TikTokem se šíří trend zmrzliny polité olivovým olejem, lidé z ní šílí

Dva kopečky vanilkové zmrzliny polévané olivovým olejem se špetkou soli Shutterstock AI / Shutterstock.com

Zmrzlina politá olivovým olejem nejspíš nepatří mezi něco, na čem bychom si běžně pochutnávali, většinu z nás by tyto dvě věci nejspíš vůbec nenapadlo spojit dohromady. Ve skutečnosti se jedná o aktuální trend, který koluje na sociálních sítích. Jak je možné, že je kombinace tak oblíbená?

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Ačkoliv může zmrzlina s olivovým olejem znít jako nepovedený vtip, ve skutečnosti se jedná o oblíbenou formu dezertu, který si dopřávají nejčastěji Italové. Je natolik dobrý, že se rozšířil na sociální síti TikTok, kde jej zkouší stovky lidí a kde si získal své věrné fanoušky.

Jak si neotřelý dezert připravit?

Úplným základem je vanilková zmrzlina, která se polévá extra panenským olivovým olejem a ideálně ještě posype mořskou solí. Podle italských receptů se pro dokonalou chuť dezert ještě doplní pylem z fenyklu nebo medem.

I když se může zdát, že se k sobě tyto ingredience snad ani nemohou hodit méně, opak je pravdou. Vanilková zmrzlina s olivovým olejem skvěle ladí, olej dokáže maximálně zvýraznit chuť zmrzliny a mořská sůl vše do detailu vybalancuje tak, aby byla chuť zkrátka perfektní. Kombinace se hodí i k jahodám, protože zvýrazní jejich ovocnou chuť, k bylinkovým příchutím zmrzlin a k sorbetům bez obsahu mléka či smetany.

Nedoporučuje se olivovým olejem polévat ochucené smetanové zmrzliny (například čokoládová, arašídová), protože by v takovém případě chuť neměla šanci vyniknout.

Lidé jsou z kombinace nadšení

Uživatelé sociálních sítí si tuto zvláštní kombinaci nemohli nechat ujít a rozhodli se ji vyzkoušet. Názory se většinou shodují: Vanilková zmrzlina chutná díky olivovému oleji výrazněji a kromě toho má být ještě více krémová než obvykle.

Lidé se zkrátka nad výslednou chutí rozplývají a doporučují tuto dobrotu vyzkoušet i ostatním. I v tomto případě ale platí rčení „sto lidí, sto chutí“. Je proto pochopitelné, že kombinace neokouzlila úplně všechny, převážně jsou však názory lidí víc než pozitivní.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina ze slaného karamelu

Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.

Zmrzlina ze slaného karamelu

Kolik olivového oleje použít a jaký si vybrat?

K tomu, aby zmrzlina chutnala co nejlépe, je vhodné zvolit extra panenský olivový olej, který je kvalitní a má jemnou, ale výraznou chuť. S jeho množstvím na zmrzlině by se to ale nemělo přehánět – přece jen to není salát. Je tedy vhodné použít pár kapek, záleží ale i na vašich chuťových preferencích.

Zdroj: Martha Stewart, Tiktok, Kupi