Recept na nadýchaný cuketový perník s čokoládou: Vláčný, rychlý a extra jednoduchý

Nakrájený cuketový perník na talířku Kupi

Urodilo se vám velké množství cukety anebo jste nestihli některé kusy včas sklidit? Máme dobrou zprávu! V tomto receptu je zpracujete a ještě si na nich pochutná celá rodina. V upečeném moučníku totiž tuto sezónní zeleninu nepozná ani ten, kdo ji nemůže ani cítit.

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Zelenina v dezertu? Nečekaně skvělá!

Jak už jsme zmínili, cuketu v perníku nepoznají její odpůrci a ani děti, které většinou zeleninu příliš nemilují. Navíc dodá perníku vláhu a nebude díky ní tak suchý. Pokud do něj použijete už větší přezrálejší kus, doporučujeme střed se semínky vydlabat lžící. I když jsou semínka jinak skvělá, v moučníku je křoupat nechcete.

Právě na tuto buchtu můžete spotřebovat příliš velké kusy, které už nemají tolik chuti jako méně zralé kousky. Malé cukety zralé „tak akorát“ vyniknou lépe v jiných receptech, jako je například pizza nebo smažená cuketa.

Cuketu do perníku nastrouhejte nahrubo. Pokud si však jako my rádi usnadníte práci, větší kusy můžete dát i do elektrického sekáčku potravin. Budete mít raz dva hotovo.

Cuketové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.

Cuketové hranolky
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

Vylepšení, která dodají šmrnc

I když je perník sám o sobě skvělý, prozradíme vám ještě pár vylepšení. Milovníci čokolády jistě ocení lahodnou čokoládovou polevu, kterou připravíte jen ze dvou surovin – másla a hořké čokolády (ideálně alespoň 70%). Polevu můžete také koupit už hotovou v obchodě. A využijete ji i v případě, že vám povrch lehce popraskal a vy chcete zakrýt menší nedostatky, které nelahodí vašemu oku. Nakonec můžete dezert ještě posypat strouhaným kokosem, který mu dodá lehký exotický závan.

Pokud máte menší plech a perník vám vyšel spíše do výšky než do šířky, případně vám i s cuketou přijde stále sušší, můžete perník podélně rozříznout a potřít ovocným džemem nebo marmeládou. Garantujeme, že sklidíte nadšené ohlasy!

Nakrájený cuketový perník Kupi

Cuketový perník s čokoládovou polevou – recept

Přípravu perníku zvládnete s přehledem za necelou hodinku. Suroviny vám budou stačit na 1 plech.

Ingredience

Těsto

  • Cuketa 350 g
  • Hladká mouka 350 g
  • Krupicový cukr 250 g
  • Olej 200 ml
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 3 ks
  • Kakao 2 lžíce
  • Kypřicí prášek do perníku 1 balení
  • Sůl 1 špetka

Poleva

  • Hořká čokoláda 100 g
  • Máslo 30 g
Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník
Cuketové sladké řezy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Cuketové sladké řezy

Nevíte, kam s cuketou? Upečte si sladké řezy s kokosem. Stačí vám jen nastrouhat cuketu, přidat běžné suroviny, které máte doma, a trochu kokosu. Připravíte si tak skvělý moučník nejen k odpolední kávě, u kterého navíc nikdo nepozná, že se v něm ukrývá tato oblíbená letní zelenina.

Cuketové sladké řezy

Postup

Těsto

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Pak vmíchejte nastrouhanou cuketu, prosátou mouku s kakaem, kypřicí prášek do perníku, sůl a mléko.
  3. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut nebo déle, pokud se těsto stále lepí na špejli.

Poleva

  1. Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni a důkladně promíchejte metličkou.
  2. Ještě teplou polevou perník potřete.

Tipy nakonec

  • Jako při každém pečení vám bude neomylným pomocníkem špejle – dokud vám po propíchnutí těsto na ní bude zůstávat, buchtu z trouby nevytahujte.
  • Hledáte zdravější verzi? Místo klasického cukru použijte třtinový, med nebo čekankové sladidlo. Bílou mouku nahraďte tou celozrnnou nebo špaldovou. Místo mléka můžete použít jakýkoli rostlinný nápoj.
  • Při pečení se samozřejmě hodí i kuchyňský robot, který zpracuje těsto za vás.

Zdroj: Kupi