Jetel v trávníku považujeme za plevel. Tady jsou důvody, proč se ho nezbavovat

Ruka drží kvetoucí jetel. yul38885 / Shutterstock.com

Jetel je velmi známá rostlina, kterou běžně považujeme za obyčejný a často otravný plevel. Má ale tolik pozitivních vlastností, že stojí za to se ho nezbavovat a třeba si rovnou vypěstovat jetelový trávník.

Přečtěte si také

Sekáče už dávno nejsou jen obchody pro chudé. Stal se z nich nový „sport“

Jetel se velmi snadno a rychle šíří a daří se mu i přesto, že se mu nedostává pravidelné zálivky. Je totiž zcela nenáročný a daří se mu při nedostatku vody i živin. A i proto je více než vhodné o něm uvažovat jako o náhradě trávníku a nebo jako o jeho doplňku – pomůže ho zavlažovat a dodá mu potřebnou sílu pro růst.

Jetelové pole při západu slunce Li Bro / Shutterstock.com

Jetel je na zahradě šikovným pomocníkem

Jetel má spoustu výhod, kvůli kterým byste mohli zvážit jeho rozšíření na své zahradě. Tady jsou ty nejzajímavější.

  • Zlepšuje stav půdy: Jetel má na svých kořenech hlízky, které tvoří bakterie akumulující dusík v půdě. Kromě toho udržuje půdu vláčnou.
  • Eliminuje plevel: Tam, kde roste jetel, nemá plevel téměř žádnou šanci přežít. Může nahradit trávník – tzv. jetelový trávník vám přinese spoustu benefitů nejen v podobě zdravějšího trávníku. Jetel pomůže rychle zarůst nehezké mezery a podporuje v růstu i okolní rostliny. A právě takový trávník je také ideální pro děti na hledání čtyřlístků!
  • Lze ho využít do salátů: Moc lidí to netuší, ale květy jetele jsou skutečně jedlé a můžete si jimi ozvláštnit třeba salát.
  • Láká na zahradu užitečný hmyz: Jetel se líbí užitečnému hmyzu, který vám vadit nebude – spíš právě naopak. Berušky, vosičky a různí broučci mají jetel v oblibě, navíc se živí škůdci jako jsou mšice, které umí dát pořádně zabrat rostlinám.

Má i své nevýhody

Ačkoliv je jetel užitečná rostlinka, má i své nevýhody. Tak například přiláká na vaši zahradu spoustu hmyzu jako jsou například včely, které jsou sice velmi užitečné, ale nemusí to být příliš vhodné do domácnosti s dětmi či zvířaty. Jetel je zároveň invazivní rostlina, takže by se mohla velmi rychle rozšířit i tam, kde ho pěstovat nechcete. Vhodný není ani pro půdy s velkým množstvím dusíku, protože jetel dusík do půdy dodává, takže by ho mohlo být příliš mnoho – to by mohlo vést k uvadání rostlin na vaší zahradě.

Hrst jetele v dlaních yul38885 / Shutterstock.com

Jak pěstovat jetel?

Na pěstování jetele skutečně není nic náročného a pokud ho chcete vysít ze semen, nevhodnější doba je od poloviny března do poloviny dubna. Semena stačí nasypat na trávník a nebo je jemně zahrabat, uchytí se sama. Pak už stačí trávník denně zalévat do té doby, než uvidíte klíčit první semena.

Zdroje: ÖkoTest, Lawn Love, American Meadows