Ledové strouhané ovoce je letním hitem! Je jednoduché na přípravu a zmizí rychlostí blesku

Růžový sorbet s lístky máty v bílé misce Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Volba dezertů a sladkých svačinek je pro většinu z nás v období horkých dnů jasná: Zmrzliny, nanuky, mražené krémy, sorbety, ledové tříště a podobně. Pokud ani vy nedokážete v létě odolat dobrotám z mrazáku a chcete vyzkoušet něco nového (a možná i odlehčenějšího), pak musíte ochutnat letošní virální hit. Strouhané mražené ovoce. Hotové je během chvilky a z misek zmizí rychlostí blesku. Jak si snadný dezert připravit a čím ho dochutit?

Přečtěte si také

Chia semínka: Ultra zdravá potravina, která vám při špatném užívání dokáže pěkně zavařit

Struhadlem k neodolatelnému osvěžení

Mražené strouhané ovoce je odlehčenější alternativou ke zmrzlinám a zábavnější variantou sorbetů nebo ledových tříští. V základu obsahuje čerstvé ovoce, které lze dochutit na mnoho způsobů.

Lahodný trend odstartoval na sociálních sítích food influencer Frankie Gaw vystupující pod přezdívkou @littlefatboyfrankie. Ten v dubnu na svém instagramu zveřejnil video, ve kterém připravuje rychlý a originální dezert. Příspěvek, v němž nastrouhá do misky zmrzlé jahody, zakápne je kondenzovaným mlékem a posype drcenými arašídy a černým sezamem, se rychle stal virálním hitem. A jak se ukázalo, ovocná sladkost je lahůdkou nekonečných možností a kombinací.

Banány Brent Hofacker / Shutterstock.com

Co budete potřebovat?

Kromě jahod se k přípravě dá použít téměř jakékoliv zmrzlé čerstvé ovoce. Od banánů, melounů, manga, ananasu, hrušek a oloupaných pomerančů až po broskve nebo meruňky. Plody stačí nakrájet na větší kousky, které se budou dobře držet, a strouhat. Menší proto šoupněte do mrazáku klidně celé.

Ovocný základ lze následně dochutit kopečkem zmrzliny, smetany, šlehačky, jogurtu či tvarohu (včetně rostlinných nebo proteinových variant) a dále dozdobit a dosladit toppingem, javorovým sirupem, medem, čokoládovými pecičkami, drcenými ořechy, kokosem nebo čerstvým ovocem.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Sorbet ze sektu a limetky
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Sorbet ze sektu a limetky

Sorbet ze sektu a limetky je osvěžující dezert nebo lehká letní pochoutka, který chladí nejen vaše tělo, ale také chuťové buňky. Vyzkoušejte si jej připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Příprava je snadná, stačí mixér, sekt a limetka.

Sorbet ze sektu a limetky

Strouhané mražené jahody – recept

  1. Do mrazáku dejte zmrazit celé čerstvé jahody.
  2. Připravte si všechny ingredience pro dochucení (kondenzované mléko, drcené arašídy a černý sezam), ať můžete pracovat rychle a ovoce zbytečně netaje.
  3. Mražené jahody nastrouhejte do misky nebo pohárku na jemné části struhadla. Zakápněte trochou kondenzovaného mléka a posypte arašídy a sezamem. Hotovo.

Tipy pro přípravu: Aby vám ovoce vydrželo co nejdéle pěkně studené, můžete dát namrazit i samotnou misku. Pro snadnější manipulaci se zmrzlým ovocem je zase nejlepší sáhnout po ručním jemném struhadle (tzv. Microplane), například hvězdičkovém. Výsledek bude krásně nadýchaný.

Hoblinky čokolády, v pozadí struhadlo Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké další kombinace vyzkoušet?

  • Strouhané mražené pomeranče + pistácie + hoblinky vysokoprocentní čokolády.
  • Strouhaný mražený ananas + kondenzované mléko + strouhaný kokos + limeta na ozdobu.
  • Strouhané mražené jahody + kopeček šlehačky + med + plátky mandlí.
  • Strouhané mražené mango + kondenzované mléko + bílý sezam + máta na ozdobu.
  • Strouhaný mražený vodní meloun + kapka citronové šťávy + med + špetka solných vloček + lístky bazalky.

Za ochutnání rozhodně stojí také různé kombinace ovoce samotného. Při servírování si tak můžete vyhrát nejen s chutěmi, ale také barvami. Vaše „nudné“ ovocné saláty tak získají zcela nový rozměr.

Zdroje: Kupi