Co jí olympionici v Paříži? Nedostanou hranolky ani oblíbenou francouzskou specialitu

Bannery olympiády v Paříži před Eiffelovou věží Hethers / Shutterstock.com

Právě probíhající olympijské hry v Paříži možná mnohým sportovcům přinesly několik nepříjemných překvapení. Mezi ně může jistě patřit i jídelníček, který zakazuje některé potraviny a nápoje. Jedná se například o avokádo, foie gras nebo šampaňské. Proč jsou tyhle pokrmy během olympiády zakázány?

Přečtěte si také

Přehled aktuálních slev na základní potraviny: Jak výhodně doplnit zásoby, abyste měli vše včas po ruce

Sportovci na olympijských hrách mají přísná pravidla, kterých by se měli držet. Některé z nich se týkají i jídla. V olympijské vesnici si tak sportovci nemohou pochutnat na některých potravinách, ačkoliv jsou třeba obecně považovány za zdravé. Co konkrétně v olympijské vesnici nenajdou?

Většina potravin musí pocházet z Francie

Při letošních olympijských hrách je kladen důraz na místní potraviny. Všechny mléčné, rybí a masné výrobky tak mají pocházet výhradně z Francie. Na jídelníčku sportovců se tak neobjeví třeba foie gras, které původně pochází z Egypta a dováží se zdaleka, ale také avokádo.

Chipsy a hranolky jsou zakázané kvůli riziku požáru

Sportovci nedostanou ani chipsy, což se může zdát logické – jsou přece nezdravé, a tak by je během soutěže jíst neměli. Skutečný důvod je ale takový, že se chipsy smaží v horkém oleji ve fritéze, což znamená vyšší riziko požárů. Sportovci tedy nedostanou žádné z fritovaných jídel, mezi které patří třeba i oblíbené hranolky.

Přípitek na vítězství? Šampaňské je zakázáno

V olympijských vesnicích je zakázáno konzumovat šampaňské, takže pokud se někteří sportovci těšili na ochutnávku místních bublinek, mají smůlu. Jedinou možností je se vydat do centra Paříže a šampaňské si vychutnat třeba v jedné z místních restaurací. Sportovci sice mají v olympijské vesnici k dispozici bar, alkoholické nápoje tam však nenajdou.

Skupinka lidí si přiťukává alkoholem bbernard / Shutterstock.com

Sportovci nemají velký komfort ani v ubytování

Olympionici se v olympijských vesnicích musí smířit se zvláštními postelemi vyrobenými z lepenkových krabic. Ačkoliv matrace na nich mají být kvalitní a dovezené z Japonska, podle mnoha sportovců se na nich nedá spát, tak se raději odebrali do hotelů. Lépe jsou na tom Češi, kteří dostali kvalitnější matrace – ty jim ale zajistila česká olympijská výprava.

Zdroj: Gazeta, Novinky, Seznam Zprávy