Část zákazníků u sebe už hotovost nenosí, spousta obchodníků ani tak nepřijímá karty. Mají pro to své důvody

Muž drží několik českých bankovek v ruce. Krakenimages.com / Shutterstock.com

S koncem EET u mnohých obchodníků skončily také platby kartou, což vyvolává otázku, jestli tímto rozhodnutím nejdou sami proti sobě. Obchodníci ale říkají, že k tomu mají své důvody – nechtějí platit zbytečné poplatky bance.

Přečtěte si také

Uvařenou rýži můžete mít v lednici až čtyři dny, je však třeba ji propláchnout studenou vodou

Mohlo by se zdát, že bezhotovostní platby jsou budoucností. S tím ale nesouhlasí mnozí obchodníci, kteří nehodlají platit poplatky bankám. Místo toho raději vyvěsí na dveře ceduli „Karty nepřijímáme“ nebo „Cash only“. Jenže neškodí tím sami sobě? Vždyť velká část zákazníků už platí jen kartou a hotovost s sebou už vůbec nenosí.

Obchodníci nechtějí platit nesmyslné poplatky

Z každé platby kartou obchodníci musí odvádět poplatek přibližně 0,2 procenta, někdy se ale může vyšplhat až na 5 procent, což je podle mnohých z nich nepřijatelné. Samotný poplatek se pak skládá ještě z dalších poplatků, například při každé platbě kartou obchodník zaplatí navíc asi 0,5 koruny za převod peněz, určitá procenta míří ke karetní asociaci a ke všemu se ještě musí platit měsíční poplatek za terminál, který činí 290 korun.

Obchodníci ale nechtějí bankám dávat své peníze pro nic za nic. Někteří proto karty raději nepřijímají vůbec. Jenže každá mince má dvě strany a tito obchodníci mohou o zákazníky i přicházet, protože ne každý u sebe dnes nosí hotovost. Jen podle průzkumu společnosti Mastercardkartou platí 59 procent Čechů. Jaká je skutečnost? Tito obchodníci mají často ceny nastaveny o něco níž než konkurence, takže jim zákazníci dávají přednost i přes to, že u nich kartou nezaplatí.

Muž platí bezkontaktně pomocí přiložení telefonu k platebnímu terminálu. Drazen Zigic / Shutterstock.com

Na cedulku „Karty nepřijímáme“ narazíte i v centru Prahy

Pokud byste čekali, že karty nepřijímají hlavně zapadlé hospůdky na Moravě, pak byste se zmýlili. Na tuto skutečnost totiž narazíte i v centru Prahy. Všechno je spojeno s BUS – tato zkratka skrývá slova „bez účasti státu“.

Platby hotovostí se části veřejnosti ale nelíbí a přijde jim to jako krok zpět do minulosti. Podobný názor zastává i Petr Borkovec, jeden z nejbohatších lidí Česka. „Hotovost je fakt PAIN, ale brutální. Jako majitel ji ideálně nechcete, pokud nejedete BUS nebo nechcete podporovat BUS u dodavatelů. Riziko krádeží je obrovské,“ napsal na svém LinkedInu. „Já byl už nastaven na to, že by bylo skvělé cash zrušit a Sklizeno udělat jen bezhotovostní. Ale nakonec jsme odvahu nenašli,“ prozradil své plány pro svůj projekt v minulosti. Podle názoru Borkovce se nemělo EET rušit. „Byl to nástroj, který narovnal pravidla hry pro všechny a ten stávající vláda zrušila.“

Zdroje: Forbes, SOCR ČR, Mastercard, Seznam Zprávy