Zavařené brambory jsou skutečným hitem a vyplatí se je mít doma v zásobě

Zavařené brambory ve sklenici, vedle na tácku žluté brambory Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Zavařování není jen stará tradice, ale i skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a podzimu na dlouhé zimní večery. Vedle klasiky jako okurky, papriky nebo marmelády existuje i poklad, o kterém ví jen málokdo: Nakládané brambory. Že jste o nich ještě neslyšeli?

Přečtěte si také

Zrychlete sušení prádla v zimě pomocí triku s ručníkem a pračkou, o kterém málokdo ví

Zavařovací sklenice se vyplatí naplnit do foroty, protože tahle dobrota mizí závratnou rychlostí. Jejich příprava je přitom snadná a využití všestranné. Skvěle doplní hlavní jídla jako příloha, ozvláštní saláty a grilované speciality. Ať už je podáváte k obědu, večeři nebo jako chuťovku na party, nakládané brambory vždycky zabodují.

Uchovejte si chuť léta ve sklenici

Nakládání patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Nejenže uchovává chuť a cenné látky, ale octový nálev také dlouhodobě chrání před zkažením.

Pro tu správnou konzistenci a křupavost jsou ideální brambory typu A s pevnou strukturou, které se nerozvaří ani při delším varu. V nouzi se dají použít i typy AB nebo B, ale výsledek nemusí být vždy stoprocentní.

Jak brambory zavařit?

Počet porcí: 4 sklenice

Ingredience:

  • 12 brambor
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • trochu oleje
  • 2 lžičky oregana
  • 12 kuliček černého pepře
  • 600 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • chilli paprička (nemusí být)
Smetanové bramborové chuťovky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smetanové bramborové chuťovky

Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.

Smetanové bramborové chuťovky

Postup:

  1. Brambory důkladně škrabkou oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky nebo hranolky.
  2. Krátce je povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Brambory musí zůstat pevné a křupavé.
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme cibuli.
  4. V hrnci na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, oregano, drcený pepř, sůl a ocet. Necháme krátce projít varem.
  5. Do čistých sklenic naskládáme brambory a zalijeme horkým nálevem i s cibulí a kořením. Dolejeme vodou a dobře uzavřeme. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričky.
  6. Sklenice vaříme ve vodní lázni 10 minut při 80 stupních.
  7. Ještě horké sklenice zabalíme do deky a necháme vychladnout.

Takto připravené nakládané brambory vydrží na chladném místě klidně i rok. Skvěle doplní maso, ryby, ale i zeleninové saláty a někdo si na nich pochutná i jen tak na vidličku.

Zdroj: Kupi