Léto nám nabízí nespočet možností pro přípravu ovocných koláčů. Tento koláč se švestkami si určitě zamilujete. Křehké těsto, šťavnaté švestky a nadýchaný sníh vytvoří dokonalou harmonii chutí. Vyzkoušejte tento recept a potěšte své chuťové buňky.
Co jste o švestkách nevěděli
- Švestky se dostaly do Čech v 5. století n. l. se slovanskými kmeny, ačkoliv původně pocházejí z oblasti Kavkazu. O jejich rozšíření v českých zemích se zasloužil i Karel IV., po němž získaly označení karlátka nebo kadlátka.
- V minulosti byly švestky velmi ceněné. Sušily se a používaly místo sladidla do různých pokrmů včetně vánočního cukroví nebo kapra načerno. Sušeným švestkám se říkalo krajánky a používaly se i jako ozdoba.
- V Japonsku a Koreji jsou švestky považovány za symbol štěstí, plodnosti a dlouhověkosti. Jsou častým námětem básní a obrazů.
- Sušené švestky obsahují látku pektin, která pomáhá při tvorbě endorfinů – hormonů dobré nálady. Jejich konzumace tak může zlepšovat náladu a pomáhat proti stresu a úzkostem.
Švestkový ovocný salát
Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.
Švestkový ovocný salát
Zelňačka se sušenými švestkami
Zelňačka se sušenými švestkami má velmi nevšední chuť, která vás jistě zaujme. Navíc je vylepšená lahůdkovým droždím, jemnými ovesnými vločkami a himálajskou solí, rozhodně tedy bude stát za to.
Zelňačka se sušenými švestkami
Křehký švestkový koláč se sněhem
- Počet porcí: 20
- Doba přípravy: 40 minut
- Doba pečení: 50 minut
Ingredience
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 100 g krystalového cukru
- 200 g másla
- 4 žloutky
Sníh:
- 4 bílky
- 0,5 lžičky citronové šťávy
- 150 g krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce škrobu
Ostatní:
- 2 lžíce krupice
- 500 g švestek
- 2 balíčky skořicového cukru
- moučkový cukr na posypání
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte drobenku.
- Drobenku spojte žloutky a vypracujte těsto. Oddělte cca 1/4 až 1/3 těsta. Obě části zabalte do fólie a dejte na 30 minut do mrazáku.
- Bílky ušlehejte s trochou citronové šťávy do pěny. Postupně zašlehejte cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Nakonec vmíchejte škrob.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Větší část těsta nastrouhejte do vyšší formy (30×20 cm) vyložené pečicím papírem a lehce přimáčkněte.
- Těsto posypte krupicí, rozložte půlky vypeckovaných švestek dužinou nahoru a posypte skořicovým cukrem.
- Na švestky rovnoměrně rozetřete sníh a posypte nastrouhaným zbytkem těsta. Pečte cca 50 minut.
- Koláč nechte zcela vychladnout a před krájením posypte moučkovým cukrem.
Zdroj: Kupi, Reflex, NZIP