Jak vyčistit skvrny od borůvek a lesního ovoce? Vše potřebné máte doma i na chalupě

Žena se usmívá a drží bílou košili Studio Romantic / Shutterstock.com

Červené fleky od borůvek patří k typickým letním skvrnám, kterým se čas od času nevyhnou děti ani dospělí. Zároveň se ale velmi obtížně odstraňují. Především pokud uděláte některou z častých chyb. Naštěstí existuje hned několik prostředků, které vám s jejich čištěním pomohou. Většinu z nich již pravděpodobně máte doma, případně není těžké je sehnat v kempu i na dovolené.

Přečtěte si také

Zdravé a bohaté na vápník? Odhalujeme pravdu o tavených sýrech z českých supermarketů

Zapomeňte na pračku, vyhledejte čistou vodu

Jakmile se borůvky ocitnou tam, kde nemají, a napáchají škody, je důležité jednat rychle. V žádném případě nedávejte zasažený kousek oblečení jako první do pračky. Skvrnu byste akorát zaprali a dolů by šla ještě o to hůře.

Co nejdříve červený flek prolijte studenou vodou. V přírodě k tomu můžete využít i tekoucí studánku, doma utíkejte pod kohoutek. Po dostatečném namočení je ještě před praním nutné sáhnout po odstraňovači skvrn. Buďto po některém z drogerií (např. Vanish, Neflek, Q-power či Dr. Beckmann roll-on), případně se dá využít i mnoho surovin, které budete mít běžně doma po ruce.

Sůl na hnědém talíři se lžičkou YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Sůl vás může zachránit

Sůl funguje skvěle na skvrny od různého tmavého ovoce. Může vás proto zachránit jak v případě borůvek, tak například ostružin, višní nebo černého rybízu. Navíc je nejdostupnější z levných ekologických čističů. Jak na to?

  • Skvrnu propláchnutou studenou vodou zasypte hromádkou soli.
  • Nechte 5 minut působit, poté šetrným třením vydrhněte houbičkou nebo jemným kartáčkem.
  • Flek by měl po chvíli začít povolovat. Následně hoďte oděv do pračky a vyperte, ideálně se silnějším pracím prostředkem na skvrny.

Kyselé mléko (zákys) zvládne bavlnu i len

Spolu se solí je jedním z nejúčinnějších domácích prostředků na skvrny od ovoce. Už jen proto, že zvlášť efektivně funguje na obvyklé letní materiály, jako je bavlna či len.

  • Kyselým mlékem zalijte skvrnu a nechte 30 minut působit. Opatrně promněte a opláchněte. V případě potřeby opakujte, dokud nezačne zbarvení mizet.
Bílý prášek na šedém talířku, vedle hubka na nádobí a citron s vodou JPC-PROD / Shutterstock.com

Kyselina citronová / citronová šťáva

Ačkoliv se jedná o dvě různé látky, proti flekům od borůvek a jiného červeného ovoce můžete vyzkoušet obě. Respektive citrony se doporučují na čerstvé skvrny (a vlněná či jiná přírodní vlákna). Kyselina citronová je zase účinnější na skvrny zaschlé.

  • Citron rozkrojte a chvíli jím potírejte znečištěné místo. Pak nechte působit alespoň 30 minut, dokud se nechtěné zbarvení nezačne vytrácet.
  • Při použití kyseliny citronové rozpusťte 10 g prášku v 1 litru teplé až horké vody a v tomto roztoku nechte skvrnu odmáčet, klidně několik hodin nebo přes noc. Poté vyperte obvyklým způsobem.

Alkohol pomůže i s rozlitým vínem

Často se doporučuje jako účinný čistič na skvrny od rozlitého červeného vína, stejnou službu vám udělá i v případě čerstvého ovoce. Zvlášť účinný (a šetrný) je prý na hedvábí a jiné choulostivé materiály, případně na čalounění a koberce. Je přitom jedno, zda sáhnete po čistém konzumním lihu, vodce nebo domácí pálence. Hlavní je, aby byl alkohol čirý a měl dostatek procent.

  • Skvrnu polijte čirým alkoholem, opatrně promněte a v případě potřeby několikrát opakujte.
Čištění žlučovým mýdlem FotoHelin / Shutterstock.com

Žlučové mýdlo jako trik od babiček

Nedaly na něj dopustit naše babičky a sáhnout po něm můžete i v boji proti ovocným skvrnám. Žlučové mýdlo je obvykle vhodné pro všechny bílé a stálobarevné textilie z přírodních vláken a směsných tkanin.

  • Mýdlo navlhčete a aplikujte přímo na skvrnu.
  • Nechte nějakou chvíli působit a poté opláchněte, případně několikrát opakujte.

Zdroj: Kupi