Zásilkovna vylepšuje své výdejní boxy, nově si balík vyzvednete i bez mobilu

Muž vkládá do Z-BOXu zásilku. Zásilkovna

Představte si, že stojíte před Z-BOXem Zásilkovny a chcete si vyzvednout svůj balíček, ale zjistíte, že jste si zapomněli mobil. Dříve by to byl problém, ale nyní už ne. Zásilkovna nově instaluje klávesnice na Z-BOXech, které umožní vyzvednutí zásilky i bez chytrého telefonu. Tato novinka slibuje zjednodušit život nejen technologicky méně zdatným uživatelům, ale i všem, kdo se občas ocitnou bez svého mobilního zařízení.

Přečtěte si také

Capri-Sun chystá novinku. Ikonické pitíčko bude dostupné v plastových lahvích

Dostupnost pro všechny generace

David Soukup, ředitel sítě výdejních míst a Z-BOXů Packety, mateřské společnosti Zásilkovny, k tomu v tiskovém prohlášení uvádí: „Díky novým klávesnicím jsou Z-BOXy ještě dostupnější a vyzvednutí je jednodušší. Věříme, že tuto novinku ocení lidé, kteří se nekamarádí s chytrými telefony nebo jej zkrátka nemají po ruce. Zásilky ze Z-BOXu si tak může vyzvednout opravdu kdokoliv a kdekoliv.“

Tato inovace je odpovědí na požadavky zákazníků. Instalace klávesnic probíhá postupně, přičemž do konce roku by měly být vybaveny všechny Z-BOXy v České republice, Maďarsku a na Slovensku.

Jak nový systém funguje?

Proces vyzvednutí zásilky ze Z-BOXu s klávesnicí je velmi jednoduchý:

  1. Zákazník si zvolí doručení do Z-BOXu s klávesnicí.
  2. Obdrží 6místný kód e-mailem (najde ho také v mobilní aplikaci Zásilkovna nebo v SMS).
  3. Kód zadá na klávesnici Z-BOXu a potvrdí.
  4. Schránka se automaticky otevře.

Tento systém zachovává i možnost bezkontaktního vyzvednutí pomocí mobilní aplikace Zásilkovny pro ty, kteří preferují tuto metodu.

Zákaznická zkušenost na prvním místě

Erich Čomor, CEO skupiny Packeta, zdůrazňuje důležitost zákaznické spokojenosti: „Jsem přesvědčen, že Zásilkovna je firma, která staví zákazníka do středu svého vesmíru. Mým cílem je v tomto směru pokračovat a posunout zákaznickou zkušenost ještě o úroveň výš. Chceme, aby celý proces doručení zásilky byl pro zákazníka jednoduchý, intuitivní a naprosto bezstarostný.“

Doručovatel Zásilkovny v červeném oblečení stojí před Z-BOXem. Zásilkovna

Rozšiřování sítě a ekologický přístup

Zásilkovna v současnosti disponuje nejhustší sítí výdejních míst a Z-BOXů v České republice. Konkrétně se jedná o 5 600 kamenných výdejních míst a 4 100 Z-BOXů.

Tyto automatické boxy nabízejí několik výhod:

  • rychlý výdej a podání zásilek bez front,
  • napájení solárními panely pro ekologický provoz,
  • nonstop fungování.

David Soukup doplňuje: „Momentálně instalujeme klávesnice primárně ve velkých městech a jsme na čísle zhruba 1 000 instalací v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Do konce roku chceme mít klávesnice na každém Z-BOXu v naší síti.“

Česká republika se stala rájem výdejních boxů

Na každém rohu můžete narazit na pestrobarevné skříňky, které slouží jako nepřetržitá výdejna balíků. Jejich počet už překročil magickou hranici 7000 kusů. V čele pelotonu stojí Zásilkovna, těsně následovaná Alzou a PPL.

Miloš Malaník, šéf české pobočky DPD, však v rozhovoru pro Seznam Zprávy varoval před blížícím se nasycením trhu. Firmy si doslova vyškrabují poslední volná místa. „Máme speciální týmy, které pročesávají ulice a hledají i ty nejmenší kousky prostoru pro umístění boxů,“ prozrazuje Malaník. „Hrozí, že za chvíli budeme mít boxy na každém kroku, ale nebude do nich co dávat dodává s narážkou na loňský pokles výkonu českého e-commerce sektoru.

Zdá se, že hon za pohodlným vyzvedáváním zásilek může brzy narazit na své limity. Otázkou zůstává, zda se najde rovnováha mezi nabídkou a poptávkou, nebo zda se z výdejních boxů stanou němí svědkové přehnaného optimismu logistických firem.

Zdroje: Zásilkovna, Seznam Zprávy