Ochranné sítě, zvuková děla či klasický strašák: Takto ochráníte úrodu před ptáky

Strašák v zahradě Kritsana Laroque / Shutterstock.com

Málokdo vnímá ptáky jako škůdce. Ačkoliv nám mohou na zahradě zpříjemnit chvíle svým zpěvem, tak některé druhy, jako jsou vrabci a špačci, dokážou na zahradě způsobit i velkou paseku. Obzvlášť při dozrávání ovoce, na kterém si rádi pochutnávají. Co tedy můžeme udělat pro ochranu naší úrody před ptáky?

Přečtěte si také

Chia semínka: Ultra zdravá potravina, která vám při špatném užívání dokáže pěkně zavařit

Nejhorší ptačí škůdci a plodiny, které jim chutnají

Ptáci jsou většinou užiteční pro naše plodiny, žerou červy, hlodavce a také hmyz. Přesto některé druhy v naší zahradě mohou škodit a zničit téměř celou úrodu. „Nejvíce škod napáchají vrabci, špačci, hýlové nebo kosi a to jak v zahradách, tak ovocných sadech. Nejagresivnější je špaček, protože může útočit v hejnech a ohrožuje třešně, višně a dokonce i švestky. Na podzim napadají jabloně, láká je červená lesklá slupka,“ sdělila pro redakci Kupi.cz zahradnice Stanislava Erbenová. Má osobní zkušenost je podobná, kdy jsme doma seděli u kávy a náhle zaslechli velký hluk. Pohledem okna jsme zjistili, že máme obsypanou hrušeň hejnem špačků. Nelenili jsme a raději ihned hrušky sklidili.

Jak ochránit ovocné stromy a keře před ptáky

Naštěstí existuje spousta různých metod, které můžete využít k ochraně ovocných stromů a keřů před ptáky. 

  • „Mezi nejlepší a nejlevnější řešení patří ochranné sítě proti ptákům,“ vysvětluje zahradnice. Síťka, umístěná na rámu pro nízko rostoucí rostliny nebo zavěšená přímo na korunách stromů a keřů, zabraňuje ptákům dostat se k úrodě. Nevypadá to sice esteticky příliš hezky, ale je to dočasné řešení na 4–5 týdnů. Je potřeba myslet na to, aby měla síťka malé mřížky, kterými se dovnitř nedostane ani ten nejmenší ptáček. „Na zahrádkách jsou často k vidění místo ochranných sítí staré záclony, kterými se zakrývají ovocné stromky a keře. Můžete je použít například k ochraně borůvek, rybízu nebo třešní proti špačkům,“ doplnila zahradnice Erbenová.
Ochranná síť přehozená přes ovocný strom AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com
  • Vyzkoušet můžete i výkonný ultrazvukový plašič s modrým světlem. Ultrazvuková sonická technologie patří k nejúčinnějším a bezpečným možnostem ochrany vaší úrody před nežádoucím ptactvem.
  • Pomoci mohou i zvuková děla, která vydávají v určitých intervalech hluk. Výhodou je vysoká účinnost bez ohledu na povětrnostní podmínky. Nemusíte se bát, že by hluk ptákům či jiným zvířatům ublížil, i přesto se vyplatí je používat pouze v rozumné míře, protože ptáci si časem mohou uvědomit, že pro ně zvuk nepředstavuje žádnou hrozbu a začnou ho ignorovat.
  • Kromě výše zmíněných způsobů můžete využít i různé druhy figurín, lidově řečeno „strašáků“, které jsou taktéž účinné v boji s ptáky. S jeho výrobou vám mohou pomoci děti, bude to pro ně zábava. Nezapomeňte na strašáka nainstalovat různé barevné střapce, fólie nebo stará cédéčka, která můžete také pověsit přímo na stromy a ovocné keře.
  • TIP redaktorky! V Maďarsku na dovolené jsem viděla na zahradách maketu velké sovy s otáčející se hlavou, která měla za úkol zastrašit potencionální ptačí škůdce. K dostání jsou i na českém trhu.
Keramická sova s otočnou hlavou umístěná v záhoně květin Picture This Images / Shutterstock.com
  • Máte doma gumového hada? I to může odradit ptáky od zobání vaší úrody, protože někteří ptáci se jich bojí. Nejlepší je zvolit hada v realistické velikosti, ale v neonových barvách, aby byl vidět.
  • „Přemýšlet můžete i o výsadbě druhů, které jsou pro nás méně užitečné, ale pro ptáky budou ideální potravou, a díky tomu mohou vaši úrodu nechat na pokoji. Dobrou volbou do zahrady je například dřišťál. V sadech se může vytvořit ochranné pásmo kolem ovocných stromů zase z moruše. Ptáci se přenesou na její sladké plody a nebudou klovat třešně,“ doporučuje zahradnice Stanislava Erbenová.
  • Zavěšujete si zvonkohru na terase nebo před vstupem do verandy? Zkuste ji přemístit na ovocný strom. Kombinace zvuku a pohyblivých částí zvonkohry může být pro ptáky odstrašující prvek.

Ač se to nezdá, ptáci jsou po mrazech druhou hlavní příčinou devastace v zahradách a sadech. Možná máte jiný osvědčený způsob ochrany, jak odradit ptáky ze zahrady, o který se s námi rádi podělíte.

 Zdroje: Kupi, Epic Gardening, Stanislava Erbenová