všude dávat umělá sladidla. Tím poškodí minimálně chuť toho nápoje.“ (Radim)

Blbost, lidi tloustnou po umělých sladidlech, ty vyvolají ‚očekávání‘ sladkého, takže toho pak vypije víc, páč vlastně žádnej cukr nedostane.“ (Dáša)

Pomůže vyšší daň na slazené nápoje snížit obezitu?

Podle komentářů a výpovědí Čechů je tak zcela jasné, že veřejnost v tomto odborníky navrhovaném kroku žádný smysl nevidí. Naopak řada z nich si myslí, že by mnohem lepším a efektivnějším řešením, jak proti celospolečenskému problému (obezitě) bojovat, bylo zlevnění zdravých nápojů a potravin, které jsou obvykle dražší a méně dostupné než jejich nezdravé alternativy.

A co si myslíte o navrhovaném opatření vy? Máte podobný názor jako většina citovaných Čechů, nebo by podle vás měla vyšší daň na slazené nápoje smysl?

Zdroj: Kupi, Facebook