Takhle chutná podzimní Itálie: Karamelizovaná dýně se špenátem a lasagnemi

Lasagne s dýni na bílém talíři Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Vyzkoušejte netradiční lasagne s karamelizovanou dýní, špenátem a domácími těstovinami. Vrstvená pochoutka s krémovým bešamelem a sýrem potěší nejen milovníky italské kuchyně. Domácí těsto na lasagne můžete připravit i dopředu a část zamrazit na později.

Přečtěte si také

Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

Příprava tohoto pokrmu může na první pohled vypadat složitě, ale věřte, že každá minuta strávená v kuchyni se vyplatí. Až zasednete ke stolu a ochutnáte první sousto, pochopíte, proč stojí za to věnovat přípravě lasagní s dýní trochu více času.

Karamelizovaná dýně se špenátem a lasagnemi – recept

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 1 hodina

Čerstvé vaječné lasagne

Ingredience

Lasagne se špenátem a mozzarellou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Lasagne se špenátem a mozzarellou

Lasagne se špenátem a mozzarellou jsou super tipem pro všechny, kdo milují italskou kuchyni. Díky vrstvě bešamelu, mozzarelly a parmazánu jsou tak chutné, že u jednoho kousku nezůstanete.

Lasagne se špenátem a mozzarellou
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Postup

  1. Na čistou pracovní plochu nasypte mouku se solí do kruhu. Uprostřed vytvořte důlek.
  2. Do důlku vyklepněte vejce se žloutkem a přidejte olej. Vidličkou šlehejte vejce a postupně zapracovávejte mouku ze stran, dokud nevznikne lepivé těsto.
  3. Pomoučenýma rukama zpracujte těsto dohromady. Podsypte trochu mouky a hněťte těsto tlačením a překlápěním po dobu 5–10 minut, dokud není hedvábně hladké, pružné a po stisknutí se vrací do původního tvaru.
  4. Těsto zabalte do fólie a nechte 30–60 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  5. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly a přikryjte utěrkou, aby nevysychalo. Jeden díl ještě rozpulte.
  6. Pracovní plochu podsypte moukou. Pomocí válečku rozválejte těsto na pruhy dlouhé cca 45 cm. Těsto by mělo být dostatečně silné, aby se dalo zvednout z válu, ale zároveň tak tenké, abyste přes něj viděli obrys ruky.
  7. Okraje těsta zastřihněte a rozválejte ho na plátky odpovídající velikosti zapékací mísy. Pokládejte na pomoučený plech. Stejně zpracujte i zbylé těsto. Nechte těstoviny schnout asi 15 minut před použitím.

Pečená dýně

Ingredience

  • 1,3 kg dýně (např. máslové), bez semínek a oloupané
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 2 lžičky česnekové soli
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem) a velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Dýni nakrájejte na klínky silné 1–1,5 cm a rozložte na připravený plech. Smíchejte olej, šalvěj a česnekovou sůl a potřete směsí dýni. Pečte 20 minut dozlatova. Na posledních 5 minut dýni polijte medem, aby zkaramelizovala. Odstavte.
Pečená dýně s cibulí Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Špenátovo-ricottová náplň

Ingredience

  • 500 g mraženého špenátu, rozmraženého
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 375 g hladké ricotty
  • 200 g fety, nadrobené

Postup

  1. Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu a smíchejte s česnekem, ricottou a fetou.
  2. Odložte stranou.
Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček
Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Mrkvovo-dýňová polévka je jako dělaná pro sychravé podzimní dny. Perfektně totiž zasytí a díky zázvoru také příjemně zahřeje, což se v tomto chladném období jistě hodí. Vyzkoušejte tuto nevšední kombinaci mrkve, dýně a exotického zázvoru, budete mile překvapeni.

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Bešamel

Ingredience

  • 50 g másla, nakrájeného
  • 1/3 šálku (50 g) hladké mouky
  • 3 šálky (750 ml) mléka
  • 1,5 šálku (180 g) strouhaného čedaru
  • 1 lžička soli

Postup

  1. V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Pomalu přisypávejte mouku za stálého míchání.
  2. Přilijte mléko a stále šlehejte, dokud nebude směs hladká.
  3. Vařte dalších 5 minut za stálého šlehání, až bude omáčka hustá a lesklá.
  4. Vmíchejte 1/2 šálku sýra a dochuťte solí.

Finální vrstvení

  1. Na dno velké zapékací mísy (3 l) rozetřete 1 šálek bešamelu. Pokryjte vrstvou těstovin.
  2. Špenátovou směs rozdělte na poloviny a jednu část rovnoměrně rozetřete na těstoviny. Přikryjte druhou vrstvou plátků.
  3. Navrch rozložte polovinu pečené dýně a překryjte dalšími plátky těstovin. Opakujte vrstvy se špenátem a dýní.
  4. Zakončete vrstvou těstovin. Přelijte bešamelem a posypte zbylým sýrem.
  5. Pečte 50–55 minut, až bude těsto měkké a povrch zlatavý.
  6. Nechte 10 minut odstát a podávejte s čerstvým salátem nebo zeleninou.
Lasagne na pekáči krolikova / Shutterstock.com

Tipy šéfkuchaře

  • Těsto, špenát, dýni a bešamel lze připravit den předem.
  • Plátky těstovin se lépe používají, když trochu zaschnou. Rozložte je na lehce pomoučený vál na 10–15 minut před krájením.
  • Lasagne lze zmrazit – porce vložte do vzduchotěsných nádob. Zmrazené vydrží až dva měsíce.
  • Nastříhané plátky těstovin zmrazte v krabičce proložené pečicím papírem, aby se neslepily.

Zdroj: Kupi