Řetězce v Česku stahují další závadné potraviny: Plíseň v sýrech a olovo v čočce

Řetězce v Česku stahují další závadné potraviny: Plíseň v sýrech a olovo v čočce LADO / Shutterstock.com

V posledních dnech se v českých obchodních řetězcích objevila série varování o závadných potravinách. Albert i Tesco stahují z prodeje sýry s možnou přítomností plísně, Kaufland bio čočku s nadlimitním množstvím olova. Co to znamená pro zákazníky a jak mohou postupovat?

Přečtěte si také

Kuřecí prsíčka v aromatické citronové omáčce, která musíte ochutnat

Albert: Plíseň v sýrech

Řetězec Albert v úterý 30. července oznámil, že stahuje z prodeje sýr CCH Zámecký Sýr 45% 200 g od dodavatele Jaroměřická mlékárna, a. s., minimální trvanlivost na obalu je uvedena do 21. 9. 2024. Na základě interních kontrol bylo zjištěno, že některé šarže obsahují plíseň. Výrobek má minimální trvanlivost do 21. září 2024.

„Žádáme zákazníky, aby výrobek nekonzumovali, pokud na něm naleznou plíseň. Zákazníci, kteří si uvedené zboží zakoupili na naší provozovně, mají možnost toto zboží vrátit do 21. září 2024, uvedla společnost na svém webu. Albert se omlouvá za vzniklé nepříjemnosti a zdůrazňuje, že bezpečnost potravin je pro ně prioritou.

Tesco: Grana Padano mimo prodej

S podobným problémem, plísní, se aktuálně potýká i Tesco. Na základě zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obchodní řetězec stahuje z prodeje sýr TS Grana Padano 200 g. Dotčená šarže má minimální trvanlivost do 28. září 2024 a identifikační kód L35415701.

„Bezpečnost potravin a zdraví našich zákazníků jsou pro nás klíčové. Po obdržení informace od SZPI jsme okamžitě stáhli všechny dotčené výrobky z našich prodejen,“ uvedlo Tesco ve svém prohlášení. Zákazníci jsou vyzváni, aby zakoupený produkt nekonzumovali a vrátili jej do nejbližší prodejny Tesco, kde jim bude vrácena kupní cena.

CCH Zámecký Sýr 45% 200 g Albert

Kaufland: Zelená čočka s nebezpečným obsahem olova

Společnost Kaufland ve spolupráci s polským výrobcem Przedsiębiorstwo „ROL-RYŻ“ Sp.zo.o. informovala o stažení výrobku K-Bio grüne Linsen 500 g. Důvodem je zvýšená hladina olova, která byla zjištěna při pravidelných analýzách. Dotčené šarže zahrnují následující data minimální trvanlivosti:

  • DMT 01.2025 L:2024/01/294
  • DMT 01.2025 L:2024/01/347
  • DMT 03.2025 L:2024/03/610
  • DMT 06.2025 L:2024/06/234

Tato čočka byla prodávána v prodejnách Kaufland po celé České republice, na Slovensku a v Polsku. Zákazníci jsou vyzváni, aby výrobek nekonzumovali a vrátili jej do jakékoli prodejny Kaufland, kde jim bude vrácena plná kupní cena, i bez předložení účtenky.

„Bezpečnost našich zákazníků je pro nás prioritou. V rámci předběžné opatrnosti jsme se rozhodli okamžitě stáhnout dotčené šarže z prodeje,“ uvedla společnost Kaufland ve svém oficiálním prohlášení.

Zdroj: Tesco, Kaufland, Albert, Kupi