Jak na levnou dovolenou? Důležitá je destinace i to, kdy zájezd koupíte

Muž a žena na letišti, kde se objímají a drží v rukou pasy. Prostock-studio / Shutterstock.com

Rádi byste vyrazili na dovolenou, ale nemáte zrovna nafukovací rozpočet? Pokud znáte všechny triky, dovolená vás nemusí ani zdaleka stát veškeré úspory. Pojďte se podívat, jak na to.

Přečtěte si také

Chcete přečkat zimu bez nemocí? Začněte imunitu posilovat už teď. Musíte udělat víc, než jen doplnit Céčko

Dovolená s cestovkou nebo bez?

Při plánování dovolené se nabízí otázka, jestli ušetříte více na dovolené s cestovní kanceláří, nebo bez ní. Odpověď nelze určit jednoznačně, protože někdy je to výhodnější a jindy zase vůbec. Záleží také na tom, jestli umíte anglicky a kam plánujete jet – někdy se totiž vyplatí i z důvodu bezpečnosti vyrazit raději s cestovkou. Do afrických zemí, jako je například Egypt či Tunis, se vyplatí vyrazit s cestovní kanceláří. Nejenže to bývá levnější, ale také se nemusíte stresovat s dopravou z letiště na hotel a dalšími věcmi, které za vás vyřeší cestovka.

Žena a muž se prochází ulicemi a dívají se do mapy. Drazen Zigic / Shutterstock.com

Evropa může vyjít levněji bez cestovky

Pokud plánujete jet na dovolenou do některých z evropských zemí, pak je vhodné nejdříve porovnat ceny cestovních kanceláří s letenkami a ubytováním a pak se rozhodnout podle výsledné ceny. Například čtyřčlennou rodinu může vyjít levněji pobyt v apartmánu, kde si bude sama vařit, než pobyt v hotelu s all inclusive programem.

Last minute nebo first minute?

Výhodně koupíte dovolenou v rámci „first minute“, tedy několik měsíců před odletem, zcela nejvýhodnější je však dovolenou koupit v rámci „last minute“ akce, tedy na poslední chvíli – často je to třeba jen týden nebo pár dnů před odletem, cena ale bývá i o polovinu nižší (například zájezd do Egypta s all inclusive programem někdy pořídíte i za 20 tisíc korun pro dvě osoby, nejčastěji se pak cena pohybuje okolo 30 tisíc korun pro dvě osoby). V tomto případě se vám možná může jako problém zdát naplánování dovolené v práci, ve skutečnosti to ale zas tak složité není – jednoduše si v práci nahlašte dovolenou a pak sledujte na stránkách cestovních kanceláří last minute zájezdy v daném termínu, kdy máte dovolenou. Jakmile najdete perfektní zájezd za dobrou cenu, už jej jen koupíte a můžete začít balit kufry.

Žena a muž stojí na pláži a drží se za ruce. fokke baarssen / Shutterstock.com

Kdy vyrazit na dovolenou?

Chcete si užít dovolenou v létě? Pak se musíte smířit s tím, že na dovolené pravděpodobně bude spousta lidí, kteří měli stejný nápad, a navíc se nejspíš budete potýkat i s nesnesitelným vedrem. V letních měsících vyražte spíše do evropských zemí jako je Chorvatsko, Řecko, Bulharsko, Itálie či Albánie – v tomto případě bude pravděpodobně nejlevnější dovolená bez cestovky, letenky pořídíte u nízkonákladových aerolinek a nebo můžete vyrazit klidně i autem. Do Afriky a Asie pak vyražte raději mimo sezónu.

Mezi nejlevnější měsíce na dovolenou patří září a říjen, dovolenou ale pořídíte výhodně i na jaře – většinou v březnu až květnu. V těchto měsících se nejčastěji létá do Egypta, kde je teplo a zároveň je to nejlevnější destinace. Vyrazit můžete také do Turecka či Ománu. Kromě ceny vás potěší i příjemné počasí, které je zde oproti letním měsícům mnohem snesitelnější.

Jaké destinace jsou nejlevnější?

Velmi levná a čím dál oblíbenější destinace je nepochybně Albánie, kde jsou nejen krásné pláže s minimem lidí, ale hlavně velmi nízké ceny – levné je zde ubytování i jídlo. Zpáteční letenky lze pořídit už od přibližně 1 300 Kč u aerolinek jako je WizzAir a Ryanair.

Nejvýhodnější dovolenou s cestovní kanceláří pak hledejte v destinacích jako je Egypt, Turecko, Tunis, ale také Omán či Kapverdy. Poměrně levně můžete vyrazit také do Spojených arabských emirátů, cena už je ve srovnání například s Egyptem o něco vyšší.

Zdroj: Kupi