Češi smrdí, potvrdil žebříček 10 nejvíc páchnoucích národů. Kdo je první a proč odmítáme deodorant?

Žena si drží nos Emily frost / Shutterstock.com

Je celá řada věcí, kvůli kterým do České republiky proudí každoročně miliony turistů. Naše země nabízí krásné památky i přírodu, máme skvělé pivo, dobře vaříme… Ale jednu věc nám cizinci vyčítají a tak trochu to o sobě víme sami. Neumíme používat deodoranty a antiperspiranty. Kvůli tomu jsme se umístili v žebříčku TOP 10 nejvíce páchnoucích národů.

Přečtěte si také

Koření jako pomocník při hubnutí: Skořice i další, které by vás nenapadly

Češi smrdí, patří nám 8. místo

Žebříček národů s nejsilnějším odérem dal dohromady server Yahoo podle diskusí cizinců (i samotných Čechů) na sociální síti a fóru Reddit.

Nelichotivé hodnocení se netýká pouze letních měsíců, kdy jsme cítit nejvíc, ale celoročního přístupu k osobní hygieně. Cizinci poukazují především na zápach v prostředcích hromadné dopravy a pozastavují se nad odérem mužů i žen. Yahoo dokonce píše, že „hned po pivu je tělesný pach Čechů jejich druhou nejcharakterističtější věcí“. Smutné, ale pravdivé?

„V Praze často využívám veřejnou dopravu a hlavně během těchto horkých dnů jsem si všiml, že většina lidí v České republice nepoužívá deodorant,“ rozproudil obsáhlou diskusi na Redditu jeden z cizinců. „Ten otřesný zápach je všude, včetně dopravy, obchodů, posiloven,“ píše a zbytek diskutujících souhlasí.

Někteří Češi v diskusi vysvětlují, že za to nemůžou, jiní si jsou naší problematické vlastnosti dobře vědomi. „Deodorant používám, ale když jedu v autobuse bez klimatizace, tak se stejně hrozně zpotím,“ píše upřímně jeden z diskutujících. „Záleží na regionu, kde se nacházíš, ale většina lidí u nás se pravidelně koupe, takže jsi měl asi jenom smůlu,“ píše další uživatel.

Žena stojí uprostřed davu v hromadné dopravě, vedle ní stojí muž se zpoceným podpažím, který se rukou drží madla Sirtravelalot / Shutterstock.com

Třetímu místu se nechce věřit. Kdo je první?

Na 3. místě se překvapivě umístila země módy, elegance a drahých parfémů. Ano, jedná se o Francii. Yahoo píše, že podle průzkumu Daily Star se až 43 % Francouzů a Francouzek nemyje každý den, ale otázkou je, nakolik jsou tyto výsledky pravdivé. To ale nic nemění na faktu, že uživatelé Redditu, kteří Francii navštívili, mají jasný názor. Na 2. místě žebříčku najdeme dohromady všechny africké státy.

Absolutní 1. místo kontroverzního žebříčku patří Indii. Indové údajně deodoranty a antiperspiranty příliš neuznávají jednak kvůli pochybám o jejich zdravotní nezávadnosti a také kvůli ceně. Tělesnému zápachu Indů prý pomáhá také jejich historicky slabší hygiena a silně kořeněné jídlo.

Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem

Deodorant a antiperspirant jsou dva běžné produkty používané k udržení svěžesti a kontroly tělesného pachu, ale jejich funkce se liší. Řada Čechů stále neví, v čem je rozdíl, a napomáhá tomu také to, že v regálech obchodů jsou bez odlišení vedle sebe.

Deodorant primárně bojuje proti tělesnému pachu tím, že ničí bakterie, které způsobují nepříjemný zápach. Obsahuje vonné látky, které maskují zápach a zanechávají příjemnou vůni. Deodoranty jsou obvykle vyráběny bez obsahu hliníkových solí, což je činí vhodnějšími pro každodenní použití bez obav z potenciálního podráždění pokožky.

Žena v koupelně si aplikuje tuhý antiperspirant na podpaží Prostock-studio / Shutterstock.com

Antiperspirant se zaměřuje na redukci pocení tím, že blokuje potní žlázy. Může obsahovat hliníkové soli, jež reagují s potem a vytvářejí gelovou vrstvu, která brání uvolňování potu na povrch pokožky. Tím snižují vlhkost a zabraňují vzniku skvrn od potu na oblečení. Antiperspiranty jsou vhodné pro osoby trpící nadměrným pocením, které potřebují účinnou kontrolu nad vlhkostí.

Aby člověk nezapáchal, hlavně teď v létě, ideální je pečlivě se mýt a používat antiperspirant (například ve formě kuličky) i deodorant (sprej).

Zdroje: Kupi, Yahoo, Reddit, WebMD