Křehký švestkový koláč s nadýchanou bílkovou pěnou

Detail švestkového koláče Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Léto nám nabízí nespočet možností pro přípravu ovocných koláčů. Tento koláč se švestkami si určitě zamilujete. Křehké těsto, šťavnaté švestky a nadýchaný sníh vytvoří dokonalou harmonii chutí. Vyzkoušejte tento recept a potěšte své chuťové buňky.

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Co jste o švestkách nevěděli

  1. Švestky se dostaly do Čech v 5. století n. l. se slovanskými kmeny, ačkoliv původně pocházejí z oblasti Kavkazu. O jejich rozšíření v českých zemích se zasloužil i Karel IV., po němž získaly označení karlátka nebo kadlátka.
  2. V minulosti byly švestky velmi ceněné. Sušily se a používaly místo sladidla do různých pokrmů včetně vánočního cukroví nebo kapra načerno. Sušeným švestkám se říkalo krajánky a používaly se i jako ozdoba.
  3. V Japonsku a Koreji jsou švestky považovány za symbol štěstí, plodnosti a dlouhověkosti. Jsou častým námětem básní a obrazů.
  4. Sušené švestky obsahují látku pektin, která pomáhá při tvorbě endorfinů – hormonů dobré nálady. Jejich konzumace tak může zlepšovat náladu a pomáhat proti stresu a úzkostem.
Švestkový ovocný salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový ovocný salát

Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Švestkový ovocný salát
Zelňačka se sušenými švestkami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Zelňačka se sušenými švestkami

Zelňačka se sušenými švestkami má velmi nevšední chuť, která vás jistě zaujme. Navíc je vylepšená lahůdkovým droždím, jemnými ovesnými vločkami a himálajskou solí, rozhodně tedy bude stát za to.

Zelňačka se sušenými švestkami

Křehký švestkový koláč se sněhem

  • Počet porcí: 20
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Doba pečení: 50 minut

Ingredience

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 100 g krystalového cukru
  • 200 g másla
  • žloutky

Sníh:

  • 4 bílky
  • 0,5 lžičky citronové šťávy
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce škrobu

Ostatní:

  • 2 lžíce krupice
  • 500 g švestek
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte drobenku.
  2. Drobenku spojte žloutky a vypracujte těsto. Oddělte cca 1/4 až 1/3 těsta. Obě části zabalte do fólie a dejte na 30 minut do mrazáku.
  3. Bílky ušlehejte s trochou citronové šťávy do pěny. Postupně zašlehejte cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Nakonec vmíchejte škrob.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Větší část těsta nastrouhejte do vyšší formy (30×20 cm) vyložené pečicím papírem a lehce přimáčkněte.
  5. Těsto posypte krupicí, rozložte půlky vypeckovaných švestek dužinou nahoru a posypte skořicovým cukrem.
  6. Na švestky rovnoměrně rozetřete sníh a posypte nastrouhaným zbytkem těsta. Pečte cca 50 minut.
  7. Koláč nechte zcela vychladnout a před krájením posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Kupi, Reflex, NZIP