10 překvapivých faktů o olympiádě

Olympijské hry 2024 Hethers / Shutterstock.com

Olympijské hry představují největší sportovní svátek na světě, který sledují miliony fanoušků. Ale tušíte, jaké fascinující příběhy se skrývají za touto ohromující tradicí? Pojďme si prozradit 10 překvapivých faktů, které jste o olympiádě možná netušili.

Přečtěte si také

Koření jako pomocník při hubnutí: Skořice i další, které by vás nenapadly

1. Kdy se odehrály první olympijské hry?

První olympijské hry se konaly již v roce 776 př. n. l. jako součást starověkého řeckého festivalu na počest boha Dia. Soutěže zahrnovaly zápas, box, skok do dálky, hod oštěpem, hod diskem a závody vozů. Celý festival trval půl roku.

2. Proč byly olympijské hry přerušeny na více než 1 500 let?

V roce 393 n. l. zakázal římský císař Theodosius I. olympijské hry kvůli jejich pohanským náboženským kořenům. Hry byly obnoveny až v roce 1896 díky Baronu Pierre de Coubertinovi, který inicioval vznik moderních olympijských her.

3. Kolik zemí se zúčastnilo prvních moderních olympijských her?

Prvních moderních olympijských her konaných v Athénách se zúčastnilo pouhých 14 zemí. Dnes se soutěží účastní více než 200 zemí!

4. Z čeho byly vyrobeny první olympijské medaile?

Do roku 1912 byly zlaté medaile pro vítěze vyrobeny z čistého zlata. Dnes jsou první místa oceněna medailemi pokrytými 6 gramy zlata. Celkem se na moderních hrách rozdává kolem 5 000 medailí z bronzu, stříbra a zlata.

Olympijské hry v Paříži 2024 budou mít zajímavou novinku

Zajímavostí je, že letošní medaile budou obsahovat kus originálního železa z Eiffelovy věže – jedné z nejznámějších pařížských památek.

5. Proč mají olympijské kruhy pět různých barev?

Olympijské kruhy navrhl v roce 1913 Baron Pierre de Coubertin. Pět barev a bílý podklad reflektují barvy vlajek všech účastnických národů, symbolizují mezinárodní spolupráci a spojení sportovců z celého světa.

6. Co symbolizuje olympijská pochodeň?

Olympijská pochodeň připomíná řecký původ her. V antickém Řecku hořel plamen na počest bohyně Hestie. Od roku 1928 se plamen zapaluje v Olympii a putuje světem až do hostitelského města. Každé hry mají jedinečně navržené pochodně.

Pohled na stadion s olympijskými kruhy Franck Legros / Shutterstock.com

7. Jaké neobvyklé sporty byly součástí olympijských her?

V minulosti se na olympijských hrách soutěžilo například v motorových člunech, horkovzdušných balonech a přetahování lanem. Některé sporty, jako golf a ragby, se vrátily, zatímco jiné, jako střelba na běžícího jelena nebo souboje pistolí, zůstaly jen historickými kuriozitami.

8. Kdy se poprvé konaly letní / zimní olympijské hry?

První zimní olympijské hry se konaly v roce 1924. Původně se konaly ve stejný rok jako letní, ale později byly odděleny a nyní se konají s dvouletým odstupem od letních her.

9. Jak umělci soutěžili na olympijských hrách?

V letech 1921 až 1948 se olympijských her účastnili také umělci – malíři, sochaři, architekti, spisovatelé a hudebníci. Soutěžili o medaile za svá umělecká díla, která často oslavovala sportovní úspěchy.

10. O čem jsou moderní olympijské hry kromě sportu?

Moderní olympijské hry nejsou jen o sportovním výkonu, ale také o přátelství a mezinárodní spolupráci. Sportovci z celého světa se setkávají, žijí a pracují spolu, a často odcházejí jako přátelé. To je pravý duch olympijských her!

Zdroj: Olympics.com, Olympijskytym.cz