Droždí je levná a multifunkční věc: Zkuste ho použít i jinak než jen na pečení

Droždí v dlaních Cristian Storto / Shutterstock.com

Droždí používaly v hojném množství už naše babičky a moc dobře věděly proč. Vyplatí se ho mít zásobu, protože ho využijete v kuchyni, koupelně při péči o pleť, ale i na zahradě, kde může posloužit jako účinné hnojivo. A jako bonus oceníte, že takové droždí stojí pár korun.

Přečtěte si také

Zákazníky trápí vyprodané zboží hned po začátku akce. Jde jen o velký zájem, nebo může jít o nekalou praktiku?

Používáte droždí pouze k zadělávání těsta a tvorbě kvásku? To je ale velká škoda, protože spektrum využití může být mnohem širší než jen pečení dobrot. Naběhněte do obchodu a udělejte si zásoby, protože od teď budete mít mnohem větší spotřebu. Vyzkoušejte tipy níže a přesvědčte se, že je to opravdový zázrak, který se vyplatí mít neustále doma.

Pro krásnou pleť

Už naše babičky věděly, že droždí má skvělé účinky na pleť a na kůži obecně. Kvasnice v droždí totiž obsahují velké množství vitamínu B, včetně vitamínu B12, kyseliny listové, draslíku, fosforu, železa, draslíku a dalších minerálních látek a stopových prvků.

Pro zdravou a vyváženou pleť je třeba droždí nejen konzumovat (můžete vyzkoušet drožďovou polévku, ale výborná je i pomazánka), ale používat ho i zevně. Vytvořte si jednoduchou pleťovou masku, která se skládá pouze z droždí a tekutiny (mléko nebo voda). Stačí ho rozdrobit a smíchat do jemné kašičky. Můžete do směsi přidat i med pro lepší konzistenci. Tato maska umí redukovat maz, takže se hodí zejména pro mastnou a smíšenou pleť.

Droždí má vyživující schopnost, přidejte jej proto i do domácího peelingu, který vytvoříte smícháním olivového oleje, třtinového cukru a právě droždí. Nechcete vše rozpustit a po dobu jedné minuty peelingujte obličej. Výsledkem bude krásně jemná a pružná pleť.

Ruka sahá na droždí New Africa / Shutterstock.com

Účinné hnojivo na zahradu

Krásné plody zeleniny a ovoce a květiny jsou snem každého člověka, který se snaží o pěknou zahradu, vlastně i domácích pěstitelů v bytě. Prozradíme vám tajemství, jak toho dosáhnout. Použijte droždí jako hnojivo a můžete se těšit z krásných rostlin, kterým se daří a rodí šťavnaté plody. Droždí můžete použít jak na venkovní, tak i interiérové rostliny. Směs získáte vařením jedné lžičky cukru s 3 gramy droždí v litru vody. Nechte stát cca 20–24 hodin. Ideální je použití jednou týdně.

Pro zdraví

Není žádným tajemstvím, že jsou kvasnice velmi zdravé. Jak již bylo zmíněno výše, jsou skvělé hlavně díky vysokému obsahu vitamínu B, B1, B2, B6, B12 a kyseliny listové. Navíc jsou tvořeny z padesáti procent bílkovinami, což je základní makroživina, která by v našem jídelníčku měla být z velké části zastoupena. Droždí má navíc pozitivní vliv na činnost srdce, zrak, ale i nervový systém.

Do domácnosti

I při úklidu sáhněte po kvasnicích, které pomohou se zápachem odpadu i jeho ucpáním. Nadrobte kvasnice s trochou cukru do odpadu a nechte přes noc pracovat. Ráno stačí propláchnout horkou vodou a je hotovo. Stejnou směs můžete použít i na čištění záchodu. Stačí spláchnout a máte čistou toaletu bez zápachu.

Zdroj: Bylinky pro všechny, Vím co jím, Medical News Today, Healthline