Chodíte a u toho sledujete televizi nebo pracujete: Proč mohou být chodicí pásy lepší než běžecké?

Žena na chodicím páse, v pozadí televize, muž v křesle a pes Rasulov / Shutterstock.com

Chcete se udržovat v kondici i doma, ale běhání není nic pro vás? Co takhle zkusit chodicí pásy? Oproti těm běžeckým bývají levnější a skladnější, a dokonce můžete během jejich používání pracovat nebo sledovat televizi. Konečně dáte 10 000 kroků denně levou zadní. Jak chodicí pásy vybírat, v čem se liší od běžeckých, kolik stojí a proč zvážit jejich pořízení?

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

Proč uvažovat o nákupu chodicího pásu?

Chůze se doporučuje jako jeden z nejpřirozenějších a nejzdravějších pohybů pro naše tělo. Pravidelné procházky pomáhají při hubnutí, udržování dobré kondice v jakémkoliv věku a jsou skvělé i pro psychickou pohodu. Jak to ale dělat, pokud nemáte během dne dostatečný čas na pobyt venku? Řešením mohou být chodicí pásy. 

Oproti běžeckým jsou levnější a mívají menší a skladnější konstrukci, takže vám doma nezaberou tolik místa. Pravidelně se procházet tak můžete přímo uprostřed svého obýváku a u toho sledovat oblíbené filmy a seriály, poslouchat podcasty či audioknihy, nebo si s trochou cviku dokonce číst. 

Populární jsou chodicí pásy i při práci na počítači. Díky nim zvládnete pohyb zakomponovat i do „kancelářské“ pracovní doby. A až s chozením skončíte (ať už na den nebo na měsíc), snadno pás složíte nebo zasunete pod postel. Záleží na modelu, který si vyberete. 

Jak vybrat správný chodicí pás?

Ačkoliv chůzi při nižší rychlosti umožňuje i většina klasických běžeckých pásů, chcete-li se převážně procházet, je lepší volit specializované přístroje určené na chůzi. Jejich plocha bývá užší, hmotnost nižší a konstrukce nezabírá tolik místa. Existují v elektrické variantě nebo manuální, kterou musíte rozchodit sami.

Prodávají se buďto jako chodicí podložky, nebo pásy s jednoduchým rámem pro přidržování. Variantu volte i s ohledem na používání a skladování. Pás s pevně přimontovaným rámem se vám nevejde pod pracovní stůl nebo pod postel, na druhou stranu umožňuje chodit i při vyšších rychlostech (kdy je pro rovnováhu lepší přidržování). Pokud chcete využívat výhod obojího, volte modely, jejichž rám se dá snadno sklopit. 

Při výběru se dále zaměřte na maximální rychlost pásu (chodicí obvykle mívají 0,5–10 km/h), nosnost, skladnost (při častém posouvání oceníte integrovaná kolečka), možnost dálkového ovládání nebo kompatibilitu s mobilními aplikacemi pro sledování sportovních výkonů. 

Chodicí pás s madlem Lidl

Kolik stojí chodicí pásy?

Při pořízení počítejte s cenou kolem 10 až 12 tisíc korun. Ty nejlevnější se dají pořídit i za méně, kolem 8 až 9 tisíc korun. Pokud tedy víte, že budete na přístroji převážně chodit a na běhání vás neužije, určitě je lepší sáhnout po chodicích strojích, které nemají takové požadavky na nosnost, odolnost a robustnost konstrukce s madly. A jsou proto cenově dostupnější.

Chodicí pásy na trhu najdete i pod názvy „chodicí podložky“ nebo „walking pady“.

Jak vytěžit z chození doma maximum?

Na závěr pro vás máme pár tipů, jak si chození doma co nejvíce zpříjemnit, nebo ho naopak zefektivnit. Pokud například chcete spojit procházky s prací, doporučujeme pořízení polohovacího (elektricky nebo manuálně výškově nastavitelného) pracovního stolu. Některé značky také jako příslušenství k pásu prodávají stolek na notebook, který se nasazuje na rám.

Aby vám kroky denně pěkně přibývaly, doporučujeme při chůzi sledovat či poslouchat oblíbené pořady, stáhnout se na televizi nebo do počítače dokonce dají aplikace s virtuálními procházkami světovými městy nebo přírodními úkazy. 

Zdroje: Alza, Mall, Decathlon, Kupi