Největší mýty, které kolují mezi lidmi o opalování. Věříte jim taky?

Žena se opaluje před bazénem Nomad_Soul / Shutterstock.com

Kdo by se rád neopaloval? První polovina prázdnin je za námi a slunce je stále v plné parádě. Určitě jste někdy slyšeli, že opalování není zdravé, ba dokonce může být škodlivé. Je to pravda, nebo mýtus? Opalování se však vzdávat nemusíme, jen je potřeba sluníčko využívat v rozumné míře a vybírat opalovací krémy s vysokým UV filtrem.

Přečtěte si také

Domácí gumoví medvídci z Aperolu se stanou hitem každé pořádné party

Je opalování zdravé?

Jedním z největších mýtů je přesvědčení, že opalování je zdravé. Jak se to vezme. K produkci vitaminu D je potřeba malá dávka UV záření, ale pokud se vystavujeme nadměrnému slunění, můžeme si zadělat na mnoho zdravotních problémů, včetně kožních onemocnění.

Nadměrné slunění způsobuje stárnutí kůže a zvyšuje riziko rakoviny kůže. I když je snědá kůže atraktivní a opalování na dece u moře nám přináší relaxaci, vždy je potřeba pamatovat na bezpečnost a vhodné opalovací emulze, které byste měli používat na svou pokožku vy i vaše děti.

Žena se usmívá a nanáší si opalovací krém Ground Picture / Shutterstock.com

Největší mýty, které kolují mezi lidmi o opalování

Opalovací krém vše vyřeší

Spoléháte se na opalovací krémy, které vám poskytnou 100% ochranu? Chyba! Žádný krém vám 100% ochranu před slunečním zářením nezajistí. Vhodné je aplikovat krém každé 2–3 hodiny.

Díky soláriu se na dovolené nespálíme

Spousta lidí si nedovede představit, že by odjela na dovolenou, aniž by předtím nenavštívili solárium. Dr. Madeliene Gainersová z Anne Arundel Dermatology uvedla na webu Healthline, že se jedná o zbytečnost, jelikož opálení samo o sobě je důkazem poškození kůže a není zárukou toho, že se na dovolené nespálíte.

  • TIP! Pokud se chcete krásně opálit, začněte před letní sezónou jíst oranžové a červené ovoce a zeleninu. Díky beta-karotenu, který obsahují, vám vaše pokožka přirozeně ztmavne.

Lidé s tmavší pletí nemusí používat opalovací krémy.

To není pravda. Dle Dr. Gainersové se lidé s tmavší pletí nespálí tak rychle, ale stále je jejich pokožka vystavena slunečnímu záření a může se u nich rozvinout rakovina kůže i předčasné stárnutí kůže, způsobené opakovaným sluněním.

Ve stínu se neopálíte

Pravda je, že UV záření na nás dopadá i ve stínu, a proto se můžeme opálit i tam. Totéž platí, i když je venku vítr. I v těchto podmínkách myslete na vhodné opalovací přípravky.

Ze zamračeného obláčku se nemůžete spálit

Do jisté míry to záleží na typu mraku. V případě mírné oblačnosti k nám ale proniká 80 % UV paprsků.

Jdi do vody, tam se nespálíš!

To je lež, jako věž! Voda má vlastnosti, které pohlcují a odrážejí sluneční záření a také sluneční paprsky přitahuje, proto je vhodné se před koupáním namazat voděodolným krémem.

Žena v bazénu ShotPrime Studio / Shutterstock.com

Slunce nám dodává energii a vitamin D

Kromě negativních účinků má sluníčko na naše tělo samozřejmě pozitivní vliv. Je prokázáno, že slunce je dobré pro naše zdraví. Stimuluje vylučování serotoninu a díky tomu máme dobrou náladu a více energie. Zlepšuje naši imunitu, upravuje krevní tlak, zrychluje metabolismus a zvyšuje tvorbu vitaminu D3, který je nezbytný pro život. Stará se také o stavbu našich kostí a podporuje spalování tuků.

Jak správně nanášet opalovací krém?

Podělím se s vámi o tipy, které jsem dostala na školení od francouzských školitelů na kosmetickém kurzu:

  1. Používejte přiměřené množství opalovacího krému s minimálním faktorem SPF 30. Na obličej by se mělo nanášet množství odpovídající délce ukazováčku a prostředníčku.
  2. Opalovací krém je nutné reaplikovat po 2–3 hodinách pobytu na slunci a pokaždé, když vyjdete z vody.

Pochopení těchto mýtů je zásadní pro zdravý přístup k opalování. Nezapomeňte, že při opalování byste si měli chránit nejen pokožku, ale i hlavu. Ujistěte se, že máte na hlavě vhodnou pokrývku hlavy, vyhnete se případnému úpalu.

Zdroje: Kupi, Healthline, Wiley Online Library, WebMD