Elektronické cigarety v ohrožení: Ministerstvo zdravotnictví chystá radikální změny

Několik barevných elektronických cigaret Yarrrrrbright / Shutterstock.com

Česká republika se možná brzy připojí k zemím s nejpřísnější regulací elektronických cigaret. Ministerstvo zdravotnictví totiž připravuje vyhlášku, která by mohla zásadně změnit trh s těmito produkty. Hlavním bodem návrhu je zákaz všech příchutí kromě tabákové a zavedení přísných omezení pro složení náplní i design e-cigaret.

Přečtěte si také

Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Návrh novely vyhlášky o elektronických cigaretách

Ministerstvo zdravotnictví ČR připravuje novelu vyhlášky o elektronických cigaretách. Z návrhu vyplývá, že jeho cílem je zakázat nejen všechny příchutě (kromě tabáku), ale i sladidla a další složky, které jsou doposud v náplních běžné. Ukládá i další požadavky na vzhled a barvu náplní i samotných e-cigaret. Návrh se týká pouze vapingu, nemá vliv na klasické cigarety ani jiné nikotinové výrobky. Podle Komory elektronického vapování to znamená úplný zákaz celého sektoru, protože bez uvedených složek jsou náplně zcela neprodejné.

Reakce Komory elektronického vapování

„Jsme v šoku. Ministerstvo bez jakéhokoliv varování nebo konzultace chce fakticky zakázat e-cigarety v Česku. V tichosti připravuje změnu technické vyhlášky, jejímž důsledkem bude zánik vapování jako takového,“ říká Robert Hrdlička, předseda komory elektronického vapování. „Chování státu je naprosto nelogické a zmatené. Nejprve tato vláda prohlásí, že chce e-cigarety jako méně škodlivé používat k omezení počtu kuřáků. Loni pak schválí daň, která bude rychle růst a za dva roky už bude nejvyšší v EU. A od příštího roku chce Ministerstvo zdravotnictví vaping zakázat plošně. Nerozumíme tomu,“ diví se Hrdlička.

V současnosti užívá e-cigarety podle informací Komory elektronického vapování okolo 11 % populace.

Vyhláška by prý měla stanovit 16 konkrétních látek, které budou smět cigarety obsahovat. „Vytvoříte jakýsi produkt, který bude mít jenom nějakou určitou tabákovou příchuť. To je tak složité, že de facto ta kategorie nemá smysl pro kteréhokoliv výrobce, aby se tím zabýval,“ varoval prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

Žena kouří elektronickou cigaretu a vyfukuje dým. ilkov_igor / Shutterstock.com

Argumenty pro a proti regulaci

Úřad argumentuje, že ochucené varianty lákají mladistvé a jejich atraktivní vzhled často připomíná běžné předměty, jako třeba rtěnku nebo zvýrazňovač, takže si mnohdy ani rodiče nevšimnou, že jejich dítě má doma v pokojíčku vapo. Odborníci však bijí na poplach. „Tato regulace by mohla mít opačný efekt a paradoxně poškodit veřejné zdraví,“ varuje Hrdlička.

Podle expertů hrozí, že uživatelé se vrátí ke klasickým cigaretám nebo se uchýlí k nelegálním produktům. Jako alternativu navrhují odborníci přísnější kontrolu prodeje mladistvým a zavedení licencovaného prodeje. „Tím bychom omezili dostupnost pro nezletilé a zároveň zachovali možnost volby pro dospělé kuřáky,“ vysvětluje Jan Válek, expert na odvykání kouření.

Časový rámec a možnosti dalšího vývoje

Vyhláška by měla vstoupit v platnost v polovině roku 2025. Do té doby je však ještě prostor pro odbornou diskusi a hledání vyváženého řešení, které ochrání mladistvé, ale neznemožní dospělým kuřákům přechod na méně škodlivou alternativu. Komora elektronického vapování apeluje na ministerstvo, vládu i parlament, aby zastavili tento nepromyšlený návrh. Otázkou zůstává, zda ministerstvo bude ochotné naslouchat hlasům z praxe a upravit svůj návrh.

Zdroje: KEVAP, NHS