Zavařené brambory jsou skutečným hitem a vyplatí se je mít doma v zásobě

Zavařené brambory ve sklenici, vedle na tácku žluté brambory Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Zavařování není jen stará tradice, ale i skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a podzimu na dlouhé zimní večery. Vedle klasiky jako okurky, papriky nebo marmelády existuje i poklad, o kterém ví jen málokdo: Nakládané brambory. Že jste o nich ještě neslyšeli?

Přečtěte si také

Myslíte si, že palmový olej zmizel? Výrobci ho přidávají do potravin čím dál častěji

Zavařovací sklenice se vyplatí naplnit do foroty, protože tahle dobrota mizí závratnou rychlostí. Jejich příprava je přitom snadná a využití všestranné. Skvěle doplní hlavní jídla jako příloha, ozvláštní saláty a grilované speciality. Ať už je podáváte k obědu, večeři nebo jako chuťovku na party, nakládané brambory vždycky zabodují.

Uchovejte si chuť léta ve sklenici

Nakládání patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Nejenže uchovává chuť a cenné látky, ale octový nálev také dlouhodobě chrání před zkažením.

Pro tu správnou konzistenci a křupavost jsou ideální brambory typu A s pevnou strukturou, které se nerozvaří ani při delším varu. V nouzi se dají použít i typy AB nebo B, ale výsledek nemusí být vždy stoprocentní.

Jak brambory zavařit?

Počet porcí: 4 sklenice

Ingredience:

  • 12 brambor
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • trochu oleje
  • 2 lžičky oregana
  • 12 kuliček černého pepře
  • 600 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • chilli paprička (nemusí být)
Smetanové bramborové chuťovky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smetanové bramborové chuťovky

Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.

Smetanové bramborové chuťovky

Postup:

  1. Brambory důkladně škrabkou oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky nebo hranolky.
  2. Krátce je povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Brambory musí zůstat pevné a křupavé.
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme cibuli.
  4. V hrnci na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, oregano, drcený pepř, sůl a ocet. Necháme krátce projít varem.
  5. Do čistých sklenic naskládáme brambory a zalijeme horkým nálevem i s cibulí a kořením. Dolejeme vodou a dobře uzavřeme. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričky.
  6. Sklenice vaříme ve vodní lázni 10 minut při 80 stupních.
  7. Ještě horké sklenice zabalíme do deky a necháme vychladnout.

Takto připravené nakládané brambory vydrží na chladném místě klidně i rok. Skvěle doplní maso, ryby, ale i zeleninové saláty a někdo si na nich pochutná i jen tak na vidličku.

Zdroj: Kupi