Dietní limonády, párky v rohlíku a další ultrazpracovaná jídla jsou pro vás ještě horší, než si myslíte

Žena jí burger Prostock-studio / Shutterstock.com

To, že jsou zpracovaná jídla pro naše těla vysoce škodlivá, nejspíš víme všichni. Také proto se snažíme jíst dostatek nezpracovaných potravin, ovoce a zeleniny. Jenže ve skutečnosti jsou tato ultrazpracovaná jídla nejspíš ještě horší, než jsme si doposud mysleli.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

Nová studie přišla se zjištěním, které je minimálně zneklidňující. Podle ní totiž konzumace ultrazpracovaných potravin, jako jsou například sladké či dietní nápoje, párky v rohlíku a rafinované obiloviny (snídaňové cereálie, trvanlivé pečivo, brambůrky), může podstatně zkrátit život.

Výsledky dlouholeté studie byly představeny v roce 2024. Po 23 let bylo sledováno více než půl milionu lidí, tedy přesněji řečeno jejich stravovací návyky. Výsledek byl velmi zajímavý a v mnoha lidech vyvolal i strach. 

Ruce drží hamburger, na stole je sladké a slané pečivo, bonbóny, chipsy Flotsam / Shutterstock.com

Ultrazpracované potraviny se rovná kratší život

Pro zdraví těla i duše je nejvhodnější přijímat nezpracované potraviny, ideálně v raw podobě. Přesným opakem jsou ultrazpracované potraviny. Ptáte se, co to vlastně je? Do těchto potravin je přidáván nejen cukr či mouka, ale také barviva, konzervanty a aromata. Jejich úkolem je vylepšit zejména strukturu a prodloužit trvanlivost. 

Studie zjistila, že lidé, kteří se často oddávají konzumaci těchto průmyslově zpracovaných potravin a nápojů, mají o 10 % vyšší pravděpodobnost úmrtí na různé příčiny v porovnání s lidmi, kteří ultrazpracované potraviny konzumují jen minimálně.

Rizika časté konzumace ultrazpracovaných potravin

Častá konzumace ultrazpracovaných potravin se opravdu nevyplatí. Je spojená se závažnými nemocemi, jako je nejčastěji srdeční onemocnění, cukrovka 2. typu, demence i některé druhy rakoviny

Nejhorší zpracované potraviny, kterým byste se měli vyhýbat

Možná se teď sami sebe ptáte, jaké jsou nejhorší zpracované potraviny, kterým byste se měli za každou cenu vyhýbat. Pravděpodobně to nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je vyřadit veškeré slazené i dietní nápoje a pít pouze čistou vodu a kvalitní čaje.

Ze zpracovaných potravin pak vyřaďte trvanlivé pečivo, cereálie, zpracované maso, jako jsou například klobásy a párky, ale také pomazánky, hotová jídla a omáčky. Nejčastěji se jedná o takové potraviny, které obsahují hodně přidaného cukru, nasycených tuků, sodíku a zároveň neobsahují téměř žádné přínosné živiny.

Zdroj: Food and Wine, Harvard Medical School, Kupi, BMJ, DiabetesJournal, JamaNetwork, NLM, ScienceDirect