Mýty o plavání: Může se plavat s plným žaludkem?

Detail na ženskou postavu na lehátku Maridav / Shutterstock.com

První polovina prázdnin za námi a tropická vedra jsou stále v plném proudu. Dříve nebo později se bude chtít zchladit ve studené vodě. Ať už se bude jednat o bazén, rybník nebo moře, možná vás bude zajímat, jak dlouho čekat po jídle, než si půjdete zaplavat? A je skutečně plavání s plným žaludkem bezpečné?

Přečtěte si také

Zázrak v kuchyni i pro zdraví: Domácí jablečný ocet vyrobíte jen ze 2 surovin!

Vědecké výzkumy jsou nedostatečné

Možná, že už od dětství máte někde v mysli zakódované, že těsně po jídle by se do vody nemělo chodit. Je tomu opravdu tak, nebo je to mýtus? Plavání s plným břichem se nedoporučuje, nicméně neexistují žádné vědecké důkazy o tom, zda je to bezpečné, či není.

Půjdete-li plavat s plným žaludkem, tak se v lepším případě budete cítit pouze více unaveně a vrátíte se zpátky na deku. V tom horším můžete dostat svalové křeče, včetně nevolnosti, což může být životu nebezpečné.

„Pokud se bude jednat o plavání v mírné intenzitě nebo spíše koupání, tak bych zásadní riziko neviděla. V případě plaveckého tréninku nebo intenzivní plavecké zátěže je možné, že těsně po jídle bude prokrven zažívací trakt. Ve svalech bude trochu nižší prokrvení a sportovní výkon může být omezen. Hrozí, že plavec bude cítit větší únavu a diskomfort,“ vysvětluje pro redakci Kupi MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Muž stojící ve vodě se drží rukama za břicho Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Dáváte si u rybníka langoš? Počkejte před plaváním půl hodiny

Bohužel, dnešní plovárny a kempy jsou plné fastfoodového občerstvení, typu langoš, hranolky, párek v rohlíku nebo klobásy. Stejně tak, jako před každým jiným fyzickým výkonem, i před plaváním bychom měli svému tělu dodat energii a nejlépe ve formě zdravého a výživného jídla, které příliš nezatíží trávicí systém.

„V případě obtížně stravitelných pokrmů, jako jsou smažená jídla a jídla s vysokým obsahem tuků, hrozí jisté riziko nevolnosti a zvracení. Obtíže mohou dělat také nadýmavá jídla. V tomto případě bych před plaváním počkala nejméně 30 minut,“ dodává MUDr. Marie Skalská.

Vezměte si k vodě zdravou a lehkou svačinku

Není na škodu si vzít do termotašky malou svačinku. Nejlepší je ovoce s vysokým obsahem vody, vítězem této kategorie bude zřejmě meloun. Snadno stravitelné potraviny, včetně ovoce, mají vysoký obsah vody a obsahují elektrolyty a přírodní cukry. Skvěle poslouží jako zdroj energie.

Dále můžete přibalit hroznové víno, nektarinky, okurky nebo cherry rajčátka. Pochutnat si můžete u vody i na sendviči nebo těstovinovém salátu se zeleninou, tofu a lososem.

Sendviče, zelenina, ovoce a oříšky v sendvičovém boxu, vedle lahev s vodou sweet marshmallow / Shutterstock.com

Nezapomínejte na pitný režim

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom u vody neměli zapomínat, je hydratace těla, v podobě pití vody nebo šťávy. V těsné blízkosti vodních ploch se můžeme rychle ochladit a cítit vodu na povrchu pokožky. Často se zapomíná na to, že ve vodě při plavání ztrácíme vodu z těla, spolu s potem.

Nejlepší je mít po ruce láhev s vodou. Hydrataci a ochlazení nám v létě může zajistit i čerstvé ovoce nebo zmrzlina. Vyhýbat bychom se měli alkoholu, neboť naše tělo rychle dehydratuje. Pokud si dopřejeme u vody alkoholický nápoj, je vhodné poté vypít sklenici vody, abychom se vyhnuli dehydrataci a případné kocovině.

Zdroje: Kupi, Healthline