Dokonalá bramborová kaše: Tajemství, které by měl znát každý kuchař!

Bramborová kaše v černém rendlíku Sea Wave / Shutterstock.com

Máte rádi bramborovou kaši, ale nikdy se vám nedaří ji připravit dokonale krémovou a bez hrudek? Náš průvodce vám poskytne všechna potřebná pravidla, tipy a triky, jak dosáhnout perfektní bramborové kaše, která nebude připomínat lepidlo.

Přečtěte si také

Poznáte, jestli je váš šperk opravdu ze zlata? Existují způsoby, jak jednoduše ověřit jeho pravost

Výběr správného typu brambor

Jedním z nejdůležitějších kroků při přípravě bramborové kaše je výběr správného typu brambor. Pro dosažení krémové konzistence doporučujeme používat brambory typu C. Tyto brambory jsou moučné, což znamená, že se dobře rozvářejí a snadno se z nich kaše vyšlehá bez hrudek. Pokud použijete brambory typu A nebo B, může být kaše hrudkovitá a obtížně se bude šlehat.

Bramborovo-dýňová kaše
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Bramborovo-dýňová kaše

Už vás nebaví nudné přílohy k obědu? Oživte talíř, rozzáří ho dýňové pyré. Když sladkou dýni doplníte o brambory, vznikne lahodná bramborovo-dýňová kaše, která se perfektně hodí k masu.

Bramborovo-dýňová kaše
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Oplachování je důležité

Druhým krokem je důkladné opláchnutí brambor po jejich oloupání. Tím se zbavíte přebytečného škrobu, který by mohl způsobit, že kaše bude lepkavá. Brambory opláchněte dvakrát pod studenou vodou, aby byly opravdu čisté.

Jak správně vařit brambory?

Brambory dejte do hrnce, osolte a vařte, dokud nebudou měkké. Je důležité brambory nepřevařit, protože příliš měkké brambory se rozpadají a kaše pak neudrží tvar. Po uvaření brambory sceďte, ale zachovejte si trochu vody z vaření, kterou můžete použít při šlehání pro dosažení správné konzistence.

Bramborová kaše v bílé misce DronG / Shutterstock.com

Přidání másla a mléka

Pro dokonalou bramborovou kaši je nezbytné přidat máslo a teplé mléko. Máslo dodá kaši jemnost a chuť, ale přidávejte ho až ke konci šlehání, aby se kaše nestala lepkavou. Mléko nikdy nepřidávejte studené – vždy ho ohřejte a přidávejte postupně.

Ruční práce je klíčem

Tyčový mixér se může zdát jako rychlá varianta, ale výsledkem bude lepkavá kaše, takže na tento spotřebič rychle zapomeňte! Místo něj použijte klasický mixér s metličkami nebo poslouží s trochou práce i ruční šťouchadlo na brambory. Kaše bude jemná a krémová bez hrudek.

Jak bramborovou kaši dochutit?

Bramborovou kaši můžete dochutit různými způsoby, aby byla pokaždé jiná. Přidejte například česnek, parmazán, zakysanou smetanu, bylinky jako pažitku nebo petrželku, nebo ji ozdobte opečenou cibulkou. Můžete také experimentovat s různými druhy másla nebo přidat trochu truffle oleje pro luxusní chuť.

Jemná a krémová bramborová kaše – recept

Potřebujeme:

  • 1 kg brambor typu C
  • 180–200 ml teplého mléka
  • 2 lžíce másla
  • sůl podle chuti
  • podle potřeby voda z uvařených brambor

Postup:

  1. Brambory oloupeme, opláchneme a dáme vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké.
  2. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme.
  3. Teplé mléko postupně zašleháme do brambor. Přidáme máslo a vyšleháme do jemné konzistence.
Bramborová kaše s masem na talíři Stepanek Photography / Shutterstock.com

S dodržením těchto pravidel si můžete být jisti, že vaše bramborová kaše bude vždy dokonalá. Vyzkoušejte naše tipy a překvapte své blízké lahodnou přílohou, která je navíc velmi variabilní a nikdy neomrzí!

Zdroje: Kupi