Hygienici varují: Krájené melouny v obchodech mohou být nebezpečné. Znáte pravidlo 2 hodin?

Dva rozpůlené melouny v supermarketu, v pozadí melouny v celku Siam Stock / Shutterstock.com

Vysoké letní teploty a nevhodně skladované či nabízené potraviny v obchodech mohou rozpoutat infekční kalamitu. Salmonella patří k typickým "sezónním" nákazám a spousta lidí netuší, že za jejím množením mohou stát i obyčejné melouny prodávané v obchodech. Zvláště ty nakrájené. Proč mohou být rizikové, a jaké zásady při jejich nákupu a konzumaci dodržovat?

Přečtěte si také

Adventní kalendáře jsou málo: Letos jsou trendem povánoční kalendáře, které mají prodloužit Vánoce

Proč si dávat na melouny pozor?

Vodní melouny, stejně jako ostatní druhy dužnatého ovoce, představují po nakrájení nebo oloupání ideální prostředí pro množení mikroorganismů. Včetně těch patogenních. Důvodem je skutečnost, že mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. 

Jejich slupka navíc může být znečištěna zbytky zeminy, hnojiv nebo kontaminované závlahové vody. Při nedostatečném omytí povrchu plodu pak snadno pomocí nože nebo rukou přeneseme tyto mikroorganismy do vodnaté dužiny, kde se začnou rychle množit. Zejména v prostředí s vysokými teplotami.

Žena se před toaletou drží za břicho a v ruce má toaletní papír Christian Moro / Shutterstock.com

Salmonela číhá na trzích i v supermarketech

V létě proto stačí vystavit nakrájený meloun na venkovní tržnici nebo v obchodě mimo chladicí box a je zaděláno na problém. Nejčastěji v takovém případě hrozí nákaza salmonelou, která je (nejen) v létě nejčastějším původcem průjmového onemocnění.

„Pokud jsou porcované melouny skladovány ve vyšších teplotách, dochází u nich k velmi rychlému pomnožení zmiňovaných mikroorganismů. To může mít za následek vznik infekčního onemocnění – jedná se zejména o bakterie Salmonella, Listeria, Escherichia coli, nelze vyloučit ani Shigellu nebo virovou žloutenku typu A,“ přiblížil pro Kupi Ondřej Smílek z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

S konzumací neotálejte

Kupovat nakrájený meloun je potom rizikem tehdy, kdy prodejce nedodržuje požadovaná hygienická pravidla před krájením a při manipulaci, případně pokud není ovoce čerstvé.

„Obecně se uvádí, že doba od nakrájení ke koupi by měla být do 2 hodin. Zákazník by si při nákupu měl proto všímat, zda jsou krájené melouny řádně zabaleny ve folií a skladovány v chladu, zda nejeví známky znečištění, zvadlosti a jiných projevů, které značí, že meloun není čerstvě nakrájen. Doporučujeme co nejrychlejší konzumaci po nákupu a uložení v chladu,“ uvedl dále Smílek.

Podobná pravidla platí i při rozkrajování melounu doma. Důkladné omytí plodu, čistota rukou, nože i krájecího prkénka by měly být samozřejmostí, důležitá je rovněž i včasná konzumace co nejdříve od porcování. Nezáleží přitom, zda rozkrájený meloun necháte déle ležet venku na zahradě nebo doma na lince. Vlivem horka dochází k rychlému množení bakterií kdekoliv.

Krájený meloun na talíři Tanya Polovik 12 / Shutterstock.com

V létě pozor i na zákusky a grilovačky

Ve vysokých teplotách existuje i celá řada dalších potravin, u nichž hrozí nákaza salmonelou a kterým se vyplatí při delším pobytu mimo lednici obloukem vyhýbat. Patří mezi ně například nepasterované mléko či syrová vejce a výrobky z nich (žloutkové krémy, majonézy, sníh z bílků apod.). 

Dále také kuřecí a krůtí maso. Zvláště během grilovaček myslete na důkladnou hygienu. Problémem totiž obvykle nebývá maso samotné, které se tepelně zpracuje (pokud jej tedy nenecháte syrové dlouho mimo lednici), ale kontaminace okolí. Stačí použít nůž od syrového masa na jiné suroviny, případně krájet na neomytém prkénku, přičíst k tomu působení vysokých teplot a bakterie se rozmnoží i tam, kde byste je nečekali.

Zdroj: Kupi, Healthline