Bílé a cereální je to samé aneb Vyznáte se v druzích pečiva a znáte jejich benefity?

Pečivo v košících v obchodě Tobik / Shutterstock.com

Kupujete si cereální pečivo v domnění, že je zdravější než to bílé? A je to opravdu tak? Udělejte si v pečivu pořádek a buďte si jisti tím, co kupujete. Žitné pečivo je prospěšné, ale čeho je moc, toho je příliš. Dnes vám o pečivu prozradíme vše potřebné!

Přečtěte si také

Koření jako pomocník při hubnutí: Skořice i další, které by vás nenapadly

Na internetu koluje nejen celkově o stravě, ale i o pečivu spoustu informací a bohužel i mýtů. Můžete pak snadno uvěřit tomu, co vůbec není pravda, a například cereální pečivo považovat za výjimečně zdravé. Jak je to doopravdy, jaké druhy pečiva existují a jaké jsou mezi nimi rozdíly? To si nyní ujasníme. Pečivo jako takové není samo o sobě špatné. Pokud si správně vybereme, může to být vhodný sacharid do našeho jídelníčku, který našemu tělu dodá potřebnou vlákninu, záleží ale na zvoleném druhu.

Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Špaldovo-žitný chléb se šmakounem
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Na tento snadný a výborný špaldovo-žitný chléb se šmakounem budete potřebovat domácí pekárnu, která vám zajistí čerstvé pečivo bez chemických přísad každý den, a to bez větší námahy. Stačí jen vložit ingredience dovnitř a počkat si na chutný výsledek.

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Po bílém pečivu se přibírá?

Bílé pečivo je už po dlouhá léta v diskuzích o stravě a hubnutí tématem číslo jedna. Na začátek je třeba si ujasnit, že po pečivu se nepřibírá, po žádném. Přibírá se po velkém množství jakékoliv potraviny. A pečivo bývá kalorické, proto daná osoba může přibírat, když ho konzumuje přehnané množství, a je jedno, zda se jedná o bílé či například žitné pečivo. Zkrátka i zde platí – čeho je moc, toho je příliš.

Bílé pečivo jsou v podstatě prázdné kalorie s velmi malým množstvím vlákniny (asi 3 gramy na 100 gramů pečiva). Není tedy pro naše těla nějak extra prospěšné, ale zároveň nijak neškodí. Při výrobě bílého pečiva dochází k odstranění klíčku ze zrna, který právě obsahuje cenné látky. Pokud vám ale chutná, klidně si ho občas s chutí dejte, ale nepočítejte s tím, že vás na delší dobu zasytí. Na druhou stranu je stravitelnější než například pečivo celozrnné.

Je cereální pečivo zdravější?

Cereální pečivo dokáže pořádně zamotat hlavu, dle názvu i tmavší barvy by se totiž dalo odvodit, že je mnohem zdravější, ale opak je pravdou. Většinou se totiž jedná o bílé pečivo dobarvené karamelem.

Co znamená vícezrnné pečivo?

Aby prodejce mohl pečivo nazvat vícezrnným, musí dodržet základní podmínku – musí obsahovat minimálně 5 % jiných zrn než pšeničných a žitných. To může splňovat bílý chléb posypaný semínky, ale i výživnější celozrnné pečivo, důležité je tedy sledovat složení a poměry zrn.

Chleba v obchodě v regálu Matveev Aleksandr / Shutterstock.com

Celozrnné pečivo a vláknina

Celozrnné pečivo by mělo být v jídelníčku zastoupeno více, a to z důvodu lepší výživnosti. Obsahuje totiž více vlákniny (8,5 gramů vlákniny na 100 gramů pečiva) a má nižší glykemický index. Neznamená to ale, že je méně kalorické, což si mnoho lidí neuvědomuje. Celozrnné pečivo má více benefitů v podobě vyššího obsahu prospěšných látek, ale energeticky je na tom stejně.

Je o něm také známo, že má lepší sytící schopnost. Příjem vlákniny je pro lidské tělo velmi důležitý a dospělý člověk by měl denně přijmout okolo 35 gramů. Pomáhá plynulému pohybu střev a správnému zažívání, zároveň dodává tělu potřebné vitamíny a látky.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky
Hamburgerové bulky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Hamburgerové bulky

Domácí hamburgerové bulky chutnají jako něco mezi obyčejnými houskami a sladkými brioškami. Jsou jemné, nadýchané a vláčné. A můžete si je dát také s máslem a marmeládou k snídani. Recept vystačí na 8 až 10 bulek a na středně velkou bulku budete potřebovat 90 až 100 gramů těsta.

Hamburgerové bulky
Rohlíky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Rohlíky

Domácí rohlíky jsou ihned po upečení na povrchu krásně křupavé a voní přímo fantasticky. S těmi kupovanými se to nedá vůbec srovnat. Příprava je navíc jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát, a s naším receptem ji jistě zvládnete.

Rohlíky

Žitné pečivo je hutnější

Žitné pečivo se vyznačuje tím, že je z více než 90 % tvořeno žitnou moukou. Je hutnější, protože žito obsahuje více škrobu a zároveň i více bílkovin a sacharidů, což vede k pocitu sytosti. Žitné pečivo je z výživového hlediska velmi vhodné zařadit do jídelníčku.

Žitná mouka je lépe stravitelná, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů a nemusíte se jí vyhýbat ani pokud se nacházíte v redukci a snažíte se zhubnout nějaké to kilo. Pokud byste ale žitného pečiva jedli příliš, může to uškodit. Přemíra vlákniny totiž neznamená vždy výhodu. Můžete si tak přivodit střevní problémy.

Jak si tedy vybrat?

Vyberte si ideálně dle toho, co vám chutná. Druhy pečiva střídejte, ať dosáhnete pestrosti a vyváženost, a pokud chcete z pečiva vytřískat co nejvíc, zvolte celozrnné, anebo žitné a buďte si jisti, že si nejen pochutnáte, ale také dodáte svému tělu to, co potřebuje.

Zdroj: United bakeries, Akademie kvality, Kupi